Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. února 2016 v 19:33
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Jste vlastníky ne vždy plynulého Androidu? Zde je několik důvodů, proč by byl systém iOS od Apple lepší volbou

TECH ANDROID
Uložit Uložené

Současný spotřebitelský trh s mobilními zařízeními nabízí dvě obrovské softwarové platformy. A i když mají základní strukturu víceméně identickou, stále mezi nimi existuje nezanedbatelné množství rozdílů.

Od doby, kdy se z operačního systému s logem malého zeleného polorobota stal obrovský hit, internetové diskuse pohltily neutuchající debaty o tom, která platforma je lepší. Fanklub iOS se zpočátku začal ohánět sekáním, malou bezpečností či ošklivým uživatelským prostředím. Z Androidu se ale postupem času stal stabilní, optimalizovaný a trendově vypadající systém pro mobilní zařízení. No k dokonalosti má však stále daleko.

V současnosti je pečlivý výběr operačního systému důležitou součástí téměř každého nákupu nového smartphonu, zejména pokud jde o dražší modely v high-end třídě. Netřeba ale také zapomínat, že značné množství zákazníků zvolí Android hlavně kvůli tomu, že pohání i dostupnější - tedy levnější - zařízení. Náročnější se většinou staví před nelehké rozhodování. To samozřejmě platí při výběru zcela prvního smartphonu. Tendence migrovat z platformy na platformu po nějakém čase není příliš populární. I když jsou k dispozici šikovné aplikace, které téměř všechno udělají za nás - především z OS Android na iOS, stále to nějaký ten čas uživateli zabere. Netřeba proto při výběru zapomínat na níže uvedené body. Mohou vám později ušetřit pár nervů.

Lepší bezpečnost

Co se týče úrovně bezpečnosti, iOS má díky jeho uzavřenosti velké plus. Ano, open source Android nabízí bohaté možnosti personalizace a podobně, má to však i dost vysokou daň. Není proto překvapením, že množství korporací po celém světě preferuje jako pracovní nástroje iPhone nebo iPad. Slova jako malware jsou pro uživatele iOS mnohem méně známý pojem, pokud samozřejmě nepreferují jailbreak a instalaci aplikací z nedůvěryhodných zdrojů. Tehdy zde riziko, že přijdou do styku se škodlivým softwarem, znatelně narůstá. Apple má však navrch hlavně v přesnější kontrole aplikací, které chtějí jejich vývojáři zpřístupnit ke stažení v App Store. Už mnohokrát se v Google Play Store objevila nebezpečná aplikace, která obešla preventivní mechanismy internetového giganta a nadělala více nešťastníkům zbytečné problémy.

Doporučeno
Sony představilo mobily: Xperia 1 III je první na světě se 4K Oled 120 Hz displejem. Premiéru měly i Xperia 5 III a 10 III Sony představilo mobily: Xperia 1 III je první na světě se 4K Oled 120 Hz displejem. Premiéru měly i Xperia 5 III a 10 III 14. dubna 2021 v 11:52

Přestože loňská studie zjistila, že aplikace pro iOS mají větší množství kritických děr než aplikace pro Android, podle odborníků je přibližně 97% mobilního malwaru - nebo jinými slovy škodlivého softwaru - zaměřeno právě na platformu od Google. To samozřejmě hned neznamená, že uživatele Apple produktů nic takového nikdy neohrožovalo. Většina případů se ale týkala hlavně Číny nebo jiných asijských zemí.

Rychlejší aktualizace

Když Apple uvolní aktualizační balíček s novou verzí operačního systému, během několika týdnů ji má více majitelů iOS zařízení, než se na platformě Android podaří za jeden celý rok. Problémem je tentokrát to, že téměř všichni výrobci - kromě těch, kteří vyrábějí smartphony z modelové řady Nexus - pracují na vlastních, často sekajících se nástavbách relativně dlouhou dobu. HTC se to obvykle podaří tak za zhruba tři měsíce, Samsungu to může trvat ještě déle. Nejrychlejší aktualizace mají uživatelé čistého Androidu v Nexusu. Pokud ji Google oznámí, odstartuje její rozesílání v určitých intervalech. Podíl majitelů Nexus zařízení má ale zcela zanedbatelné procenta, takže většina těch, kteří používají Android, ještě několik měsíců po jejím uvolnění musí čekat na dodatečné doladění detailů, které charakterizují dané UI.

Operační systém iOS 9 momentálně používá až přes 76% zařízení s logem nakousnutého jablíčka, zatímco Android 6.0 Marshmallow pouze směšných 1,2%.

Jste vlastníky ne vždy plynulého Androidu? Zde je několik důvodů, proč by byl systém iOS od Apple lepší volbou

Jste vlastníky ne vždy plynulého Androidu? Zde je několik důvodů, proč by byl systém iOS od Apple lepší volbou
Malá fragmentace

Podle loňských údajů od OpenSignal je známo, že na trhu najdeme více než 24 000 rozdílných Android zařízení od více než 1 300 rozdílných výrobců, přičemž tyto počty každým rokem rostou. Oproti platformě iOS, která je součástí pár rozdílně velkých druhů produktů od jednoho jediného výrobce, jde proto o dost podstatný rozdíl. A vývojáři aplikací či her o tom vědí své. Fragmentace může totiž způsobovat problémy s kompatibilitou aplikace se specifickým Android zařízením, takže si některý titul z obchodu Google Play ani vůbec nenainstalujete. Řeč je ale převážně o čínských, méně známých smartphonech, které v současnosti zaplavují už i evropský trh. Negativní vliv vysoké fragmentace také pocítíte u doplňků. Čím více hardwarově rozdílných smartphonů, tím méně příslušenství.

Android fragmentace v roce 2014

Jste vlastníky ne vždy plynulého Androidu? Zde je několik důvodů, proč by byl systém iOS od Apple lepší volbou

Android fragmentace v roce 2015

Jste vlastníky ne vždy plynulého Androidu? Zde je několik důvodů, proč by byl systém iOS od Apple lepší volbou

Soukromí je opravdu soukromí

Google se živí prodejem reklamy. A proto potřebuje o uživatelích jeho služeb osobní informace, jako například jaké e-maily jim chodí nebo co hledají na internetu. Byznys model kalifornského jablíčka je výrazně jiný. Hlavním objektem prodeje jsou totiž hardwarové produkty s vlastním softwarem, zatímco internetový gigant zaměřuje pozornost na poskytování různých reklamních ploch (web, Android atd.) v obrovské partnerské síti po celém internetu. Pokud bychom pracovali s hypotézou, že Applu věříme (NSA, Snowden), naše citlivé údaje zůstávají nedotčeny na vysoce zabezpečených serverech. Jednoduše - žádné třetí strany a ani žádné obchodování s osobními informacemi. Samozřejmě, nic není dokonalé. Před nějakým časem se někomu podařilo za pomoci takzvaných "brutal force" útoků získat hesla k Apple účtům amerických celebrit, kde jim z virtuálního úložiště odcizili množství lechtivých fotografií. Jde však o velmi ojedinělý případ, který byl zaměřen na známé osobnosti.

Doporučeno
Asus ukázal herní ROG Phone 5 s parametry, které nemají obdoby Asus ukázal herní ROG Phone 5 s parametry, které nemají obdoby 11. března 2021 v 15:47

Celková tržba Google za uplynulý rok 2015 představuje podle dat z webu Statista 74.54 miliard amerických dolarů, z čehož vydělal asi 67.39 miliard pouze čistě z reklamy.

Jste vlastníky ne vždy plynulého Androidu? Zde je několik důvodů, proč by byl systém iOS od Apple lepší volbou

Exkluzivní aplikace

Android a iOS jsou operační systémy, pro které jsou dostupné všechny kvalitní aplikace a hry téměř ihned od jejich příchodu na spotřebitelský trh. S exkluzivitou má ale mírně navrch systém od Apple. Za poslední roky se však tento rozdíl neustále zmenšoval a v současnosti již nepředstavuje jeden ze zásadních, ale pouze jeden z těch méně výrazných rozdílů. Za zmínku proto určitě stále stojí.


Jako dobrý příklad ještě z minulosti můžeme v tomto bodě uvést Instagram, který se už ale v Google Play Store nějaký ten čas nachází. Aplikace jako Clear, Camera+ nebo Reeder 2 si však momentálně užijí pouze majitelé iPhone či iPadu.

Domů
Sdílet
Diskuse