Podle nových zjištění je sklenka bílého vína či šampaňského, v kombinaci se zásadami zdravého životního stylu, dobrým krokem k prevenci srdečních onemocnění.
Nový výzkum ukázal, že sklenka bílého vína nebo šampaňského může mít blahodárné účinky a může pozitivně ovlivnit srdce. V omezených dávkách a při dodržování dalších zásad zdravého životního stylu může přispět k prevenci zástavy srdce. O výsledcích studie informuje portál Pravda.
Za novým objevem stojí výzkumnický tým z Fudanské univerzity v Šanghaji. Zjistili, že pokud si čas od času dopřejeme šampaňské či bílé víno a přitom pravidelně konzumujeme vyšší množství ovoce, udržujeme si zdravou hmotnost, máme pozitivní náladu a nevystavujeme se stresu, riziko zástavy srdce bude mnohem nižší.

Výsledek překvapil i vědce a vědkyně
Výzkum byl proveden na vzorku půl milionu Britů středního a vyššího věku. Jejich zdraví bylo sledováno po dobu 14 let a za tuto dobu se u 3 147 z nich vyskytla náhlá zástava srdce. Ti, kteří pravidelně pili bílé víno nebo šampaňské, měli až o 30 procent nižší šanci tohoto život ohrožujícího stavu.
Výsledek studie překvapil i vědce a vědkyně. Doposud si mysleli, že blahodárné účinky má jen červené víno. „Jedním z nejzajímavějších zjištění studie je kardioprotektivní účinek spojený s konzumací šampaňského a bílého vína, což zpochybňuje dlouhodobě zastávané předpoklady o specifických kardioprotektivních vlastnostech červeného vína,“ vyjádřili se k výsledkům vědci a vědkyně z Torontské a Queen's univerzity.
„Výzkum základních mechanismů zůstává nejasný, ale tato zjištění posilují myšlenku, že přínosy mírné konzumace alkoholu mohou být složitější, než se dříve předpokládalo,“ uvedli.