Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2024 12:00
Čas čtení 5:38
Tereza Šnajdrová

Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala?

Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala?
Zdroj: Refresher/Tereza Šnajdrová
REFRESHER ČESKO INFLUENCEŘI TIKTOK
Uložit Uložené

„Influencerství není žádná práce, může to dělat každý.“ Skutečně je tomu tak? Rozhodla jsem se to otestovat.

V komentářích na sociálních sítích, v bulvárních článcích i ve veřejném prostoru se často setkávám s názorem, že být influencerem*influencerkou je hračka. Že si tvůrci a tvůrkyně jen stoupnou před kameru, tancují „přiblblé“ tanečky, natáčí make-up tutoriály nebo vlogují svůj den. A na tom přece není nic těžkého.
 
Jenže jak jsem se sama během experimentu přesvědčila, je to fuška. Podařilo se mi během měsíce oblbnout algoritmy, vybudovat si komunitu a stát se influencerkou?

Doporučeno
Drip za 100 tisíc vs. fast fashion: Chovají se obchody na Pařížské k nakupujícím podle jejich outfitu? Šli jsme to zjistit Drip za 100 tisíc vs. fast fashion: Chovají se obchody na Pařížské k nakupujícím podle jejich outfitu? Šli jsme to zjistit 13. února 2024 12:00

Když jsem text na téma influencerství navrhla na poradě, setkal se s úspěchem. „Zjistíme i to, jak se firmy staví k mikroinfluencerům*mikroinfluencerkám. Po měsíci je třeba zkusíš oslovit se spoluprací a schválně, které společnosti s tím budou souhlasit,“ zaznělo. Little did we know. Ve zkratce, představovali jsme si to jako Hurvínek válku. Ale zpět k tomu, jak to všechno začalo…

Pochopit TikTok byla fuška

Ještě než jsem se pustila do vytváření obsahu, jsem si musela nastudovat samotnou platformu. Sice na TikToku trávím každý den zhruba tři hodiny před spaním (hanba mi), ale pouze jako divačka. Neměla jsem ponětí o tom, jak fungují tamní algoritmy, kdy je nejlepší čas postovat ani jaké dosahy může mít takový začínající tvůrce*tvůrkyně.
 
Začala jsem proto hledat návody. A k mému překvapení jsem zjistila, že téměř žádné neexistují. Algoritmy, s nimiž TikTok pracuje, jsou totiž těžko pochopitelné a nevyzpytatelné.
 
Dozvěděla jsem se ale, že je ovlivňuje každé tvoje jedno rozhodnutí. Od místa, kde žiješ a odkud postuješ, přes hudbu, kterou do videa použiješ, až po hashtagy, které k němu připojíš. „Přidej tam místo, budeš mít lepší dosahy,“ upozornila mě hned po vydání prvního videa kolegyně a kamarádka, která na platformu natáčí edukativní videa o rakovině.
 
„Na komentáře odpovídej třeba až po dni, abys komentující znovu nalákala na svůj profil,“ poradil mi zase kamarád. A měl pravdu. Algoritmy TikToku totiž ovlivňují i interakce s ostatními uživateli a uživatelkami, kvalita videa a nastavení účtu. Čert aby se v tom vyznal.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 154721 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kdy postovat, jak odpovídat na komentáře, o čem točit. Na vlastní kůži jsem zjistila několik nepsaných pravidel TikToku.
  • O čem jsem se rozhodla točit a jak mi naskakovala views.
  • Kolik sledujících jsem se svým obsahem během měsíce nasbírala.
  • Dočteš se taky rady influencerek jako Týnuš Třešničkové, kterých jsme se zeptali na tipy do začátků. 
  • Tvořit kvalitní obsah můžeme pouze s podporou našich předplatitelů. Věnujeme spoustu času zajímavým tématům, která jsou důležitá pro mladé a jež většina mainstream médií opomíjí. Zkoušíme si věci na vlastní kůži, analyzujeme zajímavé trendy. Pokud se ti naše články o trendech líbí, podpořit nás můžeš vstupem do klubu REFRESHER+.
Domů
Sdílet
Diskuse