Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
dnes 28. října 2024 v 15:00
Čas čtení 2:26
Anna-Marie Hanzlíková

Jak být fashion girlie i v zimě? Poradíme ti jak vrstvit oblečení, abys byla chic a zároveň v teple

Jak být fashion girlie i v zimě? Poradíme ti jak vrstvit oblečení, abys byla chic a zároveň v teple
Zdroj: Unsplash/Vadim Fomenok/volně k užití
MÓDA FASHION TIPY MÓDA UDRŽITELNÁ MÓDA
Uložit Uložené

„Takový pěkný outfit – ale jak je zatraceně možné, že nezmrzne?!“ Taky sis podobnou otázku položil*a, zatímco jsi obdivoval*a něčí outfit a sám*a jsi klepal*a kosu v deseti vrstvách a péřovce? Poradíme ti, jak v zimě efektivně vrstvit.

Potřebovat budeš tři vrstvy:

1) Kvalitní termoprádlo

Pamatuješ, jak nás rodiče jako malé rvali do punčoch pod kalhoty? Tak tenhle trik neplatí jen pro děti. Místo kousavých punčoch pod krk si ale pořiď pořádné termoprádlo. Tenkou vrstvu, kterou schováš téměř pod všechno.

Z TikToku to možná vypadá, že si bez setu z Uniqla nebo Calzedonie ani nešktneš, ale let us deinfluence you. Na čem opravdu záleží, je spíš než trendy značka hlavně materiál.

Složka, kterou hledáš a tvoje legíny a tričko ji musí mít, se jmenuje merino, jak potvrzuje třeba test New York Times. Zajistí totiž, že se nebudeš tolik potit a tím pádem ani... smrdět. Zároveň ale zůstaneš dobře tepelně izolovaná.

Merino trika najdeš v prodejnách se spodním prádlem nebo sportovním vybavením, hledat se vyplatí i ta z druhé ruky. Na Vintedu začínají na třech stovkách. Jak se v sekáči neztratit si můžeš přečíst i v našem starším článku tady.

2) Pořádný svetr

Když vkročíš do libovolného fast fashion řetězce a budeš si chtít pořídit nový svetr, pravděpodobně narazíš hlavně na výrobky z akrylu nebo polyesteru. Jenže ty tě nezahřejí.  Naopak se v nich budeš cítit jako v igelitovém pytlíku a víc se zpotíš. Navíc mají větší tendenci žmolkovatět. Koukej raději po vlně – když zahřeje v zimě takovou ovci, tak v teple udrží i tebe. 

Doporučeno
Návod na halloweenský boo basket. Připrav pro svou lásku dokonalý podzimní dárek Návod na halloweenský boo basket. Připrav pro svou lásku dokonalý podzimní dárek 27. října 2024 v 16:00

Nejlepší materiál je tedy zase vlna, případně její varianty merino a kašmír, ale ty už vyjdou dráž, protože mají jemnější strukturu. Pokud chceš zůstat v obchodě s novým oblečením a neutratit majlant, vybírej alespoň bavlnu.

U svetrů se snad nejvíce ze všech zmíněných kousků vyplatí koukat v second handech, kde se často objevují. Probrouzdej i platformy jako Vinted a použij filtr podle značek nebo podle složení a vždy si nech od prodávajících vyfotit cedulku se složením. Zkus také prozkoumat skříně svých rodičů či prarodičů, kde se možná nějaký zapomenutý vlněný klenot taky nachází.

Pokud se ale rozhodneš investovat do nového, neboj se toho. V případě svetrů se móda zase až tolik nemění, černý rolák nebo jednobarevný pullover byly trendy před deseti lety a budou zase i za dalších deset. Místo vyhozených pár stovek za akryl nebo polyester se ti nižší tisíce za kvalitní svetr brzy vrátí.

Tip: Kompletní guide, kde letos koukat po těch nejlepších svetrech si přečti v našem starším článku: Svetr, který ti vydrží na věky. 12 tipů na nejlepší svetry podzimu, které jsou udržitelné a kvalitní

3) Péřovka

Možná ten pocit znáš. Někdo příjde v cool kabátu nebo lehké bundě a ty si ve své nadupané péřovce jen říkáš, jak je možné, že sakra nezmrzne? Ten trik tkví v tom, že dost možná má tenkou péřovku pod tím rozkošným kabátkem.

Zopakujeme, co jsme vysvětlili na začátku. Nejlépe izolují přírodní materiály. A tak se v tomhle bodě podíváme na peří, které ochrání jak ptactvo, tak tebe.

Doporučeno
TOP 10 modelů podzimní obuvi pro muže a ženy. V kurzu jsou stylové kousky od UGG® a Dr. Martens i technické siluety Salomon TOP 10 modelů podzimní obuvi pro muže a ženy. V kurzu jsou stylové kousky od UGG® a Dr. Martens i technické siluety Salomon 22. října 2024 v 10:00

Na TikToku nejvíc frčí skladné a tenounké péřovky z Uniqlo. Ale nemusíš hned na výlet do Německa, nebo si je nechat složitě posílat (pozor, neposkytují v Česku vrácení zdarma, takže tě poslání balíčku zpět vyjde na stovky). Stejně dobře ti poslouží i jakákoliv jiná bunda či vesta navržená na stejném principu.

Takové se vyrábějí hlavně na sport a na cesty a najdeš je pod názvem ultra light, tedy ultra lehké, aby se dobře vměstnaly do batohu při cestování. Těm fikaným ale poslouží i ve městě.

Péřová bunda či vesta je taky něco, na co se vyplatí koukat třeba na zmiňovaných internetových second handech. Ušetříš svojí peněžence, protože peří nepatří mezi nejlevnější materiály, ale také životnímu prostředí. Nejen, že kvůli tobě neumře žádný ptáček, respektive husa, ale opravdové peří ti také vydrží mnohem déle než jakákoliv bunda s jeho napodobeninou.

Domů
Sdílet
Diskuse