Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2024 v 7:00
Čas čtení 3:17
Anna-Marie Hanzlíková

8 věcí, na které dát bacha při sekáčových nákupech. Jaké jsou ty nejlepší triky?

8 věcí, na které dát bacha při sekáčových nákupech. Jaké jsou ty nejlepší triky?
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
MÓDA FASHION TIPY MÓDA NAKUPOVÁNÍ A SLEVY TIPY DO DOMÁCNOSTI TIPY PRO STUDENTY UDRŽITELNÁ MÓDA UDRŽITELNOST VINTAGE MÓDA
Uložit Uložené

Návrat do školy, podzimní deště i blížící se mrazíky – to pro mnohé znamená nákupy nových kousků. Na co si ale dát pozor, pokud je nakupuješ z druhé ruky, ať už ve kamenných second handech nebo na těch online?

Většina z tipů vychází z vlastně jednoduchého principu: i v sekáčích bys měl*a myslet na to, zda svůj nový úlovek opravdu potřebuješ. Byť jsou second handy zdánlivě udržitelnější variantou nakupování, i přesto jsou tak trochu součástí problému velkého dopadu módy na životní prostředí.

Nakupujeme v nich totiž často více, než doopravdy potřebujeme. Lidé také často například na online tržištích prodávají sotva nošené kousky z fast fashion řetězců. Schválně si zkus na nějakém z nich zadat filtr nové oblečení s cedulkou a uvidíš sám*sama. Dostupnost kousků ušitých v souladu s rychlými trendy znamená, že so takové kousky pořizujeme stále více a stále rychleji.

Jak tedy nakupovat skutečně udržitelněji?

1. Materiály

Jedním z hlavních faktorů je materiál. Schválně si všimni, že skoro každý sekáč, do kterého přijdeš, téměř vždycky přetéká nekvalitními polyesterovými halenkami nebo „zažmolenými“ akrylovými svetry. Takové kousky nejen že už moc parády neudělají, ale taky ti dlouho nevydrží, zpotíš se v nich a takový svetr tě ani moc nezahřeje.

Jakým materiálům se tedy vyhýbat? Zakaž si hlavně polyester, nylon a akryl (jedinou výjimkou je sportovní oblečení).

Po čem sáhnout?

Koukej po královně materiálů bavlně, která je samozřejmě v pohodě. Na její výrobu padne hodně zdrojů, ale má dlouhou životnost, právě proto je skvělým krokem ji kupovat z druhé ruky. Pozor dávej jen na tu s nízkou gramáží, takové kousky mohou být náchylnější k poškození. Bacha také na různé příměsi. Bavlna bývá často kombinovaná se syntetickou příměsí, což výslednou kvalitu materiálu snižuje. 

Len, hedvábí, bambus, merino, kašmír, tencel (lyocell), modal, alpaka

Pokud v sekáčích najdeš něco ze sto procentním složením z jednoho z výše zmíněných materiálů a ještě ti věc skvěle padne, gratulujeme. Třeba svetry z pravé vlny nebo merina opravdu zahřejí a vydrží léta. Lněné věci tě naopak v létě ochladí a bude ti v nich dobře i ve vysokých teplotách. Cena nových věcí bývá dost vysoká, a tak se dost vyplatí po těchto kouscích v sekáčích koukat.

Doporučeno
Nakoupila jsem na nejznámějším online second handu. Ušetřila jsem přes deset tisíc, ale taky zažila pořádné zklamání Nakoupila jsem na nejznámějším online second handu. Ušetřila jsem přes deset tisíc, ale taky zažila pořádné zklamání 21. srpna 2024 v 7:00
Doporučeno
Rozpadají se ti boty? Žádný problém, jsi trendy! TikToku konečně vládne trend, který tě nenutí utrácet Rozpadají se ti boty? Žádný problém, jsi trendy! TikToku konečně vládne trend, který tě nenutí utrácet 29. července 2024 v 7:00
Doporučeno
Barvou letošního podzimu je vínová, budeš ji vídat všude Barvou letošního podzimu je vínová, budeš ji vídat všude 29. srpna 2024 v 10:37

2. Změř se

Určitě to znáš – občas se ti nechce si oblečení zkoušet nebo si při brouzdání online second handem říkáš, že přestože je ta bunda o velikost jinde, třeba to nějak fitneš. Zapomeň na podobné nalhávání a radši se pořádně změř. Po prodávajících si vyžádej míry a pokud si nerad*a zkoušíš věci v obchodech, přeměřuj je tam také, třeba s pomocí appky.

