Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
16. března 2024 v 8:13
Čas čtení 0:51
Anna-Marie Hanzlíková

Syndrom nejstarší sestry opravdu existuje, tvrdí výzkum

Syndrom nejstarší sestry opravdu existuje, tvrdí výzkum
Zdroj: Pexels/olia danilevich
ZAJÍMAVOSTI DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PSYCHOLOGIE VZTAHY
Uložit Uložené

Dospívají rychleji, mají dříve pupínky i chlupy. I takhle se podle výzkumu projevuje syndrom nejstarší sestry.

„Pokud jsi nejstarší sourozenec, a ještě k tomu holka, měla bys dostat finanční kompenzaci,“ napsala na sociální síť X (dříve Twitter) jedna z uživatelek. Naráží tak na poslední dobou často skloňovaný syndrom nejstarší sestry, který se často zmiňuje v populární psychologii.

Jestli má syndrom opravdu reálný základ, se snažil zjistit výzkum University of California z Los Angeles. A potvrdil, že na něm opravdu něco může být.

Přesněji řečeno, vědci a vědkyně zjistili korelaci mezi stresem v těhotenství a předčasnou pubertou u prvorozených dcer. U synů se tato souvislost neobjevila. 

Předčasnou pubertou se v tomhle případě myslely fyzické znaky jako změny na kůži (třeba v podobě akné) nebo v ochlupení. Ukázaly se ale i proměny v mozku, přesněji sociální a kognitivní změny. Podle výzkumu tak fyzické změny korelují s emočním dospíváním.

Má to celkem logické vysvětlení. „Když matka prožívá těžkosti a je v těhotenství vystresovaná, je z hlediska adaptace v jejím největším zájmu, aby její dcera byla společensky vyspělá co nejrychleji,“ vysvětlila jedna z autorek výzkumu Jennifer Hahn-Holbrook pro server BuzzFeed. „Matce to tak dává pomocnici v jejím hnízdě dříve, může pomoct udržet jí potomky při životě v obtížných podmínkách,“ dodala výzkumnice.

Domů
Sdílet
Diskuse