Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
dnes 22. září 2024 v 8:00
Čas čtení 3:30
Ella Petrová

Jennifer Aniston neměla být Rachel a Central Perk neexistuje. Tohle je 11 věcí, které nevíš o Přátelích

Jennifer Aniston neměla být Rachel a Central Perk neexistuje. Tohle je 11 věcí, které nevíš o Přátelích
Zdroj: Getty Images
FILMY A SERIÁLY COURTENEY COX FILMOVÉ OSOBNOSTI JENNIFER ANISTON MATTHEW PERRY NEJLEPŠÍ SERIÁLY
Uložit Uložené

Přátelé slaví 30 let od chvíle, kdy se poprvé objevili na obrazovkách. A my na jejich počest nashromáždili fun facts, které o tomhle kultovním díle určitě nevíš. Třeba že páry měly původně tvořit jiné postavy...

Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler a Ross aneb nejpopulárnější cast všech dob. Přátelé na obrazovkách, ale především přátelé i v reálu. Možná i proto, že chemie mezi postavami nebyla předstíraná, ale naprosto autentická, se seriál dočkal takového věhlasu. Je to skoro neuvěřitelné, ale od odvysílání první epizody uplynulo 30 let. Nikdo tenkrát netušil, že se z Přátel stane takový hit.
 
K oslavě tohoto kulatého výročí jsme si připravili seznam fun factů o kultovním seriálu. Schválně, zda jsi o tomhle věděl*a? 

1) Fake New York

Přestože Přátelé žijí v New Yorku, konkrétně ve čtvrti Greenwich Village, což je pro seriál velmi charakteristické, celý projekt se natáčel v Burbanku v Los Angeles ve studiích Warner Bros. Téměř všechny interiéry, od Moničina bytu po kavárnu Central Perk, byly sestavené ve studiu v Kalifornii. Jenom velmi málo scén v exteriérech, například dění v Londýně ve čtvrté sérii, se natáčelo ve skutečných lokacích. Tohle zjištění zamrzí, co?

Přátelé
Zdroj: National Broadcasting Company (NBC)

2) Monica neměla být s Chandlerem

Před tím, než došlo k obsazení postav, měli tvořit hlavní partnerskou dvojici Monica a Joey. Umíš si představit tyhle dva spolu? A hlavně, co chudák Chandler?
 
Scénáristé se nakonec dohodli na spojení Monicy s Chandlerem, což ze začátku nikdo nečekal. Zajímavostí je, že jejich milostný vztah neměl pokračovat, mělo se jednat jen o románek na jednu noc. Jenom díky obrovském ohlasu u lidí se z románku stal vztah opravdový, který všichni tolik milujeme.

přátelé Monica chandler joey
Zdroj: NBC

3) Rachel původně neměla hrát Jennifer Aniston

Postavu Rachel měla původně hrát Courteney Cox, ale poté, co si přečetla scénář, poprosila, zda by nemohla hrát spíš Monicu. Osobnostně jí totiž byla mnohem víc podobná. Courteney miluje vaření stejně jako Monica a k tomu je taky skutečný uklízecí maniak. Často prý uklízela šatny ostatních.
 

Monica a rachel
Zdroj: NBC

4) Kdo nesnášel svůj účes

Rachelin sestřih z počátku seriálu se okamžitě stal tím nejikoničtějším účesem všech dob. V té době prý propukla mánie, kdy kadeřníka či kadeřnici žádala přesně o tento sestřih téměř každá žena. Vtipné je, že Jennifer Aniston účes doslova nesnášela.

Rachel green účes
Zdroj: Getty Images

5) Kdo měl na koho crush? 

Spousta diváků a divaček se divila tomu, že spolu nikdo z obsazení nezačal chodit. Důvodem je, že to bylo jednoduše zakázané. Existoval pakt, kde se psalo, že nikdo z 6 hlavních herců a hereček spolu nemůže navázat intimní vztah. Při natáčení, kdy spolu herci a herečky tráví každý den, se to přitom stává často. David Schwimmer, Matt LeBlanc i Matthew Perry ale kdysi přiznali, že hned na začátku show měli zálusk na Jennifer Aniston. A Matt jednou dokonce prohlásil, že se do ní zamiloval nejen on, ale i celý svět.
 

přátelé
Zdroj: NBC

6) Ross a Rachel IRL?

