Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. srpna 2016 17:09
Čas čtení 0:00
Klára Tomková

Sexem s jednou ženou k udržení rodinného majetku aneb když se bratři dělí o manželku

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Bratrská polyandrie, kdy několik bratrů sdílí ženu, je nejvzácnější formou manželství na světe.

Forma manželství, kdy si několik bratrů bere jednu ženu, nesoucí název bratrská polyandrie, je jednou z nejvzácnějších na celém světě. Praktikuje ji pouhé jedno procento obyvatel Země a nejtypičtější je pro Tibeťany, v jejichž kraji existuje od nepaměti. Přestože je pro nás v západní společnosti běžné sdílet ledacos, sdílení ženy s bratry bychom asi nepřekousli. Bylo by to považováno za něco naprosto skandálního a odpuzujícího, v tibetské společnosti je to ale tak běžnou praxí, jako pro nás monogamie. Bratrská polyandrie dokonce představovala ideální formu manželství a rodiny pro mnoho tibetských sociálních vrstev. A my se podíváme na to, jak takovém manželství v nejodlehlejším koutu světa, který si i přes narůstající vliv Číny stále ještě uchoval svou tvář, vypadá.

Sexem s jednou ženou k udržení rodinného majetku aneb když se bratři dělí o manželku
Zdroj: vlajky-statu.cz

Jak probíhá polyandrická svatba?

Dva nebo více bratrů vstoupí do svazku manželského s jednou ženou. Ta opouští svůj domov a přichází žít k nim. Tradičně sňatek vyjednávali rodiče a děti, zvláště ženy, se k tomu mohly vyjádřit jen málo, nebo vůbec. To se dnes poněkud mění, ale stále není běžné, aby se děti braly bez souhlasu rodičů. A že si neumíte představit, jak za doprovodu klasického Wagnerova Svatebního pochodu k oltáři kráčí jedna nevěsta a tři ženichové? To povětšinou Tibeťané také ne. Přestože jako ženichové mohou na svatbě vystupovat všichni bratři, většinou tuto funkci formálně převezme jeden z nich. To se stává především v případech, kdy nejmladším bratrům ještě není patnáct let, což je věk, ve kterém se zpravidla k manželství připojují.

A co domácnost, sexuální život a děti? Umíte si představit, že máte tři otce?

Co se řízení domácnosti týče, autoritu přebírá nejstarší bratr. Ale společně se se všemi bratry dělí o práci a společně jsou taky sexuálními partnery. Tibetští muži a ženy nepovažují pohlavní stránku sdílení manželky za něco neobvyklého. Všichni muži bez problému spí s jednou ženu a manželčinou normou je chovat se ke všem bratrům stejně. Tibetská ekonomika žádá po mužích, aby hodně cestovali a dočasná nepřítomnost manželů tak usnadňuje střídání manželky. S potomky se jedná podobně. Biologicky nespojují děti s určitými bratry a žádný bratr své dítě nefavorizuje, i když ví, že je pravým otcem. Stejně tak děti považují za své otce všechny bