Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2015 22:53
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

BBC oficiálně vyhazuje Jeremyho Clarksona, tradiční Top Gear definitivně skončil!

TECH
Uložit Uložené

Konflikt, který výrazně zastínil i velkolepý autosalón v Ženevě, poznal oficiální závěr vyšetřování.

Pro ty, kteří podceňovali prvotní informace a naše závěry okolo kauzy týkající se Jeremy Clarksona, respektive věřili, že osud Top Gearu ještě není závazně naplněn a doufali v jeho pokračování, máme pro vás, bohužel, smutnou zprávu. To, co jsme naznačovali a více méně brali už jako jistou věc, se právě potvrdilo. Televizní gigant jménem BBC po dvou týdnech od suspendace hlavního protagonisty nejznámější automobilové show na světě vynesl svůj oficiální verdikt. BBC Clarksonovi neprodlužuje smlouvu, jinými slovy, dává mu výpověď. Tento výsledek, který by už většinou očekávaným řešením, se odvolává na skutečnost, která se stala začátkem měsíce, konkrétně 4. března. Jak jsme vás informovali, v rezervovaném hotelu, kde se potkal celý štáb Top Gearu po natáčení, došlo ke konfliktu mezi Clarksonem a producentem skrz to, že hlava svaté trojky nedostala teplou stravu (steak s hranolky), ale jen studenou místu s chlebíčky. Stravu měl zabezpečit Oisin Tymon, ale kvůli pozdnímu příchodu trojice moderátorů se hotelová kuchyně zavřela a odnesl si to právě 36letý asistent produkce, který tím pádem čelil ostré výměně názorů trvající 40 minut. Ta vyvrcholila označením Tymona za "lazy Irish c***" a následným úderem pěstí do tváře producenta.

Mamutí televize na základě toho vyvodila i navzdory více než milionové petici na vrácení Clarksona do show "razantní" rozhodnutí. Jeho výsledek se ovšem dal očekávat a zjevně si tím byl vědom i sám Jeremy Clarkson, který ještě před týdnem sice trochu oklikou, ale přece, naznačil svůj odchod nehledě od závěru vyšetřování, který se právě teď dozvídáme. Jak nejnovější z protokolu vyšetřování vyplývá, Clarkson sám celý incident nahlásil vedení BBC. Vyslechnutí byli všichni přítomní svědci, potvrdili se i zvěsti o tom, že Jezza nešetřil urážkami na Tymonovu osobu a stejně bylo pravdou i výhrůžka, že sám Clarkson se postará o tom, aby producent dostal výpověď. Odstupem času se dozvídáme i to, že známý moderátor se poškozenému producentovi několikrát omluvil, ať už prostřednictvím internetu nebo nakonec i osobního střetnutí. Tím se ovšem nic nemění a my už víme, že Top Gear jako takový, teda takový, jaký ho známe od roku 2002, definitivně tímto končí!

BBC oficiálně vyhazuje Jeremyho Clarksona, tradiční Top Gear definitivně skončil!

Zajímavostí však je, že BBC chce v show pod názvem Top Gear (nějak) pokračovat. V kuloárech se totiž mluví o nové náhradě Clarksona, kterou má být motoristický fanoušek Chris Evans. Tradiční formát Top Gearu, tedy trojice moderátorů Clarkson, Hammond & May, je ovšem nenávratně pryč. Navíc, jak víme, zbylí dva moderátoři a dobří kamarádi bez svého parťáka odmítli na tomto projektu jednoznačně pracovat, proto je otázkou, jak s danou skutečností naloží BBC. Stanovisko Hammonda a Maye si můžete prohlídnout níže.


“Smutné ukončenie éry. Všetci traja sme hlupáci iným spôsobom, ale dohromady je to neuveriteľná jazda!“

Kompetentní z BBC dále naznačili, že zbylé tři neodvysílané části 22. série by se dřív nebo později mohli objevit na obrazovkách, pravděpodobně ovšem bez aktuálních nahrávek ze studia. Jak už jistě víte, Clarkson mezitím dostal vícero lukrativních nabídek od neméně známých a úspěšných televizních společností. Předešlé smlouvy s BBC ale prý obsahují klauzuli, které brání vykonávat obdobný projekt pod křídly jiné televize a to navzdory faktu, že většinové práva související s touto show vlastní(l) sám Clarkson, jelikož právě on přišel v roce 2002 s daným televizním formátem. Jestli se tedy někdy dočkáme obdoby Top Gearu takového, jaký jsme ho znali, je ve hvězdách. Nezůstává nám nic jiného, než věřit v to, že trojice spojí své síly, aby si je mohla následně opět v televizi porovnávat. "A s touto bombou dnes večer končíme". Navěky... Na závěr ještě dodatek od ředitele BBC. Tony Hall se k celé situaci vyjádřil následovně a třech osobitých bodech.

One: “A member of staff – who is a completely innocent party – took himself to Accident and Emergency after a physical altercation accompanied by sustained and prolonged verbal abuse of an extreme nature. For me a line has been crossed. There cannot be one rule for one and one rule for another dictated by either rank, or public relations and commercial considerations.”

Two: “This has obviously been difficult for everyone involved but in particular for Oisin. I want to make clear that no blame attaches to him for this incident. He has behaved with huge integrity throughout. As a senior producer at the BBC he will continue to have an important role within the organisation in the future.”

Three: “Obviously none of us wanted to find ourselves in this position. This decision should in no way detract from the extraordinary contribution that Jeremy Clarkson has made to the BBC. I have always personally been a great fan of his work and Top Gear. Jeremy is a huge talent. He may be leaving the BBC but I am sure he will continue to entertain, challenge and amuse audiences for many years to come.”

Domů
Sdílet
Diskuse