Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2024 v 7:00
Čas čtení 5:15
Tereza Šnajdrová

Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda
Zdroj: Refresher/David Marcin
MÓDA ČESKO MÓDA PRAHA VINTAGE MÓDA
Uložit Uložené

Prošli jsme Prahu a vybrali jsme pro tebe šest nejlepších vintage shopů, které rozhodně musíš navštívit.

Každý rok ti přinášíme výběr těch nejlepších second handů a vintage shopů, které najdeš v Praze. Ani letos tě nezklameme. Vyrazili jsme do pražských ulic a navštívili jsme šest vintage shopů, ze kterých bude mít radost tvůj šatník i tvoje peněženka. Toužíš po unikátních streetwear kouscích, high end úlovcích, nebo ti jde především o kvalitní materiály? Žádný problém, v těchto shopech si každý najde to svoje!

Doporučeno
Ben Cristovao otevřeně o své kariéře i o vztahu k ženám: Dělám ze sebe macha, ale v reálu takový nejsem Ben Cristovao otevřeně o své kariéře i o vztahu k ženám: Dělám ze sebe macha, ale v reálu takový nejsem 1. července 2024 v 13:00

1. Vintage No Introductions (Heřmanova 7) – $$

Pokud ještě neznáš vintage shop No Introductions, který se nachází na Heřmanově v Holešovicích, tak to koukej napravit. Ihned po příchodu nás do nosu praštila příjemná vůně, krásné a uklizené prostředí a také skvělá atmosféra. V No Introductions je vidět, že to prostě dělají srdcem.
 
„Jsme hlavně pánský a unisex sekáč, ve kterém lidé najdou vintage kousky. Soustředíme se na to, abychom mapovali trendy, ale hlavně prodáváme věci, které nosím já a moje okolí. Tedy oblečení, které je kvalitní a máme ho rádi,“ popsal obchod jeho majitel.
 
V No Introductions najdeš snad úplně všechno – nejrůznější střihy a značky kalhot, dresy, velký výběr band tees, ale také třeba doplňky a krystaly. „Najdete u nás značky jako Carhartt, Dickies, Levi’s, teď máme i hodně Stüssy a hromadu bandových triček. Celé No Introductions vlastně začalo tak, že jsem už dlouho sbíral kapelní trika, po kterých rostla poptávka, tak jsem se jejich prodejem začal živit,“ pokračoval milý majitel.
 
Co se cen týče, ty jsou v No Introductions různé. „Máme tu dvě kategorie věcí. Jedny jsou Carhartt, Dickies a podobné, které prodáváme za 50 % a míň původní ceny, takže třeba kalhoty stojí kolem 1 000 korun. A pak máme sběratelské kousky, jejichž cena reflektuje mezinárodní trh. Takže mohou stát od 2 000 korun až po desítky tisíc, pokud to jsou vzácnější věci. Ale to už jsou specialitky pro sběratele, normálně tu trika začínají na 350 korunách, mikiny na pětistovce a kalhoty jakbysmet. Když tedy člověk dojde s šesti stovkami, tak si určitě něco odnese,“ dodal mladík za pokladnou.
 
Nové zboží pak ve vintage shopu doplňují každé dva týdny a lze tu platit kartou.

Doporučeno
Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví 17. července 2024 v 13:00
sekáče 2024sekáče 2024sekáče 2024sekáče 2024
Zobrazit galerii
(12)

2. Vintage shop Veletržní (Dukelských hrdinů 26) – $

Jen pár kroků od No introductions najdeš second hand Vintage shop Veletržní, ve kterém seženeš snad úplně všechno – boty, kabelky, pásky, doplňky, šusťákovky, džínové bundy, velký výběr kožených bund… prostě cokoli, co tě jen napadne.
 
„Najdete u nás nepřeberné množství značek, od těch basic jako jsou Camaieu, H&M, Zara, až třeba po Dior, Chanel a Balenciaga. Ale to je spíš taková rarita. I na těch basic značkách je dobré, že oblečení dřív bylo mnohem kvalitnější, takže jsou to krásné kousky,“ sdělila nám slečna za pokladnou s tím, že nové zboží ve Vintage shopu Veletržní doplňují průběžně a nová kolekce přichází jednou za měsíc.

Doporučeno
„Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně 23. července 2024 v 13:00

Tomu ostatně odpovídají i slevové akce, na které můžeš v shopu narazit. „Čím více se blížíme k naskladnění nové kolekce, tím větší slevy máme. Začínáme happy hours, kdy máme 3x do týdne na půl hodiny slevu 20 %, o víkendu máme 10 % slevu a pak se to stupňuje. Následuje sleva 30 %, 50 %, pak máme vše za 130 korun, a nakonec vše za 50 korun. Pak už přichází nová kolekce,“ prozradila nám.
 
Ceny v sekáči jsou budget-friendly. Za trička a topy zaplatíš kolem 200 korun, za trendy šusťáky zhruba 500 korun a ceny kožených kabátů se pohybují kolem tisícovky. Prostě záleží na značce, materiálu a stavu.
 
Pokud sem vyrazíš na nákup, hotovost nech klidně doma. I tady lze platit kartou.

sekáče 2024sekáče 2024sekáče 2024sekáče 2024
Zobrazit galerii
(10)

3. Restart shop (Biskupská 1) – $

Sekáče milujeme, a ještě víc takové, které pomáhají dobré věci. Jedním z takových je Restart shop na Biskupské 1 nedaleko Florence, který slouží jako tréninkové místo pro hendikepované lidi. „Jsme charitativní obchod s tréninkovými místy, takže všechno, co tu najdete je darované. My to prodáváme a z výdělku platíme tréninkové zaměstnance, což jsou lidé se zdravotním nebo sociálním hendikepem, kteří ještě nezvládnou otevřený trh práce, takže se u nás trénují na pozici prodavače*prodavačky, jsou tu rok, snaží se stabilizovat svoji situaci a pak jdou do světa,“ popsala slečna za pokladnou.
 
Pokud hledáš hrabák v pravém slova smyslu, tak Restart pro tebe bude skvělým místem. Kromě kabelek, bot, šatů, topů, svetrů a kalhot tu totiž najdeš také knihy, hračky, CD, keramiku i nádobí. Když budeš tedy dobře hledat, vsadíme se, že tu najdeš fakt unikátní kousky do své domácnosti.

Doporučeno
Charli XCX konečně přiměla celý svět, aby ji miloval. Naučí tě pařit, oslavovat ženskost a být tak trochu spratek Charli XCX konečně přiměla celý svět, aby ji miloval. Naučí tě pařit, oslavovat ženskost a být tak trochu spratek 9. července 2024 v 13:00

„Máme tu hodně věcí z H&M, Zary a Mohita, ale také kousky od neznámých brandů. Je to takový mix všeho možného. Tomu pak odpovídají i ceny. Ty nejlevnější kousky stojí 60 korun a nejdražší zhruba 300 korun. Takže když k nám někdo přijde v tisícovkou, tak odejde hned s několika outfity,“ dodala.
 
Nové zboží v Restart shopu doplňují každý den. Jakmile prostě něco zmizí, prodejci*prodejkyně to nahradí kouskem novým. A ano, i tady lze platit kartou.

sekáče 2024sekáče 2024sekáče 2024sekáče 2024
Zobrazit galerii
(13)

4. PunkTura Recycle or Die! (Vodičkova 10) – $$

Naše kroky dále směřovaly do vintage shopu PunkTura Recycle or Die!, který najdeš na adrese Vodičkova 10. Okamžitě jsme byli učarování. Jak již název napovídá, v tomhle shopu najdeš hlavně punkové kousky z kvalitních materiálů, ale také třeba krajkové sukně, Levi’sky, basic trika nebo recyklované a přešívané věci.
 
Tenhle obchůdek má duši a jde vidět, že lidé, kteří za ním stojí, to dělají s láskou. Za trika zaplatíš kolem čtyř stovek, za bundy a saka 1 200 korun, džíny tě vyjdou na 800 až 1 500 korun, plátěnky na 250 a nášivky a placky na pade. Vybírat pak můžeš nejen ze super kousků, ale také trendy brandů. Při procházení shopu jsme narazili na Carhartt, Martensky, Homeboy, ale třeba také na úplně nové Diesel džíny.
 
Jediné co, tak nám chyběla možnost platby kartou, ale za tu atmosféru to obchodu promineme.

sekáče 2024sekáče 2024sekáče 2024sekáče 2024
Zobrazit galerii
(12)

5. Vintage Therapy (Ostrovní 22) – $$$

Pokud ještě neznáš shop Vintage Therapy na adrese Ostrovní 22, o hodně přicházíš. Můžeš tady totiž najít opravdové drahokamy. „Z lokálních brandů tu lidé najdou značku Skedda, mladého designera Jiřího Procházku, Nine Viper, sem tam tu je i Tobias Equipment… z dražších vintage značek máme Pradu, Fendi, Burberry, Raf Simons, Yves Saint Laurent a další. Ale snažíme se dávat více prostoru českým brandům,“ řekla pro Refresher majitelka obchodu.

Doporučeno
Toto je 10 nejlépe placených herců a hereček současnosti. První příčky tě možná překvapí Toto je 10 nejlépe placených herců a hereček současnosti. První příčky tě možná překvapí 12. července 2024 v 7:00

Co se cen týče, tak ty jsou různorodé. Ve Vintage Therapy najdeš třeba sekáčovou sekci, kde všechno stojí 99 korun, trendy brýle za dvě stovky, ale ani high end kousky nezruinují tvoji peněženku jako jejich nákup v klasickém shopu. „Nejdražší věci stojí třeba 15 000 korun, což je ta zmíněná Prada. Jinak naše upcycle trika stojí od 400 korun, vesty od 3 až 4 tisíc, protože se šijí i 12 hodin… Záleží tedy, co člověk hledá,“ dodala majitelka.
 
Nové zboží pak ve Vintage Therapy bývá doplňováno každý den. Jakmile se prostě něco prodá, brigádníci a brigádnice kousek nahradí novým. Celkové doplnění nového zboží se pak koná jednou týdně. A ano, lze tu platit kartou.

sekáče 2024sekáče 2024sekáče 2024sekáče 2024
Zobrazit galerii
(13)

6. Digger's (Karoliny Světlé 1016/9) – $$

Naší poslední zastávkou v honbě za nejlepšími vintage shopy byl Digger’s na adrese Karoliny Světlé 1016/9. Tenhle obchůdek má brutální atmosféru a abys pořádně prozkoumal*a co všechno v něm mají, mohl*a bys tam strávit třeba celý den. Shop je krásný, čistý a jako by vypadl z nějakého designerského magazínu.
 
„My si nejedeme na značky, i když i ty se u nás objevují. Hlavně se ale koukáme na přírodní materiály – len, bavlnu a další,“ sdělil nám muž za pokladnou a my se dali do dalšího zkoumání obchodu. V něm najdeš gramofonové desky, jejichž cena se pohybuje od 150 korun do 1 500 korun, vázy, retro lampy, rádia, ale samozřejmě také mnoho oblečení.
 
„Ceny jsou různé, ale třeba trika a mikiny začínají na 300 stovkách, a nejdražší jsou kožené kabáty, které stojí od 1 000 až 1 500 korun,“ shrnul pro nás sympatický muž. Co dalšího jsme viděli byly třeba džíny za 400 korun, společenské kalhoty za pět stovek, košile za 400 a šaty za 500 korun.
 
Nové zboží v Digger’s doplňují každý týden a lze tam platit kartou. Tak na co ještě čekáš? Šup tam, ať ti ty nejlepší kousky nikdo nevyfoukne.

sekáče 2024sekáče 2024sekáče 2024sekáče 2024
Zobrazit galerii
(13)
Domů
Sdílet
Diskuse