Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. května 2024 v 8:00
Čas čtení 7:04
Tereza Šnajdrová

„Štěňata jsou čistokrevná, ale papíry nemají.“ Jak na internetu poznat nebezpečné množírny?

„Štěňata jsou čistokrevná, ale papíry nemají.“ Jak na internetu poznat nebezpečné množírny?
Zdroj: Unsplash/Sasha Sashina/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI ČESKO OCHRANA ZVÍŘAT ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Plánuješ si pořídit pejska, ale nevíš odkud? Dej si pozor na množírny i problematické inzeráty, na které narazíš na nejrůznějších inzertních webech – od Sbazaru až po Aukro.

Takové jsem prověřovala i já a v mnoha případech se mé otázky na původ štěňátek nesetkaly s pochopením. Naopak, byla jsem i agresivně odmítnuta. „Díky za lekci morálky,“ položil mi telefon jeden z prodávajících.

Proč bys neměl*a podporovat množírny, jak vůbec takovou množírnu poznat a proč je lepší vzít si pejska z útulku?

Doporučeno
„Ze Survivora jsem zklamaný. Jakub je šikanátor, Jana lhářka a Nikča škorpion,“ říká Jack Hamid. Co dalšího nám prozradil? „Ze Survivora jsem zklamaný. Jakub je šikanátor, Jana lhářka a Nikča škorpion,“ říká Jack Hamid. Co dalšího nám prozradil? 13. května 2024 v 8:00

Množírny jsou nelegální

Než se pustíme k investigaci a telefonátům, které jsem vedla s prodávajícími, vysvětleme si, proč jsou množírny špatné. Pejsci v nich často mají zdravotní a psychické problémy, jejich povaha neodpovídá popisu rasy, a co je nejhorší – žijí v nelidských podmínkách a jsou týráni.

 
„Množírny jsou špatné především proto, že v nich dochází k týrání zvířat. Feny jsou často chovány v otřesných podmínkách bez základní péče. Další věc je genetika, na kterou množírny nehledí a množí jedince, kteří mají genetické vady, jež se dříve nebo později projeví. Taková zvířata pak bývají často nemocná, a to jak fyzicky, tak i psychicky. Člověk, který si myslel, že pořízením psa z množírny ušetří, nakonec nechá dvojnásobné částky na veterině. Takovým příkladem jsou třeba buldočci, kteří často trpí na záda a alergie, nebo čivavy s luxacemi patel a hydrocefalem,“ vysvětlila pro Refresher Karolína Hájková z webu Psí magazín.

Karolína založila web Psí magazín v roce 2015. Jeho pomocí šíří osvětu, pomáhá pejskům v útulku a informuje o novinkách a zákonech v oblasti týraní zvířat. Do týrání zvířat od roku 2021 spadají právě i množírny.

Zároveň dodává, že největším problémem množíren jsou právě kupující. Lidé, kteří chtějí ušetřit nebo jsou přesvědčeni o tom, že nepotřebují pejska na výstavy, ale pouze „mazlíčka“. Každou takovou koupí podporují týrání zvířat… Jenže. Dokud bude poptávka, bude i nabídka.

 
Mimochodem množírny nejsou pouze neetické, ale také nelegální. „Díky novele veterinárního zákona z roku 2021 je provozování chovu psů v nevhodných podmínkách za účelem zisku nelegální,“ upřesnila Hájková.

psi cina
Zdroj: Flickr/Animals Asia/volně k užití

Moje návštěva byla nežádoucí

Ale teď už k samotné reportážní části... Když jsem se rozhodla zpracovat článek o množírnách, můj plán byl následovný. Na Sbazaru najdu inzeráty na prodej štěňat z okolí Prahy a obepíšu ty, jejichž popis tvoří jen pár vět a není v něm uvedeno jméno chovatelské stanice, kterou by bylo možné si proklepnout. S prodávajícími se pak domluvím na návštěvě, při níž zjistím, v jakých podmínkách pejsci žijí.
 
Ono totiž poznat jen podle inzerátu, zda se jedná o množírnu, nebo ne, není jednoduché. „Při prvním pohledu na inzerát lze jen těžko zjistit, jestli se jedná o množírnu. Je ale pár znaků, podle kterých to poznat. První podezřelá věc je, pokud jsou na fotce štěňata jen nastrčená na nějaké dečce či trávě a není vidět tzv. domácí prostředí. Tedy to, kde je pelíšek, fenka, hračky a další. I proto občas množírny používají fotky stažené z internetu,“ uvedla Hájková.

Doporučeno
Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda 25. července 2024 v 7:00

„Druhá věc je jméno prodávajícího. Množírny a překupníci často do inzerátu jméno neuvedou a prodávají jen pod přezdívkou. Je tedy důležité se na jméno zeptat, a to pak prohnat Googlem, který by už mohl vědět, zda se nejedná o nějakou ‚známou firmu‘. Také je dobré si ověřit telefonní číslo, ale pro prodávajícího není problém si zakoupit jednorázové SIM karty a čísla měnit,“ doplnila.
 
Dalším znakem, že by se mohlo jednat o množírnu, je, když zavoláš na inzerát a prodávající bude na prodej štěněte spěchat. Bude ti tvrdit, že má spoustu zájemců, a co nejrychleji tě bude chtít vmanipulovat do nákupu. Nenech se. S prodávajícím*prodávající si vždy předem domluv nezávaznou schůzku, během níž se podíváš, v jakých podmínkách žije štěně i jeho matka.
 
Můj plán, že štěňátka nabízená v inzerátech navštívím, však velmi rychle ztroskotal. S prodávajícími jsem si totiž dopředu zavolala, a jakmile jsem se začala ptát na to, jaký je původ štěňátek, dialog se vyostřoval, až nakonec skončil položením telefonu. Přece jenom jsem se ale dozvěděla zajímavé informace…

pes
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Mazlíček do rodiny. Značka: agresivní a nemocný

„Holčičky i kluky prodáváme za 28 tisíc,“ sdělil mi muž prodávající mini pomeraniany na Sbazaru. Zajímalo mě, zda jsou tato štěňátka s průkazem původu. „Mají čip, pas, očkování a zdravotní prohlídku. S papíry… průkaz neřešíme. Dělali jsme to, ale takové štěně pak stojí 50 až 60 tisíc a odrůstá, protože málokdo si to může dovolit. Rodiče s papíry jsou, ale my to nedržíme kvůli krytí feny, kde jsou jistá pravidla, a po výstavách také nejezdíme. Není na to čas. Pejsky prodáváme do rodin jako mazlíčky, jestli mi rozumíte,“ pokračoval.
 
Právě to, že štěňata jsou prodávána jako „mazlíčci do rodin“, bývá nejčastější výmluvou množíren. Odůvodňují tím to, proč pejsek nemá průkaz původu. Jenže. Koupil*a by sis mazlíčka do rodiny s tím, že kvůli nelegálnímu množení dopředu nevíš, jaké bude mít povahové rysy, zda nebude agresivní, nezvladatelný nebo reakční? Takový pejsek může mít jak psychické, tak fyzické problémy a jeho chování může být přesným opakem toho, jak je rasa popisována.
 
Nicméně zpět k hovoru. Pánovi vysvětluji, že mě průkaz původu zajímá především v souvislosti s velkými debatami ohledně množíren a že nic takového podporovat nechci. „Hmm, v pohodě. My nejsme množírna, máme dva páry našich štěňat a přítelkyně už to dělá dlouho. I její sestra, která se zaměřila na barevné. Má to jako mazlíčky, není to žádná výrobna psů. To určitě ne,“ uzavírá pán.
 
Nařčení množírna odmítá, ale zároveň jedním dechem dodává, že již dlouhá léta jeho rodina pejsky množí. Ironie.

Doporučeno
Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní 8. května 2024 v 9:00

„Fenka by alespoň jednou za život měla mít štěňata.“ Akorát že vůbec

Další muž, se kterým jsem v kontaktu, na Sbazaru prodává štěňata německého ovčáka za 20 tisíc korun. „Štěňata jsou čistokrevná, ale papíry nemají. Víte co, každá fenka by alespoň jednou za život měla mít štěňata,“ sděluje mi pán na druhé straně telefonu. Argumentuji, že se jedná o hoax, který byl už dávno vyvrácený, a množení pejsků, kteří nejsou s průkazem původu, bychom se měli vyhýbat. „Slečno, mě nemusíte poučovat. Chovám psy už 50 let a vím, o čem mluvím. Nejsme žádná množírna, psi se u nás mají krásně,“ zaujme odmítavý postoj pán a položí mi telefon. Ten mě na návštěvu asi také nepozve.

Někteří lidé si myslí, že by fenka alespoň jednou za život měla mít štěňata, protože v opačném případě bude náchylnější k rakovině mléčných žláz a k rakovině dělohy. Jedná se však o mýtus, který vyvracejí i veterináři*veterinářky. Snížit riziko rakoviny u fenky může pouze kastrace. 

V ústech mám hořko, ale nenechávám se odradit a volám dalšímu prodávajícímu. Ten nabízí štěňátka jorkšírského teriéra, a to za cenu 10 tisíc korun.

 
„Rodiče jsou s průkazem původu, ale my jsme to neuchovnili, protože na to nemáme čas. A taky k tomu spojení došlo omylem, manželka to neuhlídala. Vloni jsme měli vrh, kde byla tři krásná zdravá štěňátka, pak jsme si řekli, že fenku necháme odpočinout, ale neuhlídali jsme to. Takže máme pět dalších štěňat.“ Tohle pro fenku opravdu není zdravé.
 
Pánovi sděluji, že množírnu podporovat nechci a že se mi způsob jejich chovu nelíbí. „Jaké množení? Není to nesprávné. Pro fenku je dobré, když má štěňata. I když asi ne po tři čtvrtě roce, jako se to stalo u nás. Pro fenku je to ale v pořádku, je jí jedno, jestli má štěňata s průkazem původu, nebo ne,“ začíná na mě prodejce zvyšovat hlas.
 
Namítám, že je to nemorální. „Oba rodiče žijí u nás, mají se u nás jako na zámku a nebudeme mít problém se štěňat zbavit. Ale děkuji za lekci morálky, na shledanou,“ položil mi telefon. Tak sem na kafe asi taky nepojedu…

pes, domáci maznáčik
Zdroj: Unsplash/Edgar Chaparro/volně k použití

Pozor! Nenech se napálit

Nabídek, které popisuji výše, nalezneš na inzertních portálech stovky. Na co tam ale taky můžeš narazit, jsou podvodné inzeráty a s jedním takovým jsem si pár e-mailů vyměnila i já. Inzerát se na první pohled zdál normální, ale jakmile jsem poslala poptávku, zda jsou štěňata ještě k dispozici a jestli bych se na ně mohla přijet podívat, přišla mi podivná odpověď lámanou češtinou.
 
„Ahoj, zbývá nám dvě krásné štěňátka bígl. Všechny štěňata jsou kontrolována a očkována, mají rodokmeny a jsou mikročipem. Přijdou se všemi důležitými zdravotními doklady. Oni jsou ruka zvednutá spolu s rodiči a láskou s lidmi a vašimi zvířaty. Připojil jsem k této zprávě aktuální fotky štěňat. Kde sídlíte?“
 
Odpověděla jsem, odkud jsem, a znovu se zeptala, jestli se na štěňátka mohu přijet podívat.
 
„Doufáme, že se o štěňátko dobře postaráte. Štěňata, kde bylo 6, zbylo pouze dvě. Vše co zaplatíte je 9 500 korun. Peníze zaplatíte přímo doručovací společnosti. Štěne bude doručeno k vám domů, protože doručovací společnost provádí domácí služby. Použijeme legální registrovanou doručovací společnost pro domácí mazlíčky. Za poslední čtyři dny jsme přes tuto společnost poslali tři štěňata a jsou perfektní. Štěně přijde s veškerým zdravotním průkazem a dalšími doklady. Měl jsi už psa? Sídlíme v Liberci.“
 
V tuto chvíli jsem diskusi dále nerozvíjela. Nemělo to smysl, jedná se o jasný scam.
 
„Falešné inzeráty slouží jen k tomu, aby z vás vytáhly peníze. Dokud tedy štěně neuvidíte naživo, nikam žádnou zálohu neposílejte,“ komentuje moji zkušenost Hájková.

Doporučeno
Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem 3. května 2024 v 14:00

Raději útulek

Kde si máš tedy svého vysněného pejska pořídit? Pokud víš, jakou chceš rasu, nejlepší bude obrátit se přímo na chovatele či chovnou stanici. Takové můžeš najít třeba na facebookových skupinách oné rasy nebo jednoduchým googlením.
 
„Za mě osobně je ale ideální najít si psího kámoše nebo kámošku v útulku. České útulky doslova praskají ve švech a najdete v nich pestrý výběr psů. Pokud si plánuji pořídit pejska, je potřeba počítat s tím, že to nebude ze dne na den. Buďte trpěliví a mějte na paměti heslo ‚důvěřuj, ale prověřuj‘,“ uzavřela Hájková.

Máš podezření na množírnu ve svém okolí? Karolína Hájková ti poradí, jak postupovat.
Jsou tři možnosti. Tou první je krajská veterinární správa, která ověří podmínky chovu. Na webových stránkách najdete formulář, kam je potřeba napsat, o jaké místo se jedná, a popsat situaci, případně přiložit i fotodokumentaci.  
 
Druhou variantou je policie, která má větší pravomoc množírny řešit. At už je to podezření na týrání zvířat, nebo klamání spotřebitele, což může být například to, že prodávající mění identitu, vydává štěně za rasu, ale ve skutečnosti se jedná o křížence nebo prodává nemocné psy. Také je nezákonné, pokud prodává štěně na veřejném prostranství nebo nečipované či neočkované. A další důležitý bod je, že každý, kdo opakovaně prodává psy, musí mít na prodej živnost. Často se stává, že zde dochází k daňovým únikům a neoprávněnému podnikání. A pokud takový „podvodník“ živnost má, je možné, že nepřiznává celkové příjmy. 
 
Možností je i nahlásit množírnu na obec s rozšířenou působností a informovat starostu, jestli ví o tom, že se u něj v „rajónu“ nachází množírna. 
 
Poslední variantou je pak medializace. Osvěta je velice důležitá, ale není dobré ji uspěchat. Lepší je počkat, jak se k množírně postaví krajská veterinární správa a policie. V opačném případě se totiž může stát, že se množírna na zásah připraví a policie u ní už nic nenajde.
Domů
Sdílet
Diskuse