Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. srpna 2024 v 7:00
Čas čtení 4:39
Radka Klučárová

Nakoupila jsem na nejznámějším online second handu. Ušetřila jsem přes deset tisíc, ale taky zažila pořádné zklamání

Nakoupila jsem na nejznámějším online second handu. Ušetřila jsem přes deset tisíc, ale taky zažila pořádné zklamání
ZAJÍMAVOSTI MÓDA UDRŽITELNÁ MÓDA
Uložit Uložené

Na Remixu jsem si objednala kousky, které jiné e-shopy prodávají i za pětinásobek. Jaké byly mé dojmy a udělala bych to znovu?

Módní průmysl je jeden z nejšpinavějších na světě. Obyvatelé těch bohatších částí světa si ve velkém pořizují kousky za pár korun, zatímco pracovnice a pracovníci v Bangladéši, Kambodži nebo Turecku za ně mnohdy nedostávají ani zaplaceno. Nové kolekce se na pulty obchodů valí každých pár týdnů a to, co bylo trendy před rokem, už dnes neoblékne nikdo. Na tento masivní konzum pak doplácejí ti nejchudší a nejzranitelnější. 

To všechno už jsi ale, pokud nežiješ pod zemí, určitě slyšel*a. 

Aktivisté tak už roky vyzývají k šetrnějšímu způsobu nakupování oblečení a k využívání alternativ k fast fashion korporacím. V ideálním případě bychom měli maximálně využít to, co už doma máme, vyhýbat se impulzivním nákupům a... co nejvíc nakupovat kousky z druhé ruky, případně podporovat místní a udržitelné značky.

Jenomže snažit se balancovat mezi udržitelností a trendy není vždycky jednoduché. Proto pravidelně podnikáme checky nejlepších sekáčů. Tentokrát jsme otestovali ten, který se v googlování second hand kousků objevuje asi nejčastěji: e-shop Remix. 

Doporučeno
Bianca Cristovao: „Dělám vtipy na hraně. Mluvím i o sexu a o tom, jaké to je být Češka. Brácha je nejlepší kritik“ Bianca Cristovao: „Dělám vtipy na hraně. Mluvím i o sexu a o tom, jaké to je být Češka. Brácha je nejlepší kritik“ 27. srpna 2024 v 16:00

Články o trendech a módě se ti snažíme v maximální míře poskytovat zdarma. Pokud se ti naše články líbí, přidej se do klubu Refresher+. Jen díky tvojí podpoře můžeme zpracovávat fresh témata a psát o hot novinkách nejen v módě.

V článku se dočteš:
  • Jakou objednávku jsme udělali na Remixu.
  • Kolik jsme ušetřili ve srovnání s tradičními e-shopy.
  • Co mě v balíčku nemile překvapilo.
  • Jaká byla komunikace s e-shopem po reklamaci.
nákup, objednávka, balíky
Zdroj: Refresher

Druhá ruka online

Pokud rád*a triftuješ, nejspíš znáš Vinted, kde si kousky prodávají uživatelé a uživatelky navzájem. Vedle online bazarů rychle přibývá i e-shopů, které reagují na to, že nákupy z druhé ruky jsou teď trend. Remixshop je jedním z nich a působí v několika evropských zemích. Ceny jeho kousků vypadají lákavě, při troše štěstí tu můžeš nakoupit se slevou stovek i tisíců korun.

Každá z bot, které jsem našla v balíčku, měla jinou velikost, pocházela z jiného modelu a byla dokonce v jiném stavu opotřebení.

Rozhodla jsem se, že si na e-shopu vyberu několik kousků a podělím se o své zkušenosti. Podle dostupných informací Remixshop nakupuje zboží od obyčejných lidí. Na svých webových stránkách totiž nabízejí službu Clean Out. Nelze však s jistotou říci, odkud pochází všechno jejich zboží.

Clean Out vypadá jako pohodlný způsob, jak se zbavit nepotřebného oblečení. Pravdou ale je, že na prodeji rozhodně moc nevyděláš. Společnost má přísné požadavky a za vykoupené oblečení nabízí minimální ceny. „Když tam pošleš svoje oblečení buď ho nepřijmou, i když je ještě nové s visačkou z obchodu, jako to bylo v mém případě. Nebo ho přijmou a pak ti za oblečení, které nebylo úplně zadarmo přijde 18 korun,“ píše jedna recenzentka na známém diskuzním portálu.

Doporučeno
10 nej tenisek, které letos vyšly pod značkou Nike. Travisy, které rozhýbaly pražskou O2 arenu i pár, který navrhl Drake 10 nej tenisek, které letos vyšly pod značkou Nike. Travisy, které rozhýbaly pražskou O2 arenu i pár, který navrhl Drake 22. srpna 2024 v 7:00

Já ale chtěla hlavně nakupovat. Už přehlednost e-shopu a objem nabídky mi připomněly autentické přehrabování se v sekáči. Pokud tu chceš něco ulovit, musíš se obrnit jistou dávkou trpělivosti a odhodlání. Ovšem, může se ti to vyplatit. Alespoň částečně mi nákupy usnadnily filtry, které ti umožňují vybrat kategorii, velikost, materiál, barvu, značku a stav opotřebení zboží.

