Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. srpna 2024 v 20:00
Čas čtení 5:00
Timotej Gašper

Mužně vypadající sportovkyně nejsou vynálezem „zvrácené moderní doby“. Svět tohle téma řeší skoro 100 let

SPORT BOJOVÉ SPORTY LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2024
Uložit Uložené

Alžírskou boxerku Imane Khelif mnozí kritici označují za „toho chlapa“. Je to však pouze hoax šířený Elonem Muskem, Trumpem a mnohými konzervativními médii. Podle nich je na vině zvárcená moderní doba. Podobných případů už přitom bylo několik v minulosti.

Na olympijských hrách v Paříži se každý den konají disciplíny ve 32 různých sportech. Box je na seznamu olympijských sportů od roku 1904 jen s krátkou přestávkou a je nezbytnou součástí letních olympijských her.

V roce 2012 se celá věc posunula ještě dál, protože mezinárodní výbor schválil návrh, aby se na olympijských hrách začaly konat zápasy v ženském boxu. A právě tento sport, který má v rámci olympijských her silné kořeny a tradici, způsobil v posledních hodinách na internetu obrovský rozruch.

Doporučeno
„Těším se před tisíce diváků. Anti-sex postele mi přijdou jako neúcta.“ Seznam se s kordistou Jakubem Jurkou „Těším se před tisíce diváků. Anti-sex postele mi přijdou jako neúcta.“ Seznam se s kordistou Jakubem Jurkou 2. srpna 2024 v 20:00
Doporučeno
„Chci se omluvit.“ Italská boxerka poslala vzkaz Alžírce Imane Khelif, celá situace ji mrzí „Chci se omluvit.“ Italská boxerka poslala vzkaz Alžírce Imane Khelif, celá situace ji mrzí 2. srpna 2024 v 17:12
Doporučeno
Olympijské hry jsou skoro v polovině. Koukni, kteří Češi můžou ještě přivézt medaili Olympijské hry jsou skoro v polovině. Koukni, kteří Češi můžou ještě přivézt medaili 2. srpna 2024 v 16:48

Na programu ženského boxu byl zápas mezi alžírskou atletkou Imane Khelif a italskou boxerkou Angelou Carini. Italka se však po necelé minutě vzdala poté, co od své soupeřky schytala tvrdé údery do obličeje. Pozornost však nepřitáhl ani tak suverénní výkon Alžířanky, jako spíš její vzhled.

 Imane Khelif, olympiada
Zdroj: X (@WomenReadWomen)

Imane Khelif je totiž spíše tradičně maskulinního vzhledu – je vysoká, svalnatá, má široká ramena. Lidé poté začali na internetu šířit hoax, že jde o transgender sportovkyni, mnoho lidí ji poté označilo přímo za chlapa. Hoax pak šířilo mnoho lidí  po celém světě včetně influencerstva a rapperů i politiků. Včetně Elona Muska, Donalda Trumpa nebo J. K. Rowling.

Není jediná

Ačkoli olympijské hry zatím přinesly řadu zajímavých příběhů, tento konkrétní případ je rozhodně nejvirálnějším momentem dosavadního průběhu největšího sportovního svátku na světě.

Spekulace o tom, že Imane je muž, zaplavily internet, přestože šlo o podvod. Webová stránka Hoaxes and Hoaxes vysvětluje, že Khelif se narodila s poruchou vývoje pohlavních orgánů, která se projevuje zvýšenou hladinou testosteronu. Olympionička tak má v těle větší množství mužského hormonu, které se projevilo na její stavbě těla.

Podle kritiků by kvůli tomu neměla soutěžit. Olympijský výbor jí však účast na hrách povolil. Zajímavým rozměrem této problematiky je, že podobné genetické odchylky najdeme i u jiných sportovců, například u světoznámého plavce Michaela Phelpse, který má na svém kontě 28 olympijských medailí, z toho 23 zlatých.

Doporučeno
Brutální KO i drsný pád legendy. Turnaj Oktagon 60 přinesl tvrdá ukončení před limitem Brutální KO i drsný pád legendy. Turnaj Oktagon 60 přinesl tvrdá ukončení před limitem 8. září 2024 v 8:30

Phelps byl po celou svou kariéru fenomenálním sportovcem, jehož tělo a organismus zkoumala řada vědců s ohledem na jeho výjimečnou výkonnost. Bylo zjištěno, že jeho tělo je schopno produkovat zhruba o polovinu méně kyseliny mléčné než je tomu u lidí běžně. Svět však jeho výkony oslavoval a jeho genetická ‚vada‘ byla obecně považována za výhodu, nikoliv za překážku v soutěžení.

Donald Trump.
Donald Trump. Zdroj: TASR/AP/Joe Maiorana

Kritici alžírské boxerky míří především na jeden cíl – její účast na olympiádě berou jako produkt zvrácené moderní doby, progresivismu a agendy LGBTI+ a snaží se tak šířit transfobii, homofobii a nenávist. Podobné případy se však ve sportovních arénách řeší už téměř 100 let.

V Refresheru podporujeme svobodu, toleranci, respekt a právo na rozmanitost názorů. Zároveň aktivně upozorňujeme na šíření nenávisti a hoaxů na internetu a vždy vyhledáváme a zveřejňujeme ověřená fakta. Pokud se ti naše práce líbí a chceš podobný obsah číst i nadále, zvaž, zda nás nemůžeš podpořit vstupem do klubu Refresher+.

Případ Stelly Walsh

První případ, který odkazuje na skutečnost, že se v posledním desetiletí z ničeho nic neobjevily atletky mužského vzhledu, potvrzuje legendární polsko-americká běžkyně Stanisława Walasiewicz.

atletika
Zdroj: Wikimedia Commons

V roce 1947 získala americké občanství a přesídlila do USA, avšak stále připomínala, že srdcem i duší je Polka. Zemřela ve věku 69 let v důsledku loupežného přepadení, přičemž soudem nařízená pitva byla velkým šokem. Stella Walsh, jak se po přijetí amerického občanství přejmenovala, měla mužské i ženské pohlavní orgány.

Doporučeno
České hvězdy, mladí talenti a živoucí legenda. Oktagon 60 se blíží, podívej se na naše zápasové predikce České hvězdy, mladí talenti a živoucí legenda. Oktagon 60 se blíží, podívej se na naše zápasové predikce 31. srpna 2024 v 10:30

Lékaři si všimli, že měla neobvykle tvarovanou močovou trubici a velmi špatně vyvinutý penis. Ani jeden orgán nebyl plně vyvinutý. Novináři následně začali tlačit na olympijský výbor, aby Stelle odebral olympijské medaile i tituly mistryně světa, kterých měla nepřeberné množství.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co zjistíte po odemknutí?

  • Příběh polsko-americké běžkyně s oběma pohlavními orgány.
  • Jak jihoafrickou běžkyni zničily léky potlačující testosteron.
  • Německý běžec, kterého rodiče pokřtili a vychovali jako dívku.
  • O československé běžkyni, která zazářila v ženské kategorii.
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 164676 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA nebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse