Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. května 2024 9:00
Čas čtení 3:34
Tereza Šnajdrová

Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní

Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
REFRESHER ČESKO KDU-ČSL MATEŘSTVÍ VÝCHOVA A RODIČOVSTVÍ
Uložit Uložené

Zdá se, jako by lidovci dělali maximum pro to, aby prohráli volby. Nebo pro to, aby si znepřátelili bezdětné. Přečti si komentář Terezy Šnajdrové.

Nemáš děti? Tak budeš platit vyšší odvody na důchod. Je to proto, že děti mít nemůžeš, nemáš partnera*partnerku, dostatek financí nebo potomky nechceš z ekologických důvodů? Tvoje smůla. Množit se je to nejdůležitější a kdo si myslí opak, ten bude potrestán. 

Doporučeno
Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem 3. května 2024 14:00

Nemáš děti? Zaplať

Veřejnost před pár dny nadzvedl ze židle návrh KDU-ČSL, podle kterého by bezdětní lidé starší 35 let měli platit vyšší odvody na důchod. Naopak lidem, kteří mají dvě a více dětí, by tyto odvody měly klesnout. Lidovci tak chtějí podpořit rodiny s dětmi a zároveň potrestat bezdětné. Ať už je příčina toho, proč děti nemají, jakákoliv.
 
„Výchova dítěte, když započítáme třeba sunar nebo kroužky, stojí až čtyři miliony korun,“ zdůvodňoval návrh poslanec Michal Kohajda (KDU-ČSL). Na jeho slova navázal předseda strany a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, podle kterého by návrh také mohl zastavit klesající porodnost. „Pokud se tento trend nezastaví, naše společnost nemůže dlouhodobě fungovat,“ dodal.
 
KDU-ČSL spolu s návrhem zveřejnila i model, jak by takové ponížené odvody fungovaly v praxi. Bezdětný člověk starší 35 let by měsíčně na odvodech zaplatil o zhruba 867 korun více a naopak matka samoživitelka se dvěma dětmi by si polepšila o 433 korun. Rozumím tomu správně, že těchto 433 korun jí má vytrhnout trn z paty a matka konečně bude mít dostatek financí na tábory, kroužky a jiné? Nemyslím si.

děti
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

Důvody nikoho nezajímají

Lidovci jako by měli klapky na očích a jako by kvůli svému zahledění do pojmu „tradiční rodina“ neviděli ani za roh. Návrhem totiž diskriminují bezdětné, nepřirozeně zasahují do životů občanů a občanek a z rodičovství dělají povinnost. Nemůžou nás trestat za to, že jim nevychováme dalšího daňového poplatníka nebo poplatnici. Ať už jsou naše důvody jakékoli.
 
Jedním z nich může být třeba to, že dvojice mít děti nemůže. Třeba po nich tuze touží, ale prostě to nejde. Nebo už se to povedlo, ale matka bohužel potomka nedonosila. Tak co kdybychom ji za to potrestali? Měla se víc snažit.
 
A o stejnopohlavních párech ani nemluvím. Nebylo těch klacků, které jim neustále házíte pod nohy, už dost?
 
Nicméně zpět k onomu problematickému návrhu. Trestáni by byli i ti, kteří dítě třeba chtějí, ale nemají partnera*partnerku. Nebo ti, kteří si dítě nepořídí z ekologických nebo ekonomických důvodů. Jak sami lidovci přiznávají, ufinancovat potomka není jednoduché. Některé rodiny nemají dostatek financí, potřebují chodit do práce, nemají hlídání, v jejich okolí je nedostatek školek… To jsou věci, na které by se lidovci měli soustředit. Mělo by jim záležet na tom, do jakých podmínek bude dítě přivedeno. Návrhem akorát potřeby dětí odsouvají na druhou kolej a soustředí se jen na své přesvědčení, že rodina bez potomka není kompletní.  
 
Hon za tradiční rodinou odůvodňovaný tím, že porodnost klesá, prostě neuznávám. Planeta je přelidněná, životy nás všech ohrožuje globální oteplování, ale lidovci by nás nejradši potrestali za to, že do světa plného problémů a zloby nechceme přivést další ratolest.

Doporučeno
Co je to ten gender? Srozumitelně vysvětlujeme „ožehavé“ pojmy Co je to ten gender? Srozumitelně vysvětlujeme „ožehavé“ pojmy 30. dubna 2024 8:00

Kohajdu do každé rodiny

V praxi si v podstatě ani nedovedu představit, jak by takový systém fungoval. Vyfasovala by každá rodina jednoho lidovce, který by dohlížel na to, zda za zdmi bytu pravidelně dochází ke koitu? Procházel by odpadky, zda v nich náhodou nejsou papírové kapesníčky se zbytky spermatu? Zvedla by se daň na kondomy a zrušila se antikoncepce? Dostal by kupující ke každému těhotenskému testu i jednoho Kohajdu? Nebo by snad lidovci spustili online evidenci ovulačních cyklů všech žen, aby mohli čtyřicetiletí zastánci tradiční rodiny kontrolovat, kdy mají největší šanci na otěhotnění a případně i to, proč se tak nestalo?
 
Úplně se děsím toho, aby se lidovci některého z mých absurdních návrhů řešení nechytili. Ačkoli když vidíme, jak české úřady bojují s elektronizací a zaváděním nejrůznějších moderních systémů, asi spíš můžeme být v klidu.

Pilulka po.
Pilulka po. Zdroj: REFRESHER / Eliška Kubů

Tonoucí se stébla chytá

Chápu, odkud návrh přichází. Chápu, že lidovci chtějí zvýšit porodnost, že chtějí oceňovat rodiče, ale nesouhlasím s tím. Kdy se začnou oceňovat bezdětní? Právě třeba za to, že jim záleží na tom, jak moc zatěžujeme planetu? Nemají bezdětní ve středním věku už teď dost těžké životy? Často na ně bývá nahlíženo jako na ty „podřadné“, protože nemají děti, a čím tedy přispěli? No přece vysokými daněmi bez úlev a odvody.
 
Absurditu návrhu ostatně chtě nechtě nakonec muselo přiznat i Ministerstvo práce a sociálních věcí, které jej samo smetlo ze stolu. I kdyby se tak nestalo, návrh by pravděpodobně i tak skončil v koši. Proti totiž byli jak koaliční partneři lidovců, tak i opozice.
 
„Razantně odmítáme návrh lidovců trestat bezdětné vyššími odvody na důchod. Jsou tisíce a tisíce lidí, kteří nemůžou mít děti, a jsou mezi námi i ti, kteří děti zkrátka mít nechtějí. Státu do tohoto výlučně osobního rozhodnutí jednotlivce nic není. Tyto kroky nejsou jen kontroverzní, ale taky nefunkční a k vyšší porodnosti opravdu nepovedou,“ komentoval návrh předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš s tím, že prioritou by mělo být zajištění dostatku školek, flexibilní úvazky a další, které rodičům umožní pracovat a pečovat o potomka.
 
Proti je i hnutí ANO. „Jme pro pozitivní prorodinnou politiku, nikoliv trestání bezdětných,“ uvedla Alena Schillerová.
 
Pokud, lidovci, nechcete v nadcházejících volbách skončit před branami Poslanecké sněmovny, přestaňte prosím vymýšlet podobné hlouposti. Jak se tak říká, tonoucí se stébla chytá, ale zkuste se ještě zachránit. Raději zajistěte dostatek míst ve školkách a školách, umožněte rodičům pracovat na kratší úvazky, pečujte o své občany*občanky, o svou zem a nediskriminujte. Ať už je řeč o bezdětných, nebo třeba o stejnopohlavních párech.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00
Zpět
Sdílet
Diskuse