Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
dnes 20. září 2024 v 8:30
Čas čtení 5:11
Tereza Valentová

Dětství plné nepředstavitelné bolesti. Tohle je skutečný příběh bratrů Menendezových

Dětství plné nepředstavitelné bolesti. Tohle je skutečný příběh bratrů Menendezových
Zdroj: Ted Soqui/Getty Images
ZAJÍMAVOSTI KRIMI KRIMI SERIÁLY NETFLIX SERIÁLY
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Netflix právě uvádí druhou sérii úspěšného true crime seriálu Monstra. Od příběhu notoricky známého Jeffreyho Dahmera se přesouvá k bratrům Menendezovým z dobře situované rodiny v Beverly Hills. Ti měli zavraždit vlastní rodiče.

Na tísňovou linku přišel 20. srpna 1989 telefonát. Na druhém konci je Lyle Menendez, 21 letý mladý muž, který se velmi nesrozumitelně snažil popsat, že když se se svým bratrem vrátili domů, našli oba své rodiče zastřelené. Místem zločinu je přepychová čtvrť Beverly Hills.

Pro detektivy, kteří na místo vraždy vyrazili, je lokalita násilného zločinu sama o sobě překvapením. K vážným zločinům dochází v Beverly Hills extrémně vzácně, pouze jednou za několik let. Z místa činu se detektivové ihned dozví, že vražda byla provedena s extrémní chladnokrevností a brutalitou. 


Zavražděni byli manželé José a Mary Louise ‚Kitty‘ Menendezovi. Do těl obou obětí bylo několikrát vystřeleno brokovnicí z blízké vzdálenosti, zatímco večer odpočívali u televize. José Menendez byl zasažen celkem šesti ranami, jednou z bezprostřední blízkosti do hlavy. Kitty byla střelena desetkrát, včetně rány přímo do obličeje. Všude na okolních zdech byly patrné stopy krve i kusů mozkové tkáně.

José a Kitty Menendezovi.
José a Kitty Menendezovi. Zdroj: IMDb/Brian Anderson

Podivné chování bratrů

Při vyšetřování se nejdřív objevila varianta, že za zločinem stojí mafie. Vysvětlovalo by to chladnokrevnost a provedení vražd ve stylu popravy. Z místa zločinu byly také odstraněny všechny nábojnice, což poukazovalo na snahu pachatele zahladit svoje stopy.  

Doporučeno
Francií otřásá hrozivý případ: Násilník omámil manželku a nechával cizí muže, aby ji znásilňovali. Všechno si filmoval Francií otřásá hrozivý případ: Násilník omámil manželku a nechával cizí muže, aby ji znásilňovali. Všechno si filmoval 18. září 2024 v 13:00

Dávalo by to smysl vzhledem k obchodním aktivitám zavražděného José Menendeze. Kromě toho, že působil jako producent hollywoodské společnosti nebo producent hudební nahrávací společnosti RCA, měl vazby na organizace v pornoprůmyslu s potenciálem pro ilegální pozadí. 

Synové zavražděných rodičů, Lyle a Erik Menendezovi, byli po příjezdu policie viditelně otřesení. Mladšímu Erikovi bylo pouhých 18 let. Policie je vyslechla a jednala s nimi jako se svědky. Vůbec například nevyšetřila, zda na sobě nemají stopy po střelném prachu. Chování bratrů ale brzy začne vyvolávat podezření. Vedoucí detektiv vyšetřování Les Zoeller popsal, že v dalších dnech po vraždách, se na něj Lyle obrátil s dotazem, jestli může vejít na místo činu. Chtěl si vyzvednout vybavení na tenis. 


Čtyři dny po útoku bratři uspořádali pamětní obřad pro organizaci Director’s Guild of America, kde se jejich otec angažoval. Událost navštívili i detektivové pro případ, že si všimnou mezi známými obětí někoho podezřelého. Pozornost ale znovu vzbudili Lyle a Erik. Na obřad dorazili s hodinovým zpožděním, protože prý zrovna nakupovali hodinky Rolex. 

Cooper Koch a Nicholas Alexander Chavez jako bratři Menendezovi v seriálu Monstra.
Cooper Koch a Nicholas Alexander Chavez jako bratři Menendezovi v seriálu Monstra. Zdroj: Netflix, Miles Crist/propagační materiál

Jejich chování ničím nepřipomínalo truchlící syny, kteří právě ztratili vlastní rodiče a navíc je sami našli zavražděné. Utrácení a nakupování byly hlavní aktivity, kterým se bezprostředně po vraždách věnovali. Lyle si pořídil nové Porsche a koupil restauraci v Princetonu. Oba si pronajali nové byty v luxusní čtvrti Marina del Rey. Jejich chování se zdálo podezřelé i zpravodajům z LA Times, kteří o vraždě psali článek. S Lylem a Erikem měli několik týdnů po vraždě domluvený rozhovor. Když se jeden z novinářů zeptal, jak se mladí muži s událostmi vypořádávají, Lyle odpověděl: „Je to dlouho, co se to stalo, už jsme se s tím vypořádali.“

Případ je televizní senzací

Mladšího Erika ale narozdíl od Lylea začalo drtit jeho svědomí. Měl nezvladatelný pocit viny, se kterým se brzy obrátil na svého psychologa. Ve chvíli, kdy Erikovo sezení probíhalo, byla zrovna ve vedlejší místnosti psychologova přítelkyně. Slyšela Menendezovo přiznání k vraždě. Vydala se na policii a poskytla tak policii první hmatatelný důkaz o zapojení mladých bratrů.


Bratři jsou zatčeni, ale kriminalistům a obžalobě trvalo čtyři roky vystavět případ, než v roce 1993 zamířil k soudu. Průběh soudního řízení byl vysílaný v televizi a celý případ, už předtím vysoce medializovaný, se stal celonárodní senzací. V procesu zasedly dvě poroty, každý z bratrů měl svou.


Obžaloba vystoupila s tezí, že hlavním motivem pro vraždu byly peníze. Erik a Lyle za sebou navíc měli historii menších zločinů, kdy například vykradli dům Erikových přítel. Byli popsaní jako bezohlední nezodpovědní jedinci, kterým jejich rodiče stáli v cestě k nezřízenému luxusnímu životu.

Místo činu, kde byli nalezeni manželé Menendezovi.
Místo činu, kde byli nalezeni manželé Menendezovi. Zdroj: Los Angeles Attorney Office

Jejich zločin chtějí žalobci klasifikovat jako vraždu prvního stupně a navrhují trest celoživotního odnětí svobody nebo smrti. Poukazují přitom na promyšlenost vraždy. Bratři se dva dny před činem vydali do San Diega nakoupit brokovnice. Také se snažili po zločinu zahladit svoje stopy.

Když jsou vrahové obětmi 

Největší šok případu ale nastal, kdy se představila obhajoba bratrů. Nijak nepopírala jejich odpovědnost za vraždu. Argumentovala ale, že šlo o nižší stupeň zločinu, o zabití z důvodu sebeobrany (což by americké právo klasifikovalo jako vraždu druhého stupně, tzv. 2nd degree manslaughter). Motivem pak bylo dlouholeté sexuální zneužívání, které bratři trpěli ze strany obou svých rodičů a prakticky po celý život. Dlouhodobé zneužívání muže natolik poznamenalo, že trpěli iracionálním pocitem neustálého ohrožení a až bezprostředním strachem o vlastní životy. 


José Menendez byl popsaný jako autoritářský perfekcionista, který své syny neustále ponižoval a fyzicky trestal, například je bil koženým páskem. Kitty se často uchylovala ke stejnému chování. Sexuální zneužívání pak přicházelo především ze strany otce, ale i ze strany matky. Ta naví o chování svého manžela k oběma synům dobře věděla, nikdy však nijak nezasáhla.

Otec znásilňoval, matka o všem věděla

Lyle Menendez zasednul k vlastní výpovědi před soudem (její útržky jsou dobře dohledatelné na všech sociálních platformách). Na otázku: „Měl s vámi otec ve věku od šesti do osmi let sexuální kontakt?“, odpověděl: „Ano.“ Do očí se mu nahrnuly slzy a okamžitě se změnil v člověka, který prožívá hlubokou bolest. Dále popsal, že když mu bylo jedenáct, jeho otec ho poprvé znásilnil. Erik Menendez uvedl, že jeho otec začal sexuálně zneužívat, když mu bylo šest let. Pokračoval až do jeho osmnácti. 

Skutečné rodinné foto Menendezových.
Skutečné rodinné foto Menendezových. Zdroj: Menendezmurders.com


O tom, že chlapci prožili ohavné dětství plné fyzického, sexuálního a emocionálního zneužívání, svědčilo mnoho členů jejich rodiny. Sestřenice a bratranci si vybavili konkrétní momenty, kdy se jim Erik nebo Lyle svěřili s tím, že se jich otec dotýká nevhodným způsobem. Jeden z nich viděl, jak se při jedné příležitosti José s oběma syny zavřel v ložnici. Poté mu však Kitty Menendez zabránila následovat je do stejného patra. To proto, aby neslyšel, co se mohlo uvnitř dít, myslí si.


Bratři také vypověděli, že otec zachycoval jejich nahá těla – s důrazem na intimní partie – na rodinný fotoaparát. Vybíral si nečekané momenty, kdy byl jeden z chlapců v koupelně nebo se převlékal. U soudu byly prezentovány jako důkaz série negativů, kde fotky z rodinných oslav a sousedských grilovaček náhodně prokládaly obrazy nahé spodní poloviny těla malých chlapců, což údajně působilo naprosto děsivě. Klíčové momenty rezonovali celou soudní síní, kde prý mnoho přítomných i z řad poroty plakalo.

Porota nedokáže vynést verdikt

Když se soud nachýlil k rozhodující fázi a zasedající poroty měli vynést rozsudek, zasedali dva týdny. K netrpělivě očekávánému verdiktu ale nedošlo. Zjevná brutalita zločinů a naprostá ohavnost údajného zneužívání stojí v tak ostrém protikladu, že se ani jedna z porot nedokáže shodnout na výsledku. Patová situace vedla k tomu, že byl soud prohlášen za neplatný. Případ dostal nový soudní proces a cesta k němu trvala další dva roky.


Další proces probíhal velmi odlišně. Obhajoba dostala možnost předvolat mnohem méně svědků a její hlavní argument týkající se sexuálního zneužívání dostal u soudu jen velmi malý prostor. Obžaloba pak zpochybnila, že k němu vůbec došlo. Podle ní se jednalo jen o další vykalkulovanou strategii bratrů zvrátit spravedlnost ve svůj prospěch. Zasedla pouze jedna porota, která nakonec shledala bratry vinnými z úmyslné vraždy prvního stupně. Odsoudila je k doživotnímu vězení bez možnosti propuštění. 

Nové důkazy

Oba bratři jsou dnes v kalifornské věznici RJ Donovana v San Diegu. Stále ale existuje přesvědčení, že sexuální zneužívání, kterému byli vystaveni, mělo být při vynesení rozsudku bráno v potaz a měli odejít s nižšími tresty. 

Mugshot bratrů Menendezových z roku 2023.
Mugshot bratrů Menendezových z roku 2023. Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití


V případu dodnes vyplouvají na povrch nové důkazy. Roy Rosselló, člen boybandu Menudo, který v osmdesátých letech spolupracoval s Menendezem v rámci RCA Records, přiznal, že ho Menendez několikrát znásilnil. Tou dobou mu bylo 14 let. Dalším hmatatelným důkazem se stal objev starého dopisu, který adresoval Erik svému bratranci a kde o  zneužívání svým otcem psal.


Právník Cliff Gardner, který s bratry dodnes spolupracuje, doufá, že soudce uzná nové důkazy za dostatečně závažné, aby mohl být případ opět prošetřen. Zatím ale není jasné, jestli se to někdy stane. 

Zpět
Sdílet
Diskuse