Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. března 2024 12:40
Čas čtení 0:45
Anna-Marie Hanzlíková

Vynecháváš snídaně a provozuješ půsty? Po tomhle možná přestaneš

Vynecháváš snídaně a provozuješ půsty? Po tomhle možná přestaneš
Zdroj: Toa Heftiba/Unsplash/volně k užití
ZDRAVÍ PORUCHA PŘÍJMU POTRAVY ZDRAVÁ STRAVA
Uložit Uložené

Že by snídaně byla opravdu nejdůležitějším jídlem dne? Podle nové studie její vynechání zvyšuje riziko kardiovaskulárního onemocnění o neuvěřitelných 91 procent. A co ty, snídáš? Hlasuj na konci článku.

Trend půstů, který na sociálních sítích frčí už nějakou dobu, dostává od vědy pořádně na frak. Nová studie od American Heart Association totiž tvrdí, že hladověním zvyšuješ riziko kardiovaskulárního onemocnění. A ne úplně o málo.

Doporučeno
Tohle jsou nejhůře hodnocené české seriály všech dob. Který je v první pětici? Tohle jsou nejhůře hodnocené české seriály všech dob. Který je v první pětici? 21. března 2024 7:45

Do výzkumu se zapojilo na dvacet tisíc dospělých. Věkový průměr byl 49 let a většina z nich byla zkoumána po dobu osmi let, někteří jedinci až sedmnáct let. Všichni vyplňovali dotazník o tom, jak se stravují během čtyřiadvaceti hodin.

Výsledky ukázaly, že ti, kteří konzumovali jídlo v rozmezí osmi hodin nebo ještě kratším, měli o neuvěřitelných 91 procent vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

„Překvapilo nás, že lidé, kteří dodržovali osmihodinový časově omezený stravovací režim, častěji umírali na kardiovaskulární choroby. Přestože je tento typ stravování oblíbený díky svým potenciálním krátkodobým výhodám, náš výzkum jasně ukazuje, že ve srovnání s typickým časovým rozsahem stravování 12–16 hodin denně nebyla kratší doba stravování spjatá s delší dobou dožití,“ uvedl jeden z výzkumníků Victor Wenze Zhong.

Doporučeno
„Voda byla plná krve.“ Kameraman se podělil o detaily smrti legendárního Stevea Irwina „Voda byla plná krve.“ Kameraman se podělil o detaily smrti legendárního Stevea Irwina 18. března 2024 17:50

Je třeba samozřejmě započíst faktory, které mohly výsledky ovlivnit, jako jsou třeba individuální zdravotní problémy nebo skutečnost, že respondenti a respondentky vyplňovali dotazník sami doma. Ani tak ale nejde o úplně malá čísla, co myslíš?

Anketa:
Snídáš?
Bez jídla po ránu se ani neproberu.
Jak kdy, občas vynechám.
Zásadně nesnídám.
Bez jídla po ránu se ani neproberu.
32 %
Jak kdy, občas vynechám.
29 %
Zásadně nesnídám.
39 %
Domů
Sdílet
Diskuse