Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2015 11:14
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

World Car of the Year 2015: Mercedes-Benz přepisuje historii, odnáší si tři vítězství!

TECH
Uložit Uložené

Autosalon v New Yorku kromě záplavy novinek odhaluje plachtu i nad vítězi celosvětové automobilové ankety.

Tak, jako během autosalonu v Ženevě poznáváme vítěze evropské ankety (The European) Car of the Year, tak u příležitosti automobilového veletrhu v New Yorku se s pravidelností dozvídáme, jak si vedou novinky v celosvětové anketě World Car of the Year, která počítá s více podkategoriemi. Není tomu jinak ani letos, přičemž vítěze první soutěže už známe - v Evropě s velkým náskokem titul získal nejnovější Volkswagen Passat. Nyní byla řada na druhou anketu v pořadí, která od února díky přibližně 70členné novinářské veřejnosti poznala semifinalisty z celého světa.

Z celkového počtu 25 nových modelů pozvolna vyřazovali jednotlivé vozy, až se výběr na Světové auto roku 2015 (WCOTY 2015) zúžil na tři kandidáty - Ford Mustang, Mercedes-Benz třídy C a Volkswagen Passat. Držitelem nejprestižnějšího automobilového certifikáty na základě zohlednění technologického pokroku celkové kvality, designu a sympatií se stává zástupce střední třídy, tentokrát však ne z Wolfsburgu, ale Stuttgartu. Dosavadní držitel ocenění World Car of the Year za rok 2014 - Audi A3 tak přichází o titul a posouvá štafetu pro rok 2015 ke konkurenci.

World Car of the Year 2015: Mercedes-Benz přepisuje historii, odnáší si tři vítězství!

Nejnovější Céčkový medvěd však není zdaleka posledním slovem německé automobily pro známou anketu. Jak víme, WCOTY má kromě hlavní a nejsledovanější "disciplíny" i několik vedlejších podkategorií, které jsou zaměřeny na luxus, sport, design a ekologičnost. I zde se seznamy potenciálních výherců naplnily a opět bylo z čeho vybírat. Buďme konkrétnější.

Mezi tři finalisty kategorie Luxusní auto roku (World Luxury Car) - BMW i8, Mercedes-Benz třídy S Coupé a Range Rover Autobiography Black LWB, se vítězem stala stuttgartská dvoudveřová vlajková loď. Zajímavostí je, že nástupce předešlé třídy CL přebírá prvenství po loňském vítězi v této kategorii, kterým byla stejně třída S, ovšem v původním provedení, tedy od limuzíny.

World Car of the Year 2015: Mercedes-Benz přepisuje historii, odnáší si tři vítězství!

Sportovní auto roku (World Performance Car) počítalo s trojicí finalistů - BMW M3/M4, Jaguar F-Type R Coupé a Mercedes Benz AMG GT. I v tomto případě byla nejúspěšnější automobilka s třícípou hvězdou na kapotě a vítězství si tak odnáší nový sporťák, který má na mušce legendární 911ku.

World Car of the Year 2015: Mercedes-Benz přepisuje historii, odnáší si tři vítězství!

Stejně ani v tomto ročníku nechyběla kategorie designu (World Car Design), kterou tvořila trojice aspirantů na výhru - Citroën C4 Cactus, Mercedes Benz C, Volvo XC90. Před švédské populární SUVčko v druhém vydání a celkového vítěze ankety se nakonec dostal netypický Francouz, který svým designem zaujal očividně nejvíce.

World Car of the Year 2015: Mercedes-Benz přepisuje historii, odnáší si tři vítězství!

Poslední kategorie mluvící o ekologickém autě roku (World Green Car) tvořili opět tři adepti - BMW i8, Mercedes Benz S 500 Plug-in Hybrid, Volkswagen Golf GTE. Z vítězství se nakonec těší bavorský plug-in hybridní supersport (ano, tak ho nazývá i BMW), jehož technologická vyspělost a pokrok bodovala nejvíce, což ve výsledku znamená vítězství. I v případě této kategorie dochází ke změně stráží v rámci jedné automobilky. Loňským ekologickým autem roku byla domácí i3ka, která byla zároveň v roce 2014 oceněna i za design.

World Car of the Year 2015: Mercedes-Benz přepisuje historii, odnáší si tři vítězství!

Kromě závěrečné gratulace vítězům mi dovolte vypíchnout jednu zajímavost a rekord zároveň - v každé z pěti kategorií byla mezi trojicí finalistů zastoupena jedná a tatáž automobilka (Mercedes Benz), což je skutečnost, která nastala poprvé od založení ankety. Stejně výsledek, který hovoří o trojnásobném vítězství pro jednu automobilku dosud neměla v případě WCOTY obdoby. Vítězům gratulujeme.

 

Pro více fresh informací ze světa na čtyřech kolech sleduj AUTO.refresher.

Domů
Sdílet
Diskuse