Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
včera 26. září 2024 v 15:00
Čas čtení 11:37
Dominik Vetrák

Nejdůležitější události od zrodu Středozemě až po Pána prstenů: co se stalo před Rings of Power a kdo byl Sauronův pán Morgoth?

Nejdůležitější události od zrodu Středozemě až po Pána prstenů: co se stalo před Rings of Power a kdo byl Sauronův pán Morgoth?
FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTENŮ THE LORD OF THE RINGS: THE RINGS OF POWER
Uložit Uložené

Přinášíme seznam nejdůležitějších událostí ve světě Středozemě od vzniku světa až po děj Pána prstenů.

Co se stalo před trilogií Pán prstenů a před Hobitem, jak se Sauron dostal k moci, kdo je jeho bývalý pán Morgoth a proč začali terorizovat Středozem? Jak Tolkien rozdělil její historii od počátku až po události Pána prstenů, kdo je čaroděj z Angmaru a jakou sérii z tohoto světa bychom ještě mohli vidět?

To vše a mnohem víc se dozvíš v tomto článku, který se zabývá minulostí Středozemě a vysvětluje, co se stalo před událostmi série Prsteny moci a v jakém bodě příběhu série pravděpodobně skončí. Tento článek vznikl díky rostoucí podpoře našich čtenářů. Pokud se k nim chceš přidat, podpoř nás a staň se členem*členkou Refresher+.

Věk Valar

První bytostí na tomto světě byl Eru Ilúvatar, bůh, který vládl všemu. Eru stvořil bytosti Ainur. Rozdělil je na Valar (vyšší) a Maiar (nižší).

Valarů je velké množství. Někteří jsou pro dějiny Středozemě a Ardy důležitější, o existenci jiných není potřeba vědět. Nejvýznamnějším je nejspíš král Valarů Manwë a jeho bratr Melkor neboli Morgoth.

Ainur svým zpěvem vytvořili vizi nového světa, kterou chtěli naplnit. Jeden z Valar jménem Melkor ji však chtěl překazit, nakonec ji ale nechtěně ještě vylepšil. Na základě této vize stvořil bůh Eru vesmír zvaný Eä a v něm plochou planetu Arda, na níž se odehrávají Tolkienovy příběhy.

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Valar postupně začali budovat Ardu, ale Melkor, nejsilnější z nich, měl jiné plány. Zlobil se, že si ostatní zvolili za svého vůdce Manwëho, a ne jeho. A tak zhatil všechny jejich plány a snahy o vytvoření krásného světa. Nakonec ho z planety Arda vyhnal jiný mocný Valar jménem Tulkas.

Věk lamp

Zatímco byl Melkor pryč, ostatní Valar v čele s Vardou postavili na severu a jihu dvě obrovské lampy, které ozářily celý kontinent. V těch dnech neexistovalo přirozené světlo ani slunce.

Doporučeno
Rings of Power ukazuje zkázu nejdůležitějšího království v seriálu. Zničí Sauron a Adar Eregion a co se stane s Númenorem? Rings of Power ukazuje zkázu nejdůležitějšího království v seriálu. Zničí Sauron a Adar Eregion a co se stane s Númenorem? 25. září 2024 v 15:00

Melkor se však po čase vrátil do Ardy s dalšími Maiar (nižšími bytostmi z řádu Ainur), kteří s ním sympatizovali. Společně zničili obě lampy a zpustošili tak Středozem.

Ostatní Valar se rozhodli opustit Středozem a vydali se přes moře na západní kontinent Aman, kde vytvořili zemi Valinor. Melkor velel svému vojsku z pevnosti Utumno, zatímco na západě vybudoval pevnost Angband, jejíž vedení svěřil své pravé ruce, Sauronovi z rodu Maiar.

Melkor se nikdy nesmířil s tím, že nemůže tvořit stejně jako bůh Eru, a jeho cíle sahaly daleko za hranice Středozemě (zatímco Sauron se většinou snažil ovládnout „jen“ Středozem).

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Věk stromů

Valarka Yavanna postavila ve Valinoru dva obrovské stromy, Laurelin (Zlatý strom) a Telperion (Stříbrný strom). Stromy osvětlovaly celý Valinor na západním kontinentu Aman, zatímco centrální kontinent Středozemě a východní kontinent zůstávaly ve tmě.

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

První věk (počínaje Věkem stromů)

Brzy poté se probudily první děti boha Eru Ilúvatara – elfové. Tak začal První věk, ačkoli Věk stromů stále ještě probíhal. Kromě elfů patří mezi Děti Eru Ilúvatara také lidé. Trpaslíky však nestvořil on, ale Valar jménem Aule (často zmiňovaný trpaslík v sérii Prsteny moci). Aule je stvořil bez Eruova vědomí a chtěl je zničit, když se o nich bůh dozvěděl.

Doporučeno
Kdo je tajemný Tom Bombadil, jaké má schopnosti a je Stranger opravdu Gandalf? Vysvětlujeme 4. díl Prstenů moci Kdo je tajemný Tom Bombadil, jaké má schopnosti a je Stranger opravdu Gandalf? Vysvětlujeme 4. díl Prstenů moci 11. září 2024 v 7:00

Nikdo jiný totiž nedokázal stvořit život a skutečné duše (což byl jeden z důvodů, proč se Melkor vzepřel všemu). Eru však viděl, kolik lásky Aule do trpaslíků vložil, a tak jim vdechl život, což nikdo jiný nedokázal (ani Valar). Stále se však neprobudili lidé ani elfové,  proto museli trpaslíci čekat několik tisíc let.

Nakonec Eru probudil prvních sedm trpaslíků, kteří se později stali zakladateli svých klanů nebo také „čeledí“. Dělí na Dlouhovousáče (Longbeards) neboli Durinův lid, Ohňovousáče (Firebeards), Širokoramenaté (Broadbeams), Černokadeřaté (Blacklocks), Kamennonohé (Stonefoots), Ztuhlovousáče (Stiffbeards) a Železné pěsti (Ironfists).

Arda Pán prsteňov Rings of Power
Zdroj: Wikipedia
Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč

Co se naučíš po odemčení?

  • Jak vznikly slavné Silmarily, které chtěl Celebrimbor překonat svými prsteny.
  • Co nejdůležitějšího se stalo před událostmi seriálové a filmové trilogie.
  • Proti jakým obrovským nestvůrám bojovali elfové a Valar.
  • Jak hrdinové nakonec porazili Melkora a jak se Sauron dostal k moci.
  • Kteří jeho věrní přisluhovači zdecimovali Středozem v době, kdy Sauron neměl fyzickou podobu.
  • Jak Aragornovi předkové založili Gondor.
  • Proč Valar nebojují proti Sauronovi ve Druhém a Třetím věku, ale místo toho riskují zničení Středozemě a nechají bojovat lidi, trpaslíky a elfy.
Dočti článek již od 125 Kč 25 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 167672 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA , Pizza v Oggi ZDARMA nebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse