Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
9. července 2024 v 13:00
Čas čtení 4:50
Tereza Šnajdrová

Charli XCX konečně přiměla celý svět, aby ji miloval. Naučí tě pařit, oslavovat ženskost a být tak trochu spratek

Charli XCX konečně přiměla celý svět, aby ji miloval. Naučí tě pařit, oslavovat ženskost a být tak trochu spratek
Zdroj: Jed Cullen/Dave Benett/Getty Images/Atlantic Recording Corporation/propagační materiál
HUDBA HUDBA VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Proč se téměř celý svět zabarvil do neonově zelené? Může za to zpěvačka Charli XCX.

Chceš si užít „hot girl summer“, ale nevíš, jak na to? Charli XCX nám naservírovala bibli pro všechny ženy a její pomocí zcela ovládla svět popu. Britská zpěvačka s indickými kořeny tě naučí, jak pařit, jak milovat i jak dosáhnout cílů, které se zdají být tak vzdálené. A my to milujeme!

Doporučeno
Ben Cristovao otevřeně o své kariéře i o vztahu k ženám: Dělám ze sebe macha, ale v reálu takový nejsem Ben Cristovao otevřeně o své kariéře i o vztahu k ženám: Dělám ze sebe macha, ale v reálu takový nejsem 1. července 2024 v 13:00

K hudbě ji přivedly Spice Girls

Charlotte Emma Aitchison, jak se Charli XCX jmenuje pravým jménem, se narodila 2. srpna 1992 v Cambridge. Její maminka pochází z Ugandy z rodiny indoárijského původu, ale jako mladá se přestěhovala do Velké Británie, kde se zamilovala do podnikatele Jona. Právě s ním pak zplodila malou Charli.
 
Rodina vyrůstala v Essexu, kde Charli navštěvovala střední školu a už během studií se začala zajímat o hudbu. Milovala Spice Girls, Britney Spears, a když jí bylo 14 let, pustila se do psaní vlastních písní. Ty zveřejňovala na sociální síti MySpace, kde si jí všiml promotér z Asylum Records a s teenagerkou podepsal smlouvu.
 
Charli se tak otevřely dveře do zcela nového světa. Začala navštěvovat undergroundové ravy a naprosto ji to oslnilo. Zamilovala se. Ta drzost, upocené kluby, lidé tančící až do brzkých ranních hodin… Charli se v tom našla. „Nikdy jsem nechodila do tradičních tanečních klubů. Vždy jsem navštěvovala warehouse party na undergroundových a tajných místech,“ popsala zpěvačka pro Vogue Singapur.
 
V letech 2011 a 2012 pak Charli vydala řadu singlů a mixtapů a britští promotéři okamžitě pochopili, s kým mají tu čest – s dívkou, která posouvá hranice popové hudby, která tančí na hranici mezi mainstreamem a undergroundem a která má velké šance proměnit popový průmysl. A nejen proměnit. Charli XCX má šanci jej ovládnout.

Charli XCX
Zdroj: Jed Cullen/Dave Benett/Getty Images

I Love It!

První větší boom pak Charli zaznamenala v roce 2012, kdy ve spolupráci se švédským duem Icona Pop vypustila do světa skladbu I Love It. Ta se stala mezinárodně úspěšnou, a když na ni zpěvačka navázala debutovým albem True Romance, její fanouškovská základna po celém světě jen rostla. Jenže deska nenaplnila komerční očekávání, neovládla žebříčky a Charli jako by se znovu ocitla na startu.
 
O dva roky později však znovu zářila, tentokrát díky písni Fancy australské rapperky Iggy Azaley, na níž se Charli podílela. Tenhle track byl nominován na dvě ceny Grammy a zpěvačka jako by chytila druhý dech. Vypustila do světa hit Boom Clap a najednou každý věděl, kdo je Charli XCX. Na vlně úspěchu se pak vezla i s druhým studiovým albem Sucker, na kterém najdeš třeba banger Break the Rules nebo Doing It.
 
Pak už to šlo raz dva. Charli XCX napsala několik písní pro Iggy Azaleu, Selenu Gomez, Ritu Oru, spolupracovala se Shawnem Mendesem a Camilou Cabello a na své konto si připsala i několik dalších významných spoluprací. Za ty jí mimochodem letos byla udělena cena ASCAP Global Impact, která ocenila její přínos popové hudbě.

Královna popu? Charli XCX chce víc

Z Charli XCX se stala královna popu. Hudební kritici a kritičky oceňovali její hravost, to, jakým způsobem dokáže mísit elektropop s pop punkem, ale také její texty. Jednou Charli zpívá o sexu, podruhé o autech, následně zabrousí do hédonismu a nakonec se vrátí k lásce.
 
Jenže Charli nechtěla být královnou popu. Královnou žánru, který existuje už dlouho a kterému se věnuje tolik umělců a umělkyň. Chtěla něco víc. Na přelomu roku 2023 a 2024 proto začala být aktivnější na sociálních sítích, promlouvala ke svojí komunitě a škádlila ji ochutnávkami z nového alba.
 
V únoru tohoto roku pak do světa vypustila skladbu Von dutch a celý svět šílel. Charli XCX vstoupila v plné síle do záře reflektorů a svého tvrdě vydřeného místa se nehodlala vzdát. Naopak. Umanula si, že celý svět přiměje, aby ji miloval.
 
Trackem Von dutch Charli oznámila příchod nového alba a její profily na sociálních sítích se zbarvily do neonově zelené barvy a nápisů „BRAT“. Tohle slůvko můžeš přeložit jako spratek, ale podle zpěvačky by nemělo být vnímáno negativně. I ona sama sebe označuje za spratka. Za osobu, která odmítá hrát podle pravidel, má cíl, nebojí se jít za ním, nebojí se propařit celý víkend na party a zároveň u toho dokázat tvrdě pracovat. Za osobu, která ví, co chce, a dostane to.

Doporučeno
Co poslouchat v červenci? Deep Purple tě naladí, Ice Spice rozdivočí a dokončíš to s Cigarettes After Sex Co poslouchat v červenci? Deep Purple tě naladí, Ice Spice rozdivočí a dokončíš to s Cigarettes After Sex 30. června 2024 v 8:00

Bij na poplach! Zelená revoluce je tu

V červnu deska Brat spatřila světlo světa a jako by spustila zelenou revoluci. A není se čemu divit. Jakmile uslyšíš první tóny úvodního songu 360, pochopíš, že Brat je něco jedinečného. Něco, co na hudební scéně neexistuje a co na ní tolik chybí. Celý svět se zahalil do neonově zelené.
 
„Chtěla jsem zvolit útočný, netradiční odstín zelené, aby si lidé mysleli, že je něco špatně. A abychom zpochybňovali očekávání od popkultury takové, jakou ji známe. Proč jsou některé věci považovány za dobré a jiné za špatné?“ vysvětlila Charli myšlenkový proces, který stál za jejími vizuály. Takové vysvětlení mimochodem skvěle reflektuje zpěvačku jako takovou – nechce následovat trendy. Chce je zpochybňovat, vyvracet a vytvářet nové. Jako správný spratek.
 
A nový trend ve světě popkultury přišel právě i s albem Brat. To je totiž autentické, bez ostychu, bez příkras a Charli se na něm ukazuje přesně taková, jaká je – v celé své složitosti i kráse. To ostatně můžeš slyšet třeba v bangeru I might say something stupid, kde Charli zpívá o nejistotě a tlaku, o tom, že i popové hvězdy pochybují o sobě samých, i o tom, jak tyto pocity proměnit v umění. Právě přímočarost je patrná z celé desky. Charli se neschovává za metafory a neurčité fráze jako jiné popové hvězdy…
 
Na celé desce zpěvačka navíc odkazuje na popkulturní momenty a staví se do role kritičky. Zpívá o Julii Fox, o svých ztracených láskách, o zranitelnosti, ale třeba také o svém snoubenci Georgi Danielovi – bubeníkovi z milovaných The 1975. Právě tato rovnováha mezi sebevědomím a zranitelností, mainstreamem a undergroundem dělá z Brat víc než jen další popovou desku plnou party bangerů.
 
To ostatně potvrzují i hudební kritici a kritičky, kteří Brat označují za fenomenální počin. Se skóre 95 bodů na Metacritic se deska stala jedním z nejlépe hodnocených alb roku 2024 a 16. nejlépe hodnoceným albem všech dob. Charli XCX se tak téměř ze dne na den oprávněně stala jednou z nejinovativnějších a nejzajímavějších umělkyň současné pop music.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Charli (@charli_xcx)

Bible pro všechny ženy

Důležitější ale je, že nám Charli s příchodem léta naservírovala „bibli“ pro všechny ženy. Brat má totiž úplně všechno – agresivní beaty volající po pozornosti, sebevědomou a odvážnou Charli, která deskou vztyčuje prostředníček na všechny, kteří kdy pochybovali o její síle… A podobně se při jejím poslechu budeš cítit i ty. Budeš chtít „vyfuc*ovat“ všechny, kteří se k tobě někdy nezachovali úplně hezky.
 
A co víc. Budeš si připadat chtěná*chtěný, sexy a ready na hot girl summer. „I wanna dance to me,“ zpívá Charli ve skladbě Von dutch a my souzníme. Její sebevědomý přístup je inspirativní, budí rozruch, je raubířský a my to milujeme. Charli nikdy neslevila ze své vize, zůstala věrná sama sobě, a to i ve chvílích, kdy by pro její kariéru bylo snazší přizpůsobit se očekáváním průmyslu. Nehraje žádnou hru, nepřetvařuje se a je prostě sama sebou.
 
A ty buď taky. Pusť si Brat, oslavuj svoji nezávislosti, svoji krásu a svoji ženskost a užij si Brat léto, jak se jen sluší a patří. Buď odvážná*odvážný, autentická*autentický a stejně jako Charli se ani ty neohlížej na to, co si o tobě kdo myslí.

Doporučeno
ŽEBŘÍČEK: Tohle jsou nejbohatší čeští youtubeři. Kdo bere desítky milionů ročně? ŽEBŘÍČEK: Tohle jsou nejbohatší čeští youtubeři. Kdo bere desítky milionů ročně? 3. července 2024 v 13:39
Domů
Sdílet
Diskuse