Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2024 v 8:00
Čas čtení 3:45
Anna-Marie Hanzlíková

Celebrity čelí digitální gilotině. Jak vznikl Blockout 2024 a proč souvisí (nejen) s Palestinou?

Celebrity čelí digitální gilotině. Jak vznikl Blockout 2024 a proč souvisí (nejen) s Palestinou?
Zdroj: Getty Images/Jeff Kravitz/Filmmagic
OSOBNOSTI CELEBRITY HUNGER GAMES IZRAEL KIM KARDASHIAN MÓDA PALESTINA TIKTOK ZENDAYA
Uložit Uložené

Zendaya, Selena Gomez, Kim Kardashian a mnoho dalších celebrit ztrácí po statisících své sledující. Proč? Vadí jim jejich mlčení (případně podpora Izraele) ke konfliktu v Palestině. Celé hnutí Blockout 2024 odstartovalo letošní Met Gala.

„Let them eat cake.“ Zdánlivě obyčejné video, ve kterém se Haley Kalil (@haleyybaylee) chtěla pochlubit oslnivou květinovou róbou z Met Gala, jednoho z nejdůležitějších módních večerů roku, které se letos konalo 6. května. Jenže to by k němu modelka a influencerka nesměla přidat zrovna původní zvuk ze životopisného filmu o Marii Antoinettě. 


Slavnou větu prý totiž měla pronést právě francouzská královna. Celá původní fráze zněla: „Ils n'ont pas de pain? Qu'ils mangent de la brioche!“ (V překladu: „Nemají chleba? Tak ať jedí briošky!“) Máslová obdoba housek tehdy platila za luxusní pečivo. Zemi ale v té době sužoval nedostatek potravin. Život v přepychu měl pak být důvodem, proč lid nechal během Velké francouzské revoluce královnu popravit. Vadilo mu, že náklady královského dvora měly stát až desetinu státního rozpočtu, vladařský pár se přitom o lid moc nezajímal.

O tom, zda ona slova Marie Antoinetta skutečně pronesla, se vedou spory (a vypadá to, že spíše ne), pro aféru kolem Met Gala to ale nakonec důležité není. Co uživatele*uživatelky skutečně zajímá, je poselství, které Haleyina slova nesou. Infuencerka s deseti miliony sledujícími se za video nedávno omluvila, v té době už se ale stalo virálním a žilo si vlastním životem: ještě před stažením mělo více než 21 milionů zhlédnutí a 3,6 milionu liků.

Doporučeno
Máš velká prsa a nemůžeš sehnat plavky? V těchto se budeš cítit pohodlně i sexy Máš velká prsa a nemůžeš sehnat plavky? V těchto se budeš cítit pohodlně i sexy 26. června 2024 v 14:00

„Mám magistra, přesto nemám ani na jídlo,“ píše se v jednom komentáři, který celé namíchnutí TikToku trefně shrnuje. Lidé v Americe, ale nejen tam si kvůli ekonomické krizi a inflaci často nemohou dovolit základní potřeby a přežívají od výplaty k výplatě.

My v Česku bychom mohli povídat, například na pražský byt potřebujeme podle průzkumu Politico nejvíc ročních platů z celé Evropy (celých 25), dopady inflace pociťuje podle průzkumů 85 procent z nás a více než dvě třetiny obyvatelstva si loni s vysokou inflací dokázaly poradit jen obtížně. Podobně jako Američané a Američanky šetříme nejčastěji už i na jídle jako na základní potřebě. Pod videi se tak objevuje i řada komentářů v češtině.

Kontrast chudnoucí střední třídy proti elitám dal vzniknout analogii s Hunger Games. Ve známé sérii funguje fiktivní svět tak, že zatímco v kraji Kapitol si lidé žijí v blahobytu, v ostatních krajích obyvatele sužuje chudoba a mnohdy i občanské konflikty. Celá sága pak pojednává o hrdince Katniss ze dvanáctého kraje. Ta po vylosování v krutých hrách nedobrovolně bojuje o život s dalšími dospívajícími dětmi. Takzvané Hladové hry, tedy Hunger Games, má přežít jen jeden, slouží přitom hlavně k pobavení bohatého obyvatelstva Kapitolu.

@buntius Same planet, different worlds. #metgala2024#hungergames#metgalaoutfits#metgalastyle#ukraine На другому кадрі @Stone ♬ origineel geluid - nina.editss

„Náš svět je Hunger Games a já se dívám ze 12. distriktu,“ píše rozčíleně k módní události další komentující. K videím také lidé často přidávají ústřední melodii celé ságy, píseň Hanging Tree. Lidé se pozastavují také nad cenou vstupenky na Met Gala, která měla účastnictvo vyjít na 75 tisíc dolarů (tedy něco přes 1,7 milionu korun), celý stůl k sezení pak na 350 tisíc dolarů (necelých osm milionů korun). 

Palestinská solidarita

Jenže okázalá pompéznost a luxus nejsou to jediné, čím letošní Met Gala namíchlo. Na většině společenských akcích letos celebrity symbolicky vyjadřovaly solidaritu s Palestinou. Například na březnových Oscarech vynesla stužku Billie Eilish oceněná za nejlepší hudbu, podobně to vypadalo i na Grammy, kde se Palestiny v proslovu zastala třeba Annie Lennox. Nejnověji se zase v Cannes diskutuje o šatech Cate Blanchett, které připomínají palestinskou vlajku. 

Doporučeno
Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka 21. června 2024 v 12:00

V Česku podobně vystoupili umělci a umělkyně na cenách Anděl, mezi nimi například Tomáš Klus, Hugo Toxxx, Nobody Listen, Jan Cina, Jordan Haj, Emma Smetana a řada dalších. Připojili se tak ke globálnímu hnutí Artists for Ceasefire, pod nějž se podepsali třeba Ben Affleck, Bradley Cooper, Drake, Dua Lipa, Jennifer Lopez, Bella Hadid, Macklemore, Frank Ocean, Gigi Hadid, Rachel McAdams a celá řada dalších. Seznam všech jmen najdeš tady.


Jenže na Met Gala se žádný projev solidarity nekonal, což v kombinaci s okázalým luxusem a větou „Let them eat cake“ popudilo řadu lidí. Před akcí se shromáždili aktivisté*aktivistky, za branami vstupu ale jako by se o konfliktu vůbec nevědělo. 


To vše dohromady vedlo k iniciativě Blockout2024, které se začalo přezdívat digitální gilotina. Právě tehdy přelomový způsob utnutí hlavy se v 18. století stal hlavním symbolem francouzské revoluce. Ostatně, zemřela pod ní i sama Marie Antoinetta. 

Hnutí vyzývá k „odsledování“, ale nejlépe blokaci influencerstva, které se Met Gala zúčastnilo. Odstartoval ho účet @BlockOut2024, příspěvky pak přibývají pod hashtagy #blockout2024, #celebrityblocklist (v překladu seznam zablokovaných celebrit) a #AllEyesOnRafah, který v překladu znamená všechny zraky upřené na Rafah, což je město na jihu Gazy, centrum izraelsko-palestinského konfliktu.

Proč hnutí vyzývá k blokaci? Nejen liky a sledující, ale také tzv. engagement, česky dosah, přispívá k zisku celebrit. Skrze něj obsah monetizují a vydělávají. Pokud si tedy někoho zablokujete, jeho obsah se vám vůbec nezobrazí, jemu se sníží engagement a tím i jeho cena. Právě proto tedy nestačí jen pouhé odsledování.

Doporučeno
Top 10 bílých pánských triček od tří stovek do deseti tisíc. Tyhle modely nosí Justin Bieber, LeBron nebo členové Milion+ Top 10 bílých pánských triček od tří stovek do deseti tisíc. Tyhle modely nosí Justin Bieber, LeBron nebo členové Milion+ 17. června 2024 v 8:30

Na TikToku i dalších sociálních sítích tak těm největším ubývají sledující po statisících. Nejvíce se pokles dotkl Seleny Gomez, počet naštvaných odcházejících u ní přesáhl milion. Mezi jmény blokovaných se pak nejčastěji objevují Kardashianky, Zendaya, Justin Bieber a Taylor Swift. U posledních dvou zmíněných ale pokles vzhledem k oznámení těhotenství u Bieberových a vydání Taylořiny desky není tak znatelný.

Naopak některé celebrity jsou chráněny. Patří mezi ně ty, které podpořily výzvu Artists4Ceasefire adresovanou prezidentu Bidenovi, mezi nimi Ariana Grande, Lizzo, Dua Lipa a další hvězdy zmíněné výše v textu.


Česku se vlna blokací zatím vyhýbá, v některých zemích ale vznikají i lokální seznamy celebrit, například v Malajsii nebo u k-popových hvězd.

 
Domů
Sdílet
Diskuse