Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. července 2024 v 16:00
Čas čtení 2:45
Ondřej Mrázek

KVIFF: Jiří Mádl přijel do Varů dělat Vlny. Jeho okupační drama má světové parametry

KVIFF: Jiří Mádl přijel do Varů dělat Vlny. Jeho okupační drama má světové parametry
Zdroj: Bontonfilm
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY FILM MEZINÁRODNÍ FILMOVÝ FESTIVAL V KARLOVÝCH VARECH
Uložit Uložené

Jak dopadl nejočekávanější český film letošního filmového festivalu v Karlových Varech?

Jirka Mádl není první ani poslední herec, který se rozhodl během své kariéry udělat krůček dál a vyzkoušet si, jaké to je, když pokyny ostatním zpoza kamery rozdává on. Po filmech Pojedeme k moři a Na střeše už je ale asi fér říct, že na rozdíl od spousty jeho méně úspěšných kolegů se jemu přechod k režii povedl. 

Potvrdil to teď už nejspíš definitivně i se svým zatím nejambicióznějším snímkem Vlny, který vypráví o událostech před okupací a během ní v letech 1967–1968.

Doporučeno
How to kviff. Tipy, jak se dostat na filmy a kam na pivo i levné jídlo, od lidí, kteří jezdí do Varů každý rok How to kviff. Tipy, jak se dostat na filmy a kam na pivo i levné jídlo, od lidí, kteří jezdí do Varů každý rok 28. června 2024 v 8:00
Sleduj aktuální dění, živé přenosy i výběr těch nejlepší momentů z festivalového dění na KVIFF.TV.

Téma se pak zaobírá vysíláním Československého rozhlasu v tomto období, prací novinářů, studentskými akcemi, politickou atmosférou a s ní spjatými snahami Moskvy, respektive Státní bezpečnosti omezovat informační toky a ty, kteří otevřeně vystupovali proti režimu, nelítostně trestat. A jak už to tak u těchto filmů bývá, při sledování má člověk dlouhou dobu pocit, že přesně něco takového už v rámci naší kinematografie několikrát viděl. Pak ale Mádlův film udělá něco, co jsme vlastně tak úplně v takovém velkolepém a detailním zpracování ještě neviděli.

V samotném závěru totiž dojde na masivní a díky šikovnému střídání dobových a nově natočených záběrů taktéž věrnou rekonstrukci příjezdu vojsk Varšavské smlouvy do Prahy a zaznamenání rozhlasového, ale i společenského odboje proti tehdejší invazi. To je možná i důvod, proč mu člověk posléze odpustí určitou dávku patosu nebo lehkých historických odchylek, s nimiž zbylé osudy hlavních postav a vůbec celého Československa dále podává.

Doporučeno
KVIFF: Mord přilákal do Varů i prezidenta. České „zabijačkové“ drama je lepší než Pelíšky KVIFF: Mord přilákal do Varů i prezidenta. České „zabijačkové“ drama je lepší než Pelíšky 1. července 2024 v 20:00

Ačkoliv totiž souhlasíme s názorem, že filmů z období socialismu už tady vzniklo dost a bylo by fajn, kdyby se čeští filmaři a filmařky konečně začali věnovat novým tématům, něco jiného je, když mají díky takovému snímku mladí lidé možnost na vlastní oči vidět v zásadě minutu po minutě ty nejzásadnější události, které hýbaly našimi dějinami. 

Nic z toho by přitom tak dobře nefungovalo, kdyby tomu nepředcházelo precizně vystavěné drama o dvou bratrech, z nichž jeden se po smrti rodičů musí starat o toho druhého, a tak se zpočátku snaží vyhýbat čemukoli byť jen lehce politickému, aby neskončil v hledáčku režimu. V jádru tak sledujeme příběh o tom, jak v sobě mladí lidé nachází odvahu – navzdory oprávněným obavám – postavit se za dobrou věc.

Vlny.Vlny.Vlny.Vlny.
Zobrazit galerii
(6)

Stejně tak ale snímku nechybí aktuálnost, jelikož poselství o důležitosti novinářské integrity a nezávislosti médií lze snadno aplikovat do současnosti, kdy například sledujeme v reálném čase rozpad slovenské státní televize a rozhlasu – nebo jak je tamější vláda od základů mění, aby nad nimi měla větší kontrolu. Tyto tendence potom bohužel nejsou jenom záležitostí Slovenska, své o tom vědí i v Maďarsku a debaty nad fungováním České televize se vedou dlouhodobě i tady. Nicméně zpátky k samotnému filmu.

Ten má kromě přesahu i neoddiskutovatelné řemeslné kvality. Práce s kamerou je zase jednou na světové úrovni a může nás velmi těšit, že se český film může z hlediska audiovizuální stránky v klidu měřit už nejen s evropskou špičkou, ale i tím nejlepším z hollywoodské produkce.

Doporučeno
KVIFF: Den první. Jaký byl zahajovací film festivalu a na co dalšího se těšit? KVIFF: Den první. Jaký byl zahajovací film festivalu a na co dalšího se těšit? 29. června 2024 v 11:30

Obsazení se pak taktéž povedlo na jedničku. Ať už jsou to členové redakce Československého rozhlasu v čele se Stanislavem Majerem, nebo i představitel hlavní role Vojtěch Vodochodský, herci a herečky zvládli náročnou disciplínu oživování skutečných historických osobností na jedničku, aniž by kdokoli zbytečně moc vystupoval, nedejbože přehrával. 

Vlny.
Vlny. Zdroj: Bontonfilm

Samozřejmě je třeba zdůraznit, že Vlny rozhodně nejsou perfektním filmem. Scénář některým linkám nevěnuje tolik pozornosti, kolik by si zasloužily, zatímco ke konci už zase zbytečně přetahuje a možná až příliš tlačí na pilu, co se nějaké doslovnosti týče. Výše zmíněný patos pak pro někoho může být rovněž mnohem větší překážkou v tom, aby si snímek užil, a je fér to zmínit. Na druhou stranu dobové reálie, kostýmy, soundtrack, to všechno tady dotváří poměrně strhující atmosféru a vzhledem ke slušnému spádu i rozumné délce jsou zkrátka Vlny vyváženým kompromisem, který je divácký, obsahově významný, a byť líčí poměrně tragické události, dokáže tak na těch správných místech činit s nadhledem i humorem, což je velmi důležité.

Za nás tak palec nahoru a budeme se těšit, s čím dalším tento herec/režisér přijde příště.

Verdikt: 7/10

Viděl*a jsi Vlny na festivalu v Karlových Varech taky? Dej nám vědět, jak se ti film líbil, hvězdičkovým hodnocením. 

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Zpět
Sdílet
Diskuse