Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
13. dubna 2024 8:42
Čas čtení 1:04
TASR

Zemřel italský módní návrhář Roberto Cavalli. Jeho extravagantní modely si zamilovala i Kim Kardashian

ZAHRANIČÍ MÓDA ÚMRTÍ
Uložit Uložené

Módní návrhář dlouho bojoval s nemocí.

Ve věku 83 let zemřel v pátek italský módní návrhář Roberto Cavalli. Podle místních médií skonal po dlouhé nemoci ve svém domě ve Florencii. Jeho záliba v potiscích se zvířecími motivy z něj na desetiletí udělala oblíbence mezinárodní smetánky.

Cavalliho modely, které se poprvé objevily v 70. letech na hvězdách, jako je Sophia Loren a Brigitte Bardot, si i po letech oblíbily další generace celebrit, od Kim Kardashian po Jennifer Lopez.

Cavalli však prošel i problémy včetně „období sucha“ v 80. letech, kdy se na molech prosadil minimalismus a jeho přiléhavé kreace začaly působit nevhodně.

Roky trvající soudní proces v Itálii kvůli obvinění z daňových úniků skončil Cavalliho osvobozením, ale poté, co jeho stejnojmenný módní dům začal vykazovat ztráty, byl v roce 2015 většinový podíl prodán soukromému kapitálu.

Cavalli, známý zejména díky použití kůže s potiskem a elastických, pískovaných džínů, ve svých návrzích vždy využíval faktor úžasu.

Cavalli zažil za svou kariéru mnoho úspěchů

Cavalli se narodil 15. listopadu 1940 ve Florencii, hlavním italském centru zpracování kůže, a během studií na umělecké škole začal malovat na trička, aby si vydělal.

Doporučeno
„Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B „Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B 29. dubna 2024 16:00

Inspiroval se designem rukavic, začal pracovat s telecí kůží a patentoval si nový způsob potisku kůže se vzory, který brzy zaujal francouzského výrobce luxusního zboží Hermès a již zesnulého návrháře Pierra Cardina.

V 70. letech 20. století si otevřel obchod ve francouzském městě Saint-Tropez a v Paříži debutoval se svojí kolekcí.

Jeho módní impérium se postupně rozšířilo o bytové doplňky, víno, obuv či šperky. Svůj styl přenesl i na ulice; mimo jiné navrhl linii rychlé módy pro švédský maloobchodní gigant H&M a oblečení na turné pro americkou zpěvačku Beyoncé.

cavalli
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse