Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. srpna 2024 v 7:00
Čas čtení 3:46
Adriana Královičová

Kdo je záhadný zakladatel Telegramu? Pavel Durov má přes sto dětí a od malička byl matematický génius

Kdo je záhadný zakladatel Telegramu? Pavel Durov má přes sto dětí a od malička byl matematický génius
Zdroj: Instagram @durov
OSOBNOSTI KYBERBEZPEČNOST TELEGRAM
Uložit Uložené

V sobotu 24. srpna 2024 byl na francouzském letišti zatčen zakladatel společnosti Telegram. Neobešlo se to bez reakcí známých lidí typu Elon Musk. Kdo je Pavel Durov?

Pavel Durov byl v sobotu 24. srpna 2024 zatčen ve Francii poté, co přiletěl do Paříže soukromým letadlem z Baku. Francouzské orgány jej zadržely v rámci vyšetřování trestných činů souvisejících s platformou Telegram. Podle CNBC byl 39letý miliardář ruského původu obviněn z toho, že dostatečně nebránil zneužívání své platformy k nezákonným činnostem. Francouzští vyšetřovatelé vydali na Durova zatykač, protože se měl prostřednictvím komunikační platformy dopustit podvodu, obchodování s drogami, organizovaného zločinu, podpory terorismu a kyberšikany.

„Je absurdní tvrdit, že platforma nebo její majitel jsou zodpovědní za zneužívání této platformy. Očekáváme rychlé vyřešení této situace,“ zní oficiální stanovisko Telegramu na X. Dále píše, že sociální síť dbá na dodržování všech zákonů EU včetně zákona o digitálních službách a neustále se zlepšuje.

Durova, přezdívaného také ruský Zuckeberg, sleduje na Instagramu 1,5 milionu sledujících. Jeho profil je zaplaven fotografiemi bez trika, na kterých předvádí své vysportované tělo. „Je tento chlapík stvořený erotickou umělou inteligencí? Je vůbec skutečný?“ píše v komentáři jeden z jeho fanoušků a docela tím vystihuje Durovovo působení na veřejnosti. Podnikatel přitom svůj soukromý život však drží v tajnosti a působí až samotářsky nebo tajemně.

Doporučeno
Bianca Cristovao: „Dělám vtipy na hraně. Mluvím i o sexu a o tom, jaké to je být Češka. Brácha je nejlepší kritik“ Bianca Cristovao: „Dělám vtipy na hraně. Mluvím i o sexu a o tom, jaké to je být Češka. Brácha je nejlepší kritik“ 27. srpna 2024 v 16:00

Durov je považován za jednoho z nejvlivnějších technologických podnikatelů 21. století, zejména v oblasti digitálních a sociálních médií. V roce 2014 se však dostal do konfliktu s vládními představiteli, takže musel opustit své rodné Rusko. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

A post shared by Pavel Durov (@durov)

Záhadný digitální nomád

Narodil se v ruském Petrohradě, ale dnes žije v Dubaji, kde sídlí i jeho společnost Telegram. Vyhýbá se rozhovorům s mainstreamovými médii, pouze v roce 2016 s ním udělala rozhovor CNN a v dubnu 2014 promluvil s konzervativním americkým novinářem Tuckerem Carlsonem.

Komunikuje převážně prostřednictvím svých profilů na sociálních sítích. „Telegram pro mě nikdy nebyl o penězích. Nemám žádné nemovitosti, letadla ani jachty. Není to můj životní styl. Když si začnete kupovat věci, připoutá vás to k sobě a musíte pořád někde fyzicky být,“ prozradil tehdy Durov o svém tajnůstkářském životě. Proto se prý neustále pohybuje po světě.

V rozhovoru prozradil i proč si pro svůj život vybral Dubaj. Má podle něj dobrou infrastrukturu a vhodný daňový systém a podmínky pro podnikání. „Spojené arabské emiráty jsou neutrální zemí, která se chce přátelit se všemi. Z geopolitického hlediska není spojený s žádnou z velkých velmocí,“ argumentuje. 

Durov vystudoval univerzitu v Petrohradě a nyní má občanství Spojených arabských emirátů a Francie. V rozhovoru s Carlsonem přiznal, že byl v dětství matematickým géniem. Nezapomněl pochválit ani svého bratra: „Oba jsme byli velmi zapálení do kódování a navrhování věcí." Jeho cesta do světa technologií začala v roce 2006 vytvořením sociální sítě VKontakte, často označované jako ruská alternativa Facebooku.

