Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2024 16:22
Čas čtení 0:45
Vincenc Novák

Kolik let zbývá lidstvu do vymření? Vědci to zjistili pomocí superpočítače

Kolik let zbývá lidstvu do vymření? Vědci to zjistili pomocí superpočítače
Zdroj: Flickr/Kevin Gill/volně k užití
ZAHRANIČÍ VĚDA
Uložit Uložené

Všechny současné kontinenty se v budoucnu spojí do jednoho, planeta bude horká a z velké části neobyvatelná. Vyplývá to ze studie vědců z Bristolské univerzity.

Podle studie publikované v prestižním časopisu Nature, o níž informovala stanice CNN Prima News, by mohlo lidstvo do 250 milionů let vymřít. Předpověď vědci vytvořili pomocí superpočítače na základě geologických a atmosférických dat.

Doporučeno
Vědci na Antarktidě objevili 13 nových virů. Mohly by způsobit katastrofu Vědci na Antarktidě objevili 13 nových virů. Mohly by způsobit katastrofu 15. dubna 2024 17:52

Výsledky výzkumu vycházejí z trvalého pohybu tektonických desek, které se v budoucnu spojí v jeden velký kontinent. Tomu dali vědci jméno „Pangea Ultima“ s odkazem na pradávný kontinent, který na naší planetě existoval před stovkami milionů let.

Vědci také došli k závěru, že na Zemi bude přibývat sopečných erupcí, kvůli kterým se bude do atmosféry dostávat množství oxidu uhličitého. To povede k dalšímu zvýšení teploty, která by se mohla pohybovat mezi 40 a 50 stupni. 

Vymírání nezastaví ani konec fosilních paliv 

„Nově vzniklý superkontinent by v podstatě vytvořil trojitý efekt, který by zahrnoval efekt kontinentality, teplejší Slunce a více CO2 v atmosféře, což by vedlo ke zvýšení tepla na většině planety,“ uvedl doktor Alexander Farnsworth, jeden z autorů studie. 

Doporučeno
Ohromný úspěch českých studentů! V soutěži NASA získali dvě ze tří ocenění Ohromný úspěch českých studentů! V soutěži NASA získali dvě ze tří ocenění 27. dubna 2024 17:16

Vysoké teploty by podle Farnswortha způsobily zmizení zdrojů potravy a vody pro savce. Výsledkem by bylo vymření mnoha živočišných druhů, včetně lidí. Vymírání se Zemi podle vědců nevyhne ani v případě, že lidé přestanou používat fosilní paliva. 

Domů
Sdílet
Diskuse