Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2015 v 19:07
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Tesla chystá elektrickou konkurenci trojkovému BMW. Bude Model III vypadat takto?

TECH
Uložit Uložené

Známý grafický designér naznačuje, jak by mohl vypadat připravovaný, čtvrtý model značky Tesla.

O tom, že automobilka Tesla Motors má opravdu velké plány, není pochyb. Model S označuje (na oko) za nadmíru úspěšný projekt, a tak s výrobou plně elektrických aut zbrusu nová automobilka nehodlá přestat, právě naopak. V těchto měsících se k zákazníkům dostávají první exempláře D-čkových verzí s pohonem všech kol a výkonem, který v případě vrcholu v nabídce (Model S P85D) přesahuje až 700 koní. Pokud sledujete pozorně exkluzivitu cest, již víte, že tuto elektrickou bestii zabalenou do atraktivního elegantního kabátu mají už dokonce i na Slovensku. Veškerá pozornost kolem této značky se však momentálně, kromě nedávno představeného Tesla Powerwall-u, soustřeďuje na nový přírůstek v automobilovém portfoliu -  Model X. Ten je již nějaký ten pátek možné objednat prostřednictvím firemního webu, přičemž jak tvrdí Tesla, jeho doručení má nastat brzy. První SUV-čko značky přijde v duchu známého dosavadního designového směru (novinkou budou zadní nahoru se vyklápějící dveře Falcon Wing Doors) a elektrického poselství značky.

Snem automobilky je ale prodávat ročně 500 tisíc vozů, což docílit kromě automobilů Model S a Model X, především další připravovaná novinka pod názvem Model III. Čtvrté vozidlo, které bude nést jméno značky a "tečkové" logo na kapotě přijít na trh již v roce 2016 a jak již bylo dříve avizováno, svou velikostí, výbavou a zaměřením bude konkurovat především populárnímu BMW řady 3. Samozřejmě, opět půjde o vozidlo poháněné výhradně elektromotorem, které přijde na scénu ve více výkonnostních stupních, přičemž oslovit širší veřejnost, neboť nabídne dostupnější cenovou politiku. Tesláci plánují Model III uvést s cenovkou, která bude tentokrát podstatně nižší než v případě S-ka, jelikož základní provedení v USA startovat na částce přibližně od 35 tisíc $. Předpokládaný dojezd by se měl pohybovat, v závislosti na verzi, v rozmezí přibližně od 320 po 480 kilometrů.

Tesla chystá elektrickou konkurenci trojkovému BMW. Bude Model III vypadat takto?

Podoba "trojkového" modelu je v současnosti víceméně sporná, a tedy v rovině dohadů a spekulací. Pravdou však je, že opět nepůjde o nic průlomového a novinka zůstane věrná designu, který okolí hodnotí velmi pozitivně prakticky dosud. Elon Musk sice tvrdí, že Model III je plně v přípravě, dosud se ale neobjevil žádný náznak jakési pojmové podoby, respektive oficiální nebo uniklé "upoutávky". Známý grafický virtuos Theophilus Chin ale na celou situaci jiný názor, a tak se na světlo světa prodrali nové rendery, naznačující, jak by Model III přece jen mohl vypadat. Jak píše sám grafik, výsledkem jeho počítačové práce je připravovaný model, který vznikl pod jeho taktovkou po tom, jak na nový Jaguar XE implementoval teslácký designový jazyk. Výsledek vypadá opravdu zajímavě a nám nezbývá jen čekat, do jaké míry budou jeho představy reálné.

Tesla chystá elektrickou konkurenci trojkovému BMW. Bude Model III vypadat takto?
Domů
Sdílet
Diskuse