U Jennifer měl přitom jeden z herců opravdovou šanci a byl to... David Swchimmer. Rachel s Rossem tak spolu mohli chodit i v reálu. Po mnoha letech celou situaci vysvětlili veřejnosti. Přestože k sobě chovali určité sympatie, neskončili spolu, protože byl vždycky jeden z nich zadaný.
 
Překvapující pak je, že postavy Rosse a Rachel spolu původně ve vztahu vůbec skončit neměly. Avšak díky velké chemii jejich představitelů jim scenáristé vymysleli románek. Vznikl tak pravděpodobně nejpopulárnější pár celé show. Dokonce ani jejich rozchod nebyl v plánu. Tvůrce však napadlo, že by to mohla být zábava, která seriál trochu okoření. A vyplatilo se – napětí mezi Rossem a Rachel bavilo diváky a divačky po celou dobu seriálu.
 

Rachel Green, Ross Geller, seriál Priatelia
Zdroj: NBC

7) Matthew si mohl psát vlastní vtipy

Matthew Perry jednou potvrdil, že se velmi podobá Chandleru Bingovi. Také je velmi sarkastický, zábavný a rád vtipkuje. Mimochodem on jediný z obsazení měl možnost scénáristům pomáhat s vtipy v seriálu. Rovněž přiznal, že ani on to moc neumí s ženami, a podobně jako Chandler se je často zdráhá pozvat na rande.
 
Dalšímu faktu o Matthewovi už se nezasměješ. Herec přiznal, že vzhledem ke svým tehdejším problémům se závislostí na alkoholu a drogách, si období natáčení třetí až šesté série vůbec nepamatoval.
 

Chandler
Zdroj: NBC

8) Rituály

Všichni byli velmi dobrými přáteli v reálném životě. Během prvního roku vysílání seriálu se scházeli a sledovali epizody společně. Nejčastěji u Courteney – potvrdilo se, že byla opravdovou hostitelkou jako Monica. Ženská část castu, Jennifer Aniston, Courteney Cox a Lisa Kudrow, pak po celých 10 let natáčení chodily společně na oběd každičký den. Jennifer přitom jedla celých 10 let stejné jídlo – jednalo se o nějaký salát.

rachel Monica phoebe
Zdroj: NBC

9) Jak vypadalo natáčení

Každá epizoda se natáčela v průměru pět hodin – a to před živým publikem, které čítalo okolo 300 až 400 lidí. Bylo prý dobré vidět, jak na co lidé reagují. Hlavní šestice měla tradici se před každým dílem pro štěstí obejmout.

přátelé
Zdroj: NBC

10) Platové podmínky

Matt LeBlanc použil svou první výplatu z Přátel na nákup teplé večeře, zato Courteney Cox si koupila auto. Během první řady dostali herci i herečky 22 tisíc dolarů za epizodu. V poslední sérii už si vydělali za každý díl jeden milion dolarů. V tom byli ostatně Přátelé pokrokoví, možná pokrokovější, než spousta filmů a seriálů dneška. Herci a herečky požadovali, aby všichni brali stejný plat. Byla to další věc, která je osobně velmi spojila.
 

joey
Zdroj: NBC

11) Ta scéna před fontánou

Nikdo z obsazení nebyl fanouškem ústřední znělky. Když se natáčela scéna před fontánou, byly 4 hodiny ráno. Herci a herečky dostali za úkol na sebe cákat vodu a předstírat, jak je to baví. V reálu však byli unavení a promrzlí na kost. Mimochodem i fontána je součástí studia, jde o část Burbank ranche. 

přátelé
Zdroj: NBC
Domů
Sdílet
Diskuse