Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2016 11:50
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Kontaktní čočky od Samsungu nám rozšíří realitu. Fotit budeme moci mrknutím oka

TECH SAMSUNG
Uložit Uložené

V blízké budoucnosti je dost možné, že tradiční čočky nahradí inteligentní alternativy, které nám rozšíří realitu o zobrazování informací, které za běžných okolností jen tak neuvidíme.

Po internetovém gigantu kuje plány s modernizací běžně používaných věcí i jihokorejský výrobce spotřební elektroniky. A zároveň je velmi pravděpodobné, že na nich už dokonce může pracovat. Internetem se totiž začal potulovat jeho doposud veřejně nepublikovaný patent z roku 2014, kde mluví o něčem, co bychom nyní mohli nazvat inteligentními kontaktními čočkami. Nejzajímavější částí výbavy je ale bez jakýchkoliv pochyb samotný fotoaparát, který aktivujeme obyčejným mrknutím našeho oka. Nikdo ale nebude ani tušit, že dotyčný fotí okolí, protože futuristickou čočku volným okem pravděpodobně vizuálně nerozeznáme od té dnešní. Každou část hardwarové výbavy Samsung integruje do extrémně diskrétního materiálu, přes který musí uživatel dokonce ještě i dobře vidět.

I když patentovaná technologie zatím téměř nic neznamená, šance, že se teoretické plány výrobce někdy promítnou do reality, tu ale opravdu je. Záměry s vývojem nadstandardních čoček nepředstavují žádnou velkou novinku. Čím dál častěji se k ní začínají přiklánět populární společnosti. Dávněji nám dokonce i Google několikrát naznačil, že využití je hned několik. Náhrada brýlí se značkou Samsung má prý dostat kromě fotoaparátu i maličký displej, anténu pro synchronizaci dat a několik senzorů. Vytěžit by z nich proto mohli jak diabetici, tak i lidé se zhoršeným zrakem, protože získají neustálý přístup k internetu, a tedy k užitečným informacím, které uvidí v přizpůsobené formě přímo před sebou. Vhod určitě bude i livestream, tedy živé vysílání našeho pohledu, takže ten, kdo by se připojil, uvidí přesně to, co my v dané chvíli. A vyloučit nelze ani bezdrátové připojení s jinými mobilními zařízeními včetně smartphonů, kde kontaktní čočky poslouží k zobrazování notifikací souvisejících s příchozími hovory nebo e-mailem. Patent také uvádí, že inteligentní funkce budou k dispozici jen za přítomnosti podporovaného mobilního telefonu.

Doporučeno
Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? 7. listopadu 2023 11:30

Inteligentní čočky poskytnou na rozdíl od inteligentních brýlí přirozenější způsob zobrazování rozšířené reality a svojí fyzickou velikostí ani tak nepřekážejí. Velkou otázkou ale na druhou stranu představuje naše soukromí, nakolik si nás dokáže vyfotit už kdokoliv, zatímco my o tom nebudeme vůbec vědět.

Náčrty z patentu

Kontaktní čočky od Samsungu nám rozšíří realitu. Fotit budeme moci mrknutím oka
Kontaktní čočky od Samsungu nám rozšíří realitu. Fotit budeme moci mrknutím oka
Kontaktní čočky od Samsungu nám rozšíří realitu. Fotit budeme moci mrknutím oka
Kontaktní čočky od Samsungu nám rozšíří realitu. Fotit budeme moci mrknutím oka
Domů
Sdílet
Diskuse