Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
dnes 21. září 2024 v 7:30
Čas čtení 2:59
Anna-Marie Hanzlíková

Random mládě z Thajska neovládlo sítě jen proto, že je tak cute. Za popularitou Moo Deng stojí věda i internetová toxicita

Random mládě z Thajska neovládlo sítě jen proto, že je tak cute. Za popularitou Moo Deng stojí věda i internetová toxicita
Zdroj: Khao Kheow Open Zoo
ZAJÍMAVOSTI INSTAGRAM OCHRANA ZVÍŘAT TIKTOK TREND ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Malá hrošice Moo Dang okupuje poslední dny feedy snad všech z nás. Proč bouchla právě ona a všichni bychom ji samou roztomilostí umačkali? Může za to toxicita na sítích i evoluční pudy.

Chaotické a energické hrošátko si hraje, papá nebo lenoší. Pokud jsi poslední dny alespoň na chvíli zascrolloval*a libovolnou sociální sítí, tak tě tahle roztomilost nemohla minout.

Hrošice Moo Deng se narodila v thajské Kheow Open Zoo v Bangkoku. Její jméno se do angličtiny překládá jako bouncy pork, tedy hopsající vepřové. Stejné jméno se totiž používá i pro známý thajský pokrm právě z vepřového, který je proslulý pro obtížné rozžvýkávání. Jde o samičku horšíka iberijského.


Moo Deng založil její pečovatelský tým účet na TikToku, kde se teprve dvouměsíční mládě brzy stalo hitem. Nasbíralo neuvěřitelných dva a půl milionů sledujících. Stejně úspěšným se stalo i na dalších sociálních sítích: na Facebooku má téměř půl milionu fanoušků, na X (Twitteru) dalších desítky tisíc.

Doporučeno
8 věcí, na které dát bacha při sekáčových nákupech. Jaké jsou ty nejlepší triky? 8 věcí, na které dát bacha při sekáčových nákupech. Jaké jsou ty nejlepší triky? 17. září 2024 v 7:00

Stala se tak nevyčerpatelným meme materiálem a objektem mnoha fan artů. Jejího úspěchu si všímají i značky, třeba taková Sephora vytvořila make-up tutoriál inspirovaný malým hrošátkem. Co ale stojí za jejím virálním úspěchem?

Proč se „roztejkáme“?

„Je to ta její přirozená roztomilost a chování, co turisty tolik přitahuje,“  přemýšlí o hrošici ředitel její domovské zoo Narongwit Chodchoy.

Proto, proč nám přijde zrovna Moo Deng tak moc k poňuňání má ale celkem jednoduché vysvětlení i věda. Roztomilá zvířátka totiž útočí na náš lidský pečovatelský pud. Ten je podle vědců hluboce zakořeněným evolučním rysem, který lidstvu umožnil přežít po tisíciletí. Když jej třeba malé hrošátko probudí, doslova nám tak zaplaví mozek těmito pocity, jak píše Washington Post.

„Když vidíme tyhle dětské rysy – velké oči, velká čela, malé bradičky a baculatá tělíčka - vykládáme si to jako bezmocnost a závislost. Ty nás podněcují k tomu, abychom se o tato zvířátka postarali,“ řekl pro zmíněný deník odborník na evoluční psychologii Daniel Kruge. Instinkt je podle něj natolik silný, že se projevuje napříč druhy.

Doporučeno
Rozpadají se ti boty? Žádný problém, jsi trendy! TikToku konečně vládne trend, který tě nenutí utrácet Rozpadají se ti boty? Žádný problém, jsi trendy! TikToku konečně vládne trend, který tě nenutí utrácet 29. července 2024 v 7:00

Možná tě napadlo, že tento efekt může více dopadat na ženy, ale není to pravda. Onen instinkt se projevuje nehledě na pohlaví, což dokázala studie z roku 2009. A roztomilost děťátek nás dostane i v případě, že sami rodiči nejsme.

Naředit timeline

O trošku méně prozaičtější je pak vysvětlení, které nabízí třeba původní anglofonní verze Forbesu. Roztomilou hrošici označují jako takzvaný #timeline cleanser, v překladu tedy jakýsi čistič našich feedů a for you pages. V češtině se občas používá i spojení „naředit timelinu“.

@baifernkewalee เป็นสาวหวงตัวนะคะ🤣 เอ็นดูพี่คนดูแลมากน้องหนีสุด😂 #สัตว์โลกน่ารัก #หมูเด้ง #ฮิปโป #hippo #ขาหมูแอนด์เดอะแก๊ง #สวนสัตว์tiktok #hippopotamus @ขาหมู แอนด์เดอะแก๊ง ♬ เสียงต้นฉบับ - ศาลเจ้ามังกรเนื้อทอง

Pod těmito hashtagy většinou najdeš právě ona roztomilá zvířátka, ale i třeba záběry na hory, louky a jiné krajinářské porno. Uživatelstvo takový obsah vítá, protože má často feed zaplavený negativními informacemi. Spoj to se zmiňovaným pečovatelským pudem a hit je na světě.

„Engagement s Moo Dengem často vede k algoritmickému resetu, který odstraňuje některé negativní útoky, haty a kontroverze, jež definují momentální online prostředí,“ vysvětluje Forbes.

Moo Deng nám tak podle nich doslova odplavuje toxické vibes z našich feedů. A všichni víme, jak algoritmy fungují: lajkneš hrošátko jednou a najednou je všude. „Pokud potřebujete timeline cleanse, vřele doporučuji, abyste olajkovali pár příspěvků s Moo Deng. Algoritmus funguje a můj feed je teď plný skvělého obsahu o hroších mláďatech,“ shrnuje trefně pročišťovací efekt jeden z uživatelů na X.

Hrošíka zhusta vídáme i na českých stránkách a není se čemu divit. V době, kdy jsou veškerá média zahlcená apokalyptickými záběry z povodní, případně informacemi o volbách, je vcelku jasné, proč se i u nás tolik chytil. Pro svou popularitu si zkrátka tohle hroší miminko nemohlo vybrat lepší čas, kdy se do světa sociálních sítí narodit.

Doporučeno
Dětství plné nepředstavitelné bolesti. Tohle je skutečný příběh bratrů Menendezových Dětství plné nepředstavitelné bolesti. Tohle je skutečný příběh bratrů Menendezových 20. září 2024 v 8:30

Odvrácená strana popularity

Thajské zoo Khao Kheow se díky jejich virálnímu mláděti zvýšila návštěvnost až o 30 procent, jak píše například CNN. A přestože se na jejich obchodním oddělení z množství prodaných vstupenek zřejmě radují, samotní zvířecí pečovatelé už asi tolik ne.

Rostoucí popularita má totiž i svou stinnou stránku. Už dříve jsme v Refresheru informovali o tom, že lidé horšici ubližují. Lijí na ní vodu, ale dokonce po ní i házejí předměty či jídlo, aby ji probudili, pokud při jejich návštěvě zrovna spí.

K výběhu tak musela zoo nainstalovat kamery a pohrozit právními kroky těm, koho by podobné nepřijatelné chování ještě napadlo.

Pokud by sis chtěl*a podobný zážitek dopřát, nemusíš mezi neúkazněnce do Thajska. Jestli toužíš tuhle rozkošnost vidět naživo, zoologické zahrady s hrošátky máme i v Česku. Jedno narozené letos v srpnu mají třeba v Safari Parku Dvůr Králové. A hroší pavilon mají i v Praze, Ostravě nebo Jihlavě.

Domů
Sdílet
Diskuse