Doporučeno
Z indického slumu na obálku Vogue. Dvanáctiletou dívku objevil slavný herec v chatrči Z indického slumu na obálku Vogue. Dvanáctiletou dívku objevil slavný herec v chatrči 26. srpna 2024 v 8:05

Na svém vlastním kanálu na Telegramu o sobě Durov tvrdí, že vede samotářský život, nejí maso, nepije alkohol a dokonce ani kávu. Než se přestěhoval do Dubaje, údajně si vyzkoušel život v Berlíně, Londýně, Singapuru a San Francisku.

Telegram je populární aplikace, kterou v roce 2013 založili bratři Pavel a Nikolaj Durovovi. Stala se jednou z nejpoužívanějších aplikací pro zasílání zpráv na celém světě. Všechny zprávy jsou šifrované a mohou být chráněny také šifrováním end-to-end (v tajných chatech), což znamená, že je může číst pouze odesílatel a příjemce. Síť je oblíbená zejména v Rusku, na Ukrajině a v zemích bývalého Sovětského svazu. Po celém světě má 700 milionů uživatelů.

Konflikt s Ruskem

Přestože na svých projektech začal pracovat v Rusku jako velmi mladý, svou rodnou zemi opustil. Po rostoucím tlaku ruské vlády byl nucen prodat svůj podíl ve společnosti VKontakte – dnes je sociální síť pod státní kontrolou. Následně odmítl spolupracovat s ruskými úřady v oblasti cenzury a poskytovat ruským bezpečnostním službám (FSB) údaje o uživatelích. Dodnes odmítá i žádosti o „dohled“ západních bezpečnostních služeb.

Ruská vláda se v minulosti Telegram pokusila i zablokovat, protože jí Durov odmítl poskytnout přístup k šifrovaným zprávám. „Za poslední dva dny Rusko při pokusech zakázat Telegram na svém území zablokovalo více než 15 milionů IP adres. Bez ohledu na to zůstal Telegram přístupný většině obyvatel Ruska. Budeme i nadále bránit soukromí a svobodu projevu našich ruských spoluobčanů,“ okomentoval to zakladatel v roce 2018 na svém Instagramu.

Doporučeno
Slabé heslo hacker prolomí i za minutu. Jak se bránit? Slabé heslo hacker prolomí i za minutu. Jak se bránit? 20. prosince 2023 v 12:01

Deník The Economic Times uvádí, že Durov měl v den svého zatčení u Paříže navštívit ázerbájdžánské hlavní město během státní návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina ve dnech 18. a 19. srpna. Některá média píší, že Durov dokonce sám navrhl setkání Putinovi, ale ruský prezident ho odmítl. Kreml později popřel, že by k setkání došlo.

pavel durov, telegram
Zdroj: Instagram @durov

Marija Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí, uvedla, že jakmile se ruské velvyslanectví v Paříži dozvědělo o Durovových právních problémech, začalo okamžitě pracovat. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv Durovovi vzkázal, že se přepočítal: „Udělal chybu, když utekl z Ruska a myslel si, že nikdy nebude muset spolupracovat s bezpečnostními službami v zahraničí. Pro všechny naše společné nepřátele je stále Rusem, a proto je nepředvídatelný a nebezpečný. Durov by si měl konečně uvědomit, že si člověk nemůže vybírat svou vlast," cituje ho agentura Reuters.  

Miliardy a děti po celém světě

Durov si velice chrání své soukromí, ale v červenci 2024 se pochlubil, že je biologickým otcem více než 100 dětí ve 12 zemích světa díky dárcovství spermií. „Právě jsem zjistil, že mám více než 100 biologických dětí. Jak je to možné, když jsem nikdy nebyl ženatý a raději žiji sám?“ okomentoval to. Podle něj je prý věnování genetického materiálu, tím spíš, že ten jeho doktoři označili za velmi kvalitní, jakási občanská povinnost. The Guardian uvádí, že už dárcovství spermatu Durov podnikl už před 15 lety kvůli blízkému příteli, jež měl s početím potomka problém.

Doporučeno
KVÍZ: Dokážeš rozeznat scam? Není to tak jednoduché, jak se může zdát KVÍZ: Dokážeš rozeznat scam? Není to tak jednoduché, jak se může zdát 2. prosince 2023 v 15:30

Ruský technologický génius má podle Forbesu jmění v hodnotě 15 až 17 miliard dolarů, což by v přepočtu činilo minimálně 330 miliard korun. Bezpochyby patří mezi nejbohatší podnikatele světa.

Domů
Sdílet
Diskuse