Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2024 8:00
Čas čtení 7:28
Vojtěch Vanda

Test černých piv ze supermarketu: Světově oceněné z Čech zklamalo, neznámé překvapilo. Našli jsme i lahev s 10,5 % alkoholu

Test černých piv ze supermarketu: Světově oceněné z Čech zklamalo, neznámé překvapilo. Našli jsme i lahev s 10,5 % alkoholu
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
GASTRO ČESKÉ PIVO TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Levná piva jsme testovali, nealko piva jsme testovali a ani minipivovary nás neminuly. Čemu se ale naše chuťové pohárky zatím vyhýbaly, jsou černá piva. Těch je na pultech supermarketů čím dál víc. Tak pojďme na to.

Černé pivo je opředeno spoustou mýtů. Štamgasti o něm mluví zejména jako o „pivu pro ženy, po kterém jim rostou ňadra“. Proč? Přestože tato domněnka má opravdu minimální vědeckou oporu, vědci zjistili, že obsahuje fytoestrogeny, tedy rostlinné hormony podobné estrogenu. Na to, aby se po nich zvětšila prsa, by však bylo potřeba vypít hektolitry moku.

Podle Prazdroje tomuto mýtu stále věří každý pátý konzument piva, což však českým značkám nebrání v tom, aby rozšiřovaly svůj sortiment. Karamelové a kávové tóny a mixy sladů si užívá spousta milovníků piva a jeho konzumace mezi pohlavími je statisticky prakticky stejná. Častěji se pije v zimě, jelikož se o černém pivu tvrdí, že více zasytí a zahřeje.

Doporučeno
Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech 28. května 2021 16:00

Mimochodem to je také údajně mýtus. Minimálně u českých piv, která mají stejné procento alkoholu jako světlá. Naopak zahraniční značky vyrábí zimní speciály, které hutnější a silnější jsou. Potřebuješ si v tom udělat jasno? Proto jdeme piva otestovat. Dozvíš se, jaký sortiment černého piva nám nabízí české supermarkety, jak piva chutnají a které z nich je nejlepší.

Jak jsme hodnotili

Tento test sestavil fanoušek všeho pivního. Nejde o odborníka, proto explicitně uvádíme, že je prováděn laicky. Ke každému kousku vyjadřujeme své pocity v několika odstavcích.

Nakoupili jsme čtrnáct černých piv. Hodnotili jsme barvu, vůni, chuť, pitelnost a cenu. Jestliže jsme shledali na pivu něco zvláštního, do popisu jsme to přidali.

Piva hodnotíme na škále od 0 do 10, kde desítka znamená, že bychom pivu věnovali pozornost i při opakovaném nákupu.

Samson 11 Tmavý ležák

piva černá
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: neuveden
Země původu: Česká republika
Objem: 0,5 l
Cena: 18,90 Kč

Tmavá jedenáctka z Českých Budějovic nesoucí chráněné označení České pivo vyhrála na londýnské degustační soutěži World Beer Awards 2022 první místo mezi pivy v Česku. Jsou to sice už dva roky, ale přece – jak chutná světově uznávané černé tuzemské pivo?

Řídili jsme se degustačními pravidly na Beerweb.cz, proto jsme si k moku nejprve přivoněli. Mělo ikonickou nasládlou, čokoládovokávovou vůni, která byla cítit po prvním napití i v chuti. Tělo bylo silnější než u světlých piv a pocit naplnění je po něm také větší, stále se ale jednalo o jedenáctku, takže nás nijak extra „nezahřálo“. 

Tmavě hnědý nápoj se poměrně příjemně pil; hořkost měl nízkou, a jestli se na tom podepsala i voda z artézské studny, je těžko k posouzení. Budějovický Samson je každopádně příjemný standard, dobrý začátek a zajímavá referenční hodnota. 

Hodnocení: 7/10


 Budvar Tmavý ležák

piva černá
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: Budějovický Budvar, České Budějovice, Česká republika
Země původu: Česká republika
Objem: 0,5 l 
Cena: 19,90 Kč

Samson má ve městě velkou konkurenci. Státní pivovar Budvar totiž vaří taky černé pivo v Budějovicích. O 0,2 procenta „alkoholovější“ tmavý ležák sice nevoněl tak dobře jako předchůdce, nicméně po nalití byl skrz jeho hustou pěnu cítit čokoládový odér.

Chuť čokoládě odpovídala, jenže tělo samotného piva bylo zklamáním. Pivu chyběl jakýkoliv říz i síla, bylo vodnaté, takže ne zrovna dobře pitelné, a nic na tom nezměnil ani malý dozvuk hořkosti. V městském souboji jej nezachránila ani vcelku vkusná etiketa. Jasně prohrálo.

Hodnocení: 3/10

TIP: To, že má pivo černou etiketu, neznamená, že černé je. I my jsme se skoro nechali napálit. Některé značky totiž halí své silné světlé ležáky do černých barev, což mate. Jsou to takzvaná speciální piva.

Velkopopovický Kozel černý

piva černá
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: Plzeňský Prazdroj, Plzeň, Česká republika
Země původu: Česká republika
Objem: 0,5 l
Cena: 27,90 Kč

Asi je přirozené, že nás zvědavost začala táhnout do Plzně. Když mají v Budějovicích tak uspokojivé pivo, v hlavním městě zlatavého moku to musí být snad ještě lepší, řekli jsme si.

Černý Kozel, který se čepuje takřka v každém českém městě, má jen 3,8 procenta alkoholu. Je vodovější než Samson, ale čokoládové tóny v něm přesto najdeme. Vůní ani chutí nás ale plechovkové pivo neoslnilo. Cena za kus také není nejpřívětivější. Bohužel vyšší než průměrnou známku si mok nezasloužil.

Hodnocení: 5/10

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 155872 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak obstál český ležák, který opanoval prestižní londýnskou pivní cenu.
  • Které pivo obsahovalo 10,5 procenta alkoholu.
  • Ve které části České republiky dělají nejlepší černá piva.
  • Které černé pivo ze supermarketu rozhodně vynechat a které musíš zkusit.
Zpět
Sdílet
Diskuse