Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2016 16:46
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Dočkáme se iPhonu se zahnutým displejem? Apple chce nahradit Retinu za flexibilní OLED technologii

TECH IPHONE SAMSUNG
Uložit Uložené

Očekávaný propad prodejů iPhone nutí Apple měnit dosavadní plány. Pokud si chce společnost udržet konkurenceschopnost, musí ke změně zobrazovacího panelu přistoupit co nejdříve

Už během příštího roku by mohl na spotřebitelský trh dorazit iPhone v takové podobě, o jaké se většině z nás ani nesnilo. Pokud by kalifornský gigant nakonec přece jen přistoupil k integraci stále populárnějšího OLED displeje, umožní mu to experimentovat s konvenčním tvarem konstrukce, jaký známe ze současných modelů populárního iOS smartphonu. To znamená, že by mohl tvar zobrazovacího panelu přizpůsobit ergonomičtější nebo futuristicky vyhlížející konstrukci, což zároveň přinese nové způsoby dotykové interakce, podobně, jako tomu bylo u Galaxy Note Edge, Galaxy S6 edge nebo u ještě čerstvé vlajkové lodi Galaxy S7 edge. Všechny tyto tři Android telefony poskytují unikátní ovládání prostřednictvím mírně zaoblených stran přítomného Super AMOLED displeje, který představuje aktivní typ energeticky efektivní OLED technologie s reprodukcí nestandardně výrazných barev.

Dočkáme se iPhonu se zahnutým displejem? Apple chce nahradit Retinu za flexibilní OLED technologii

Vyplývá to z informací od prý dobře obeznámených zdrojů z průmyslového prostředí, na které se odvolává množství důvěryhodných webů včetně AppleInsider či CulofMac. Zároveň však zmiňují, že plán nahrazení zažitých Retina displejů se může zcela reálně setkat s menšími komplikacemi, protože dodavatelé nedostanou potřebné množství času, aby mohli OLED alternativu přizpůsobit náročným požadavkům Apple. Původní plány hovořily o roce 2018, ale nyní je už řeč o rokce 2017 a jako důvod změny data má být předpokládané snížení poptávky po iPhone, na což chce být výrobce produktů s logem nakousnutého jablíčka dostatečně a hlavně včas připraven. Tento krok by totiž mohl zlepšit atraktivnost nadcházejících generací iPhone. Pokud ale budeme vycházet z tradic Apple, v roce 2017 uvidíme iPhone 7s, který nepřinese žádné razantní vizuální ani konstrukční změny. A z toho je docela jednoduché vydedukovat, že zahnutý displej, přestože půjde o OLED panel, nebude ještě zatím realitou. Reálně to může tedy být až u generace iPhone 8, a to během roku 2018.

Dočkáme se iPhonu se zahnutým displejem? Apple chce nahradit Retinu za flexibilní OLED technologii

OLED, výhody a budoucnost

Jak již bylo uvedeno, OLED technologie přinese několik důležitých výhod, jako například lepši reakční čas na dotykovou interakci, lepší pozorovací úhly, vyšší jas, větší kontrast barev včetně černé, která je opravdu černá. Na místech, kde se právě zobrazuje, jsou pixely prostě jen vypnuty, což zároveň ušetří značné množství drahocenné energie. Displeje s její přítomností jsou navíc díky absenci podsvícení a přítomným plastovým vrstvám tenké a lehké, takže se hodí do hi-tech smartphonů, u kterých se výrobci snaží dosáhnout co nejmenších konstrukčních rozměrů. Technologie také umožňuje, aby měl displej netradičně zahnutý tvar, což je pro Apple a úspěch nadcházejících generací iPhone klíčové, protože s tím bude přicházet stále více výrobců spotřební elektroniky. Pozornost potenciálních zákazníků se proto postupem času přesune na tento prvek moderní hardwarové výbavy a pokud jim ji kalifornský gigant nenabídne, začnou přemýšlet o vhodné alternativě.
 
V současném iPhone 6s je k dispozici Retina panel, což představuje marketingové označení pro speciální verzi IPS LCD technologie, kterou najdeme v obrovském množství smartphonů od různých výrobců. Jelikož ale náklady na výrobu OLED displejů neustále klesají, začíná o ni projevovat zájem více a více značek. Nedávno k její integraci přistoupilo i tchajwanské HTC (One A9) nebo dokonce čínské Meizu (PRO 5), takže pokud chce Apple udržet krok s konkurencí, nesmí zůstat pozadu a i proto plánuje k výrazné hardwarové změně přistoupit tak rychle, jak jen to bude možné.

Domů
Sdílet
Diskuse