Zaměřila jsem se na sportovní kousky. Nakonec mi padly do oka ty od značek Oysho a Nike. Za pár světlých šortek ve výborném stavu jsem zaplatila 140 korun, zatímco černé šortky mě vyšly na 115 korun. Podobné modely jsem našla i v aktuální nabídce na stránkách Oysho, kde by mě stály přes devět stovek.

oblečenie
Zdroj: Refresher

Zaujala mě též takzvaná skort – tenisová sukně zkombinovaná s kraťasy od Nike. Za kousek i s visačkou jsem utratila 500 korun. Zbytek mé obrovské objednávky v hodnotě 4 700 korun pak z větší části části tvořily boty.

Pokud si vybereš alespoň jednu položku za 435 korun, neplatíš poštovné.

Jak ušetřit deset tisíc

Po teniskách Asics GEL-1130 jsem pokukovala několik měsíců. Jejich běžná cena se pohybuje od 2 300 do tří tisíc. Měla jsem štěstí a na Remixu jsem našla svou velikost v barvě vanilka/šalvěj za zlomek částky, jenom za 900.

asics
Zdroj: Refresher

Nejlepším dealem pak byly sněhule od evropské značky Inuikii. Kožené boty s vlněnou podšívkou se většinou pohybují v cenových relacích od šesti tisíc výš. Za kvalitu se holt platí. Zní to neuvěřitelně, ale podařilo se mi je na Remixu ulovit za 1 700 korun. Protože i v létě myslím dopředu, uzavřela jsem objemný nákup ještě svými oblíbenými sněhulemi od kultovní australské značky UGG. Podobný kousek mám ve svém šatníku už šest let, takže jsem chtěla vyměnit chátrající model za nový. Klasický model ultra mini začíná na e-shopech na částce kolem čtyř tisíc. 

Doporučeno
7 nejlepších temných thrillerů na způsob Longlegs, které teď najdeš na Netflixu 7 nejlepších temných thrillerů na způsob Longlegs, které teď najdeš na Netflixu 22. srpna 2024 v 11:00

Na Remixu jsem narazila na pár v černé barvě za 1 600 korun. Jevilo se to jako extrémně výhodná koupě, takže jsem dlouho neváhala. Zkontrolovala jsem košík a objednala si zásilku za jsem objednávku za necelých pět tisíc.

Kdybych stejné kousky pořídila v běžných obchodech bez slevy, dala bych za ně skoro 17 000. Nákupem z druhé ruky jsem ušetřila přes deset tisíc korun.

Poznatky o nákupu

Remixshop nabízí novým zákazníkům 33% slevu na první nákup. V profilu na e-shopu se i stálým zákazníkům čas od času objeví slevové kódy ve výši až několika desítek procent. Cena zboží, které se delší dobu neprodává, se podle našich pozorování postupně snižuje. Proto je také výhodné vyhlížet zimní kousky v létě a naopak.

Vzhledem k tomu, že se jedná o second hand, je také důležité počítat s tím, že můžeš bohužel narazit i na neoriginální kousky. V takovém případě můžeš požadovat vrácení peněz.

Na balíček jsem čekala pouhých pět dní, přestože prodejce upozorňoval na delší dodací lhůtu. Ze sportovních kousků oblečení jsem byla nadšená. Velikosti obou značek jsem znala, takže jsem se nebála, že by mi něco nesedělo. Zboží bylo nepoškozené a vypadalo jako nové. Příjemně mě překvapily také tenisky Asics a sněhule Inuikii. Při výběru jejich velikosti jsem si dávala obzvlášť záležet. Vybrané značky mi nejsou neznámé, takže jsem se o kvalitu zboží nebála. Přesto se však mohla stát chyba na straně e-shopu. A ta se také stala.

inuikii
Zdroj: Refresher

V krabici byly dvě zcela odlišné boty

Krabici s botami UGG jsem rozbalila jako poslední. Po jejím otevření mě čekalo nemilé překvapení. Každá z bot, které jsem našla uvnitř, měla jinou velikost, pocházela z jiného modelu a dokonce byla v jiném stavu opotřebení.

Doporučeno
Vláda navrhuje divoké změny v zákoníku práce. Pracovat se má už od 14, zkušebka se prodlouží, výpovědní lhůta se naopak zkrátí Vláda navrhuje divoké změny v zákoníku práce. Pracovat se má už od 14, zkušebka se prodlouží, výpovědní lhůta se naopak zkrátí 22. srpna 2024 v 13:00

Bota z modelu ultra mini, o kterou jsem měla zájem, byla nová, ale ve velikosti 41. U druhé boty prodejce sice trefil správnou velikost (38), ale byla zjevně nošená a ještě něco vyšší –šlo totiž o jiný model mini, nikoliv ultra mini.

Zkrátka všechno bylo špatně. Z kousku, na který jsem se těšila úplně nejvíc, nebylo nic. Nicméně jsem se snažila situaci vyřešit racionálně a co nejdřív. Kontaktovala jsem zákaznickou podporu, podrobně jim vysvětlila problém a poslala fotografie jako důkaz.

čižmy
Zdroj: Refresher

Několik dní po doručení mi vrátili celou částku za boty, aniž by odečetli poštovné (to platí zákazník*zákaznice pouze v případě, kdy není pochybení na straně prodejce). Přestože mě mrzelo, že zásilka nesplnila mé očekávání, hodnotím nákup kladně.

Našla jsem místo, kde seženu zajímavé kousky za skvělé ceny a dám tak další šanci věcem, které už ostatní nechtějí nebo nepotřebují. S trochou štěstí a dávkou trpělivosti tam můžeš ulovit skvělé finds, za které bys jinak zaplatil*a mnohem víc. 

Domů
Sdílet
Diskuse