Svoje míry si ulož třeba do poznámek v telefonu, abys je měl*a stále u sebe. Nepadnoucí oblečení bys totiž nejspíš nenosil*a. Poté bys ho posílal*a zase dále a koloběh neudržitelnosti by se točil dál.

3. Neboj se přešívání

V Česku se osvětě nakupování z druhé ruky věnuje například influencerka Veronika z @vedu_clothing. Ta na svém profilu mimo jiné radí, jak oblečení přešívat. Pokud jsi tedy z nějakého kousku nadšená*ý, ale má nějaké vady nebo nedostatky, neboj se si s ním trochu vyhrát. Pak si k němu navíc vytvoříš vztah a budeš ho nosit ještě raději.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený VEDU clothing - Veronika Dušková (@vedu_clothing)

4. Jdi si pro konkrétní věc

Tenhle trik vyzdvihují jako první třeba v Guardianu, kde sesbírali sekáčové tipy od svých čtenářů a čtenářek. Odnauč se chodit nakupovat jen tak. Koukej vždy jen po konkrétních věcech, které potřebuješ nebo je dlouho chceš. Normalizuj si taky, že je úplně v pohodě odejít z obchodu s prázdnou. Dobré také si jednou za čas udělat takový audit skříně, ideálně před každým ročním obdobím. Tak třeba teď na podzim: máš opravdu všechno, co potřebuješ? Jaké kousky potřebuješ? A které potřebuješ nejdřív? Udělej si seznam a postupně dokupuj jen to, co ti chybí.

5. Opravuj!

Trošku to souvisí s body 3. a 4. Pokud ti něco chybí nebo už zdánlivě neslouží, zkus jestli to nejde ještě opravit. Určitě někde v okolí najdeš krejčího*krejčovou nebo třeba opravnu obuvi. Nezapomeň také na bod 1. Kvalitní materiály se opravují snadněji. Kožené boty ti za opravu budou stát, kecky ze syntetiky už méně.

oblečení, svetry
Zdroj: Unsplash / Dan Gold

6. Nastav si pravidla

Pomůže ti mít sadu vlastních pravidel, která při nákupech dodržuješ. Já se třeba už vyhýbám polyesterovým halenkám a topům, které jsem kdysi měla tendenci kupovat ve velkém a přetékala mi jimi skříň. Jedna ze čtenářek ze zmiňovaného článku zase píše, že kupuje jen konkrétní značky, vlnu a bavlnu v perfektním stavu a to je všechno. Právě tahle pravidla ti pak mohou při rozhodování pomoci.

7. Nakupuj mimo sezónu

Tenhle trik doporučuje v britská Vogue. Je docela jasné, že vlněné kabáty, svetry a kozačky teď na podzim bude shánět každý. Když ale začneš hledat třeba letní šaty už v zimě, chytneš se a perly najdeš daleko pravděpodobněji.

8. Koukej po značkách

Určitě i ty máš své oblíbené značky nebo takové, které si třeba za běžných podmínek nemůžeš dovolit, ale jejich věci se ti líbí. Ať už online nebo v obchodě, koukej po těchto konkrétních značkách! Je to mimochodem i jedna z nejčastěji zmiňovaných věcí na Redditu. Nejen, že si tak vyfiltruješ kvalitu, ale také je pak snadnější trefit správnou velikost, pokud už od daného brandu něco vlastníš.

Domů
Sdílet
Diskuse