Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2024 v 16:00
Čas čtení 5:57
Ondřej Mrázek

Od Margot Robbie až po český hokejový zázrak. Tohle je osm nejlepších filmů z prostředí olympiády

Od Margot Robbie až po český hokejový zázrak. Tohle je osm nejlepších filmů z prostředí olympiády
Zdroj: Bontonfilm
FILMY A SERIÁLY LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2024 NEJLEPŠÍ FILMY OLYMPIJSKÉ HRY PAŘÍŽ 2024
Uložit Uložené

Vybíráme nejlepší filmy z prostředí olympijských klání. Jaké pecky sis neměl*a nechat ujít?

Olympiáda v Paříži se pomalu ale jistě přehoupla do své druhé poloviny a Česká republika má z letošních her stále podezřele málo medailí. Ale i o tom ten sport občas je. Navíc každý dosavadní úspěch píše v pozadí skvělý příběh, což ostatně mají často i medailové úspěchy cizích sportovců. Vezměte si třeba americkou gymnastku Simone Biles, která trhá jeden rekord za druhým, a přitom ještě zvládá být průkopnicí v oblasti duševního zdraví.

Jsou to přitom právě takové příběhy, které často slouží jako inspirace pro filmaře a filmařky, když chtějí točit snímky se sportovní tematikou. Konkrétně těch olympijských už za ta léta vzniklo nespočet, a protože sportovní klání nebudou trvat donekonečna, přinášíme ti teď výběr filmů, které si můžeš pustit, až třeba olympiáda skončí, aby ta sportovní odvykačka nebyla příliš bolestivá.

Doporučeno
Mužně vypadající sportovkyně nejsou vynálezem „zvrácené moderní doby“. Svět tohle téma řeší skoro 100 let Mužně vypadající sportovkyně nejsou vynálezem „zvrácené moderní doby“. Svět tohle téma řeší skoro 100 let 2. srpna 2024 v 20:00
Doporučeno
„Těším se před tisíce diváků. Anti-sex postele mi přijdou jako neúcta.“ Seznam se s kordistou Jakubem Jurkou „Těším se před tisíce diváků. Anti-sex postele mi přijdou jako neúcta.“ Seznam se s kordistou Jakubem Jurkou 2. srpna 2024 v 20:00
Doporučeno
Na kolik si přijde Snoop Dogg za den olympiády? Z částky ti spadne čelist Na kolik si přijde Snoop Dogg za den olympiády? Z částky ti spadne čelist 6. srpna 2024 v 12:30

8. Já, Tonya (2017)

Stále poměrně čerstvý snímek s Margot Robbie vypráví o nechvalně proslulé krasobruslařce Tonye Harding, která v roce 1994 před olympijskými hrami priměla svého bývalého, aby zosnoval útok na její soupeřku z amerického týmu Nancy Kerrigan. Ta byla následně přepadena a zmrzačena, což ji z účasti na hrách vyřadilo. Naštěstí celá věc praskla a Harding byla nejenže zbavena svého mistrovského titulu, ale zároveň dostala doživotní zákaz činnosti.

Já, Tonya
Já, Tonya Zdroj: Neon

Pokud to celé zní až moc vážně a brutálně, pak věz, že snímek s hvězdou Barbie takový úplně není. Celé je to spíš černá komedie/drama, jež Harding neukazuje v nikterak pozitivním světle, ale o bizarních událostech vypráví hravě, s nadsázkou, a taky s nadhledem, jež jsou režisérovi Craigovi Gillespiemu vlastní. Pokud tedy hledáš svižný a ne moc dlouhý film s atmosférou olympiády, není lepší místo kde začít.

7. Ledově ostří (2007)

Na tomhle místě jsme chvíli váhali, jestli sem nedat původní snímek Ledové ostří z roku 1992, který už přece jen patří mezi klasiky žánru hřejivých sportovních romanťáren. Nakonec jsme se rozhodli pro o něco méně známou parodii původního kousku – pro Ledově ostří s Willem Ferrellem a Jonem Hederem.

Doporučeno
„Nápad, že pojedu na mistrovství, vznikl u piva.“ Dnes má kajakářka Anežka Paloudová olympijskou premiéru „Nápad, že pojedu na mistrovství, vznikl u piva.“ Dnes má kajakářka Anežka Paloudová olympijskou premiéru 7. srpna 2024 v 7:00

Proč? Především proto, abychom tenhle seznam vyvážili a těžká dramata proložili i odlehčenějšími kusy na dny, kdy si chceš u televize hlavně odpočinout a dobře se pobavit.

Ledově ostří
Ledově ostří Zdroj: Paramount Pictures

Snímek se točí okolo dvou krasobruslařských rivalů, kteří kvůli trapné rvačce přišli o své medaile. Nyní se musí znovu postavit na nohy, aby všem dokázali, že jsou skutečnými mistry bruslení na ledě.

Film je pak povedený nejen porcí dobře odladěného a velmi trhlého humoru, ale taky množstvím odborných narážek a mírou profesionality, která ke krasobruslařské disciplíně neoddělitelně patří. Že je místy mimořádně hloupý? Ano. Je to tak schválně? Taky ano! Hlavně je ale ohromně zábavný, tak nasedni a nech se bláznem Ferrellem povozit na jednom z nejpopulárnějších sportů zimních olympijských her.

6. Sjezdař (1969)

Jednoznačně musíme na seznam připsat i herce Roberta Redforda, protože jen málo mužů v historii bylo tak mocně cool, jako právě on. Ostatně, mrkni na fotku níže. Takhle vypadá aura. Charisma samozřejmě herec vyzařoval ve všech svých ikonických rolích, konkrétně ve snímku Sjezdař k tomu ale přidal i lehce bondovský zimní look, stylové brýle a neskutečnou porci namyšlenosti.

Sjezdař
Sjezdař Zdroj: Paramount Pictures

Jo, to poslední už není tak chvályhodné, a je třeba se připravit na to, že v tomto snímku zbožňovaný herec nehraje typického klaďase. Příběh se točí okolo amerického týmu lyžařů na olympijských hrách, kam kvůli zranění na poslední chvíli přijíždí ambiciózní, avšak arogantní mladík, jenž se ihned dostává do křížku s hlavním trenérem s tváří Genea Hackmana.

Doporučeno
KVÍZ: Které olympijské sporty jsou real a které jsme si vymysleli? Otestuj se v kvízu! KVÍZ: Které olympijské sporty jsou real a které jsme si vymysleli? Otestuj se v kvízu! 6. srpna 2024 v 16:00

Následuje parádní sportovní drama se skvělými hereckými výkony obou mužů, které zapadlo jenom proto, že jej ve stejném roce zastínil Redfordův daleko známější film Butch Cassidy a Sundance Kid.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse