Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
9. dubna 2024 10:10
Čas čtení 0:57
Ilona Hobzová

VIDEO: Arachnofobici, pozor! Do kin míří jeden z nejlepších hororů poslední doby

VIDEO: Arachnofobici, pozor! Do kin míří jeden z nejlepších hororů poslední doby
Zdroj: Tandem
FILMY A SERIÁLY FILM NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Celovečerní debut francouzského režiséra s českými kořeny Sébastiena Vanička byl poprvé uveden na festivalu v Benátkách, ze Sitges Film Festivalu 2023 má Zvláštní cenu poroty a získal dvě nominace na francouzské národní filmové ceny César.

Kaleb bude mít zanedlouho 30 let a nikdy nebyl osamělejší. Bojuje se svou sestrou o dědictví a přerušil vztahy se svým nejlepším přítelem. Fascinovaný exotickými zvířaty najde na trhu jedovatého pavouka a přinese si jej do svého bytu. Trvá jen chvíli, než pavouk unikne a rozmnoží se, čímž se celé místo změní na strašlivou pavučinovou past. Policie zároveň uzamkne budovu a tím uvězní obyvatele uvnitř. Jediná možnost pro Kaleba a jeho kamarády je najít cestu ven a přežít.

Doporučeno
Začala se natáčet Zlatovláska. Podívej se na první fotky pohádky, která zboří česká kina Začala se natáčet Zlatovláska. Podívej se na první fotky pohádky, která zboří česká kina 8. dubna 2024 16:42

Režisér Sébastien Vaniček je spolu s Florentem Bernardem také autorem scénáře filmu Havěť. Vaniček má české kořeny, ale vyrůstal na pařížském předměstí. Vždy rád kreslil, zvláště komiksy. V 15 letech ukradl svému otci videokameru a začal natáčet hmyz. Postupně objevoval možnosti střihu, zvukového designu a rozvíjel svou lásku k výtvarnému umění. Po několika oceňovaných krátkých filmech je Havěť jeho prvním celovečerním hraným filmem.

„Strach z neznámého, strach z druhých. Myslím, že pavouci jsou nejlepší způsob, jak se s tématem vypořádat. Metafora příběhu je jasná: bojíme se toho, co neznáme nebo o čem si myslíme, že by nám mohlo ublížit. A když to chcete co nejlépe vyjádřit, můžete použít zábavný vzorec. Takže prvním cílem je přilepit diváka k obrazovce, pak se mohou začít odhalovat všechny vrstvy příběhu. Havěť obsahuje různé úrovně: je tu ironický aspekt, děsivý, a dokonce dojemný,“ říká režisér snímku.

Hlavní „dvounohé“ role si zahráli Théo Christine, Sofia Lesaffre, Jerôme Niel, Lisa Nyarko a Finnegan Oldfield. Do českých kin snímek vstoupí 23. května.

Domů
Sdílet
Diskuse