Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
Od Margot Robbie až po český hokejový zázrak. Tohle je osm nejlepších filmů z prostředí olympiády

5. Ohnivé vozy (1981)

Tak trochu dušínovský snímek se slavnou úvodní scénou vypráví o lásce ke sportu a osobních obětech, jaké touha po absolutním vítězství dokáže přinášet. Film podle skutečných událostí získal čtyři Oscary, včetně plešouna za nejlepší film a nejlepší původní scénář.

Ohnivé vozy
Ohnivé vozy Zdroj: 20th Century Fox

Příběh se točí okolo olympijských her v Paříži v roce 1924 a ukazuje příběh Erica Liddela, zbožného křesťana, který věří, že jeho atletický talent je dar od boha, a že pokud vyhraje zlatou medaili, bude to důkaz jeho oddanosti. Proti němu stojí Harold Abrahams, anglický žid, který studuje na Cambridge. Ten pro změnu sní o slávě a o tom, že dokáže svým antisemitský spolužákům i celému světu, že židé nejsou podřadná rasa. Oba běžci tak chtějí něco dokázat a oba tomu jsou ochotni obětovat naprosto vše. Pokud jsi tuhle klasiku ještě neviděl*a, rozhodně ji dožeň.

4. Hokejový zázrak (2004)

Může hokejový tým Spojených států překonat roky nezdarů a s novým koučem konečně uspět na velkém olympijském turnaji proti svým hlavním rivalům z Kanady a Ruska? Kdyby se film točil dnes, asi by tomu tak klidně být mohlo (kdyby Rusko zastavilo svoji agresi, okamžitě stáhlo vojska z Ukrajiny a hodilo se konečně do klidu, of course). Jenže tento příběh se odehrává v 80. letech, kdy rozložení hokejových velmocí vypadalo trochu jinak. V tomhle konkrétním scénáři navíc na olympiádu jede tým nezkušených mladíků z univerzit, jejichž jedinou nadějí je doufat v zázrak.

Hokejový zázrak
Hokejový zázrak Zdroj: Buena Vista Pictures Distribution

My ti samozřejmě neprozradíme, jestli přijde, nicméně název filmu nám v tomhle moc nepomáhá. Každopádně pokud máš rád*a takové ty hřejivé sportovní příběhy, možná i trochu klišé, perfektně napsané motivační monology, samozřejmě taky hokej a vše, co k němu patří – no a v neposlední řadě ti nevadí koukat na filmy plné bizarních paruk, pak tě čeká skvělý zážitek.

3. Hon na lišku (2014)

Film založený na skutečných událostech vypráví o americkém zápasnickém týmu Foxcatcher, který se snažil sestavit a trénovat tým pro olympijské hry v Soulu v roce 1988. Trojici trenérů v něm tvořili Dave a Mark Schultzovi spolu se zámožným filantropem Johnem du Pontem, který vše zastřešoval zejména finančně. Jenže právě komplikované vztahy mezi bratry a du Pontem nakonec vedly k tragédii, která se dala jen stěží předvídat.

Hon na lišku
Hon na lišku Zdroj: Sony Pictures Classics

Snímek chváleného režiséra Bennetta Millera byl nominován na pět Oscarů, včetně nejlepší režie, nejlepšího mužského výkonu v hlavní roli (Steve Carrell) i nejlepšího mužského výkonu ve vedlejší roli (Mark Ruffalo). Sošky si nakonec nikdo neodnesl, přesto se sžíravé sportovní drama zarylo do myslí diváků a především připomnělo jednu málo známou tragickou kapitolu olympijské historie.

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse