Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. května 2016 12:49
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Fascinující a stejně tak i děsivé. Virtuální realita umožní prozkoumat zákoutí ukrajinského Černobylu

TECH
Uložit Uložené

Důvěryhodně vypadající alternativa pro uživatele VR headsetů.

Před dekádami šlo o tak obrovskou katastrofu, že ohrožovala nejen život na Ukrajině, ale i v okolních zemích z východní Evropy. V těchto dnech je Černobyl a blízké okolí dnes již neaktivní atomové elektrárny turistickou destinací pro ty největší gurmány, které láká strašidelná atmosféra opuštěného místa, ačkoli riziko ohrožení zdraví stále existuje. Brzy však bude návštěva trošku jednodušší a hlavně výrazně bezpečnější, protože vývojáři z Reality 51 připravují virtuální realitu, kde si budeme moci toto fascinující místo za použití VR headsetu detailně prohlédnout přímo z našeho domova. Na vytvoření 360 stupňového virtuálního prostředí v autentickém provedení využívají 3D skenery, speciální kamery či drony, jejichž prostřednictvím dokáží zachytit kvalitní záběry přítomných objektů, budov a jejich zchátralých místností, kde se doslova zastavil čas.

Fascinující a stejně tak i děsivé. Virtuální realita umožní prozkoumat zákoutí ukrajinského Černobylu
Zdroj: BBC
Fascinující a stejně tak i děsivé. Virtuální realita umožní prozkoumat zákoutí ukrajinského Černobylu
Zdroj: BBC

 

Cílem ukrajinského vývojářského studia Reality 51 je vytvořit jakýsi pohlcující dokument s interaktivními prvky, díky kterým nám přijde, že se skutečně nacházíme v Černobylu nebo na jiných místech populárního regionu Pripyat. Virtuální výlet nám tak umožní vidět a zažít atmosféru opuštěné tělocvičny, školy, plovárny či zábavního parku s ikonickým vyhlídkovým kolotočem. Projekt Chernobyl VR bude k dispozici pro každého, kdo vlastní jeden ze tří VR headsetů - Oculus Rift, PlayStation VR nebo HTC Vive. Od 29. dubna jsou navíc spuštěny předběžné objednávky, přičemž část z vybraných financí půjde na charitu, která pomáhá obětem nehody.

Domů
Sdílet
Diskuse