Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Od Margot Robbie až po český hokejový zázrak. Tohle je osm nejlepších filmů z prostředí olympiády

2. Kokosy na sněhu (1993)

„Sanko? Jseš Mrtvej?“ „Jo, vole.“ Kdo nezná aspoň jednu hlášku z ikonických Kokosů na sněhu, jako by nebyl. Film v českém dabingu patří mezi oblíbené stálice televizního vysílání a při jeho sledování se pravidelně potkávají lidé všech generací, původů, pohlaví, vyznání i orientací, protože přesně o tomhle spojování kultur vlastně komedie Jona Turteltauba vypráví. A právě proto je tak uctívaná.

Kokosy na sněhu
Kokosy na sněhu Zdroj: Buena Vista Pictures Distribution

Jamajka je obvykle známá spíše svými účastníky a účastnicemi letních olympijských her. Jak už ale název snímku napovídá, tento příběh vypráví o partě Jamajčanů, kteří vyrazí na ty zimní hry, kde se následně pokusí o nemožné – vyhrát v jízdě na bobu. Zbytek už si asi dokážeš představit: spousta ztřeštěných scének, humor podtrhující éru vzniku, ale i obří porce srdíčka a emocí, kvůli kterým je strašně snadné se do této ujeté taškařice zamilovat.

1. Mnichov (2005)

Film, jenž má bohužel kvůli neutuchajícímu konfliktu mezi Palestinou a Izraelem přesah i do současnosti. Jak asi dobře víš, příběh se točí okolo olympijských her z roku 1972 v Mnichově, kde skupina palestinských teroristů přepadla olympijskou vesnici, zavraždila dva izraelské sportovce a dalších devět unesla. Při následném střetu s policií se pak dostaly do ohrožení i životy zbývajících devíti. Snímek následně vypráví o několika agentech izraelské tajné služby Mossad, jež plánují najít a potrestat osoby zodpovědné za zosnování celého útoku.

Mnichov
Mnichov Zdroj: Universal Pictures

 Snímek s natolik vážným tématem samozřejmě není, ani by nemohl být, žádný bezduchý akční výplach. Taky se jej chopila režijní legenda Steven Spielberg, jež mu vtiskla svůj nezaměnitelný velikášský rukopis. Sžíravé události (které jsou pro Spielberga navíc silně osobní) zde vypráví s mimořádnou pečlivostí a porozuměním.

Doporučeno
Výkaly v Seině, odsunutí lidé bez domova a problémy s dopravou. Proč Pařížanům vadí olympiáda? Výkaly v Seině, odsunutí lidé bez domova a problémy s dopravou. Proč Pařížanům vadí olympiáda? 5. srpna 2024 v 7:00

Hlavním motivem je kruh nenávistí, kde jeden násilní čin vede k dalšímu a tak stále dokola, až nikdo pořádně neví, kde to vlastně celé začalo. Což je víceméně výstižný komentář i celého izraelsko-palestinského konfliktu. Syrový thriller s Ericem Banou každopádně patří k tomu nejlepšímu, co v nultých letech na poli kinematografie vzniklo, a tak musí právem být i na prvním místě našeho žebříčku.

Bonus: Pásky z Nagana (2018)

No a na závěr jeden dokumentární přídavek s vyloženě českým zacílením. Pásky z Nagana jsou totiž dost možná nejlepší hokejový film/dokument, jaký kdy vznikl. O to větší radost nám tak dělá fakt, že je natočil český filmař Ondřej Hudeček, jenž za ně byl dokonce oceněn i na Cenách české filmové kritiky.

73minutový dokument vypráví o turnaji století v Naganu, kde tým podceňovaných borců z Česka v čele s nezastavitelným Dominikem Haškem postupně vyřadil ty největší favority, až nakonec stanul na samém hokejovém Olympu. Snímek je extrémně hravý, zábavný, míchá dobové záběry s rozhovory ze současnosti, nebojí se občas dějství proložit vtipnou kontextuální vložkou, má parádní soundtrack, a hlavně – hlavně dokonale zachycuje tu lavinu emocí a neuvěřitelnou atmosféru, jaká dění na turnaji i v českých obývacích provázela.

Naprostá povinnost nejen pro milovníky hokeje, ale možná především pro ty, kteří třeba nadšení z hokejových úspěchů nikdy tak úplně nepochopili. Tenhle film má totiž sílu to změnit.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse