Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2024 17:11
Čas čtení 2:03
Anna-Marie Hanzlíková

Jak prát oblečení méně anebo vůbec? Ve světě letí trend nepraní. Poradíme ti, jak na něj

Jak prát oblečení méně anebo vůbec? Ve světě letí trend nepraní. Poradíme ti, jak na něj
Zdroj: Unsplash / Dmitry Arslanov / volně k užití
MÓDA DOMÁCNOST EKOLOGIE MÓDA TIPY DO DOMÁCNOSTI UDRŽITELNOST
Uložit Uložené

Hnutí zvané no wash, tedy žádné praní, sílí na popularitě. Poradíme ti, jak prát méně často a jaké kousky není nutné prát vůbec.

Nepraní přináší řadu výhod. Oblečení ti vydrží déle, ušetříš za energii, kterou pračka pohltí, a oba tyhle benefity ocení samozřejmě i životní prostředí. Nakonec také ušetříš i čas, protože mnohdy otravné praní budeš mít na programu méně často.

Doporučeno
Odmaturuj z češtiny: S tímhle přehledem zvládneš zkoušku z jazyka i literatury levou zadní Odmaturuj z češtiny: S tímhle přehledem zvládneš zkoušku z jazyka i literatury levou zadní 26. dubna 2024 8:30

Jak tedy prát méně, aniž bys musel*a nosit smradlavé nebo špinavé oblečení? S návody a tipy přišel deník The Guardian, který na Instagramu uveřejnil návodnou grafiku, jež vychází z jeho staršího článku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený The Guardian (@guardian)

Jak často prát?

Jak dlouho je tedy přijatelné nosit oblečení bez vyprání? Podle autorky záleží na materiálu a ročním období. Méně například per v zimě, kdy se tolik nezpotíš. A třeba takový vlněný svetr, který máš tak rád*a, nemusíš prát vůbec, vlnu stačí pravidelně větrat.

Právě se vztahem k našim kouskům souvisí méně časté praní. „Usnula jsem snad včera večer opilá, kouřila jsem?“ ptá se řečnicky ve zmíněném článku Orsola de Castro, návrhářka a zastánkyně hnutí.

prádlo
Zdroj: Unsplash/volně k užití

„Pro mě je to trochu hlubší než jen mluvit o praní. Když se zamyslíte nad naším vztahem k oblečení a nad tím, jak jsme se zbavili jakéhokoli citového pouta, vede to ke způsobu, jakým o své oblečení pečujeme, jako ‚bum, hodím to do pračky‘. Já se ke svému oblečení chovám stejně jako k jídlu v lednici – s určitým pochopením toho, co potřebuje, a toho, jak souvisí s mým tělem. Oblečení nazývám svou vyvolenou kůží,“ vysvětluje, jak nad praním přemýšlí.

Spodní prádlo

Připadá ti to nechutné? Profesor Richard Blackburn říká, že ponožky v pohodě nosí více než jednou. Stejně tak i spoďáry, pokud je předchozí den na sobě neměl alespoň 18 hodin. Podobně přemýšlí návrhářka de Castro o podprsenkách. Někteří je neperou vůbec, ona sama je ale pere méně často než zbytek spodního prádla. Obzvláště kvůli křehkým materiálům a struktuře tak zaručeně prodloužíš jejich životnost.

Doporučeno
Tři kroky, které dělají ti nejšťastnější lidé. Jaké to podle profesora z Harvardu jsou? Tři kroky, které dělají ti nejšťastnější lidé. Jaké to podle profesora z Harvardu jsou? 29. dubna 2024 12:39

Sportovní oblečení

Opět se zamysli nad aktivitou, kterou jsi v daném kousku provozoval*a. Po běhu do pračky tričko hoď, ale po takové józe ještě jedno nošení snese. Opět záleží na materiálu. Polyesterové vršky raději vyper, ale bavlna a přírodní materiály se dají vyvětrat.

Co neprat

Některé materiály prát vůbec nepotřebují, třeba taková vlna nebo hedvábí. Takový polyester byl naopak navržen tak, aby se dal jednoduše vyčistit, proto máme tendenci ho prát po každém nošení. I ten se ale dá udržovat pouhým vyčištěním skvrny. Podle autorky jde také o to, dostat se v nepraní do cviku. Pokud oblečení smrdí, vyper ho, ale někdy ho stačí jen vyvětrat nebo očistit.

Moli

Do skříně si pro jistotu umísti návnadu, něco, co moli milují. Když najdeš tu správnou, ostatní oblečení je nebude zajímat. Navíc třeba taková bavlna, nejpoužívanější materiál, moly vůbec netankuje.

oblečenie, skriňa
Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití

Skvrny

Pokud na sebe něco vyliješ nebo rozprskneš, nemusíš nutně hned triko házet do pračky na vysokou teplotu. Vydrhni dané znečištění v ruce, pomoz si kartáčem a kapkou prášku nebo prostředkem, kterým jsi zvyklý*zvyklá skvrny odstraňovat.

Větrání

V článku často radíme, aby sis oblečení vyvětral*a, ale jak na to? Nejlépe ho, byť jen na pár minut, umísti ven na čerstvý vzduch. Nejlépe větrání funguje na přírodní materiály a věř nám, ušetříš tak mnoho praní a prodloužíš život svým oblíbeným kouskům.

Anketa:
Po jak dlouhé době pereš tričko?
Po jednom nošení nebo hned, jakmile se trošku zpotím.
Alespoň po dvou nošeních.
Ještě méně často.
Po jednom nošení nebo hned, jakmile se trošku zpotím.
34 %
1086 Hlasů
Alespoň po dvou nošeních.
31 %
994 Hlasů
Ještě méně často.
35 %
1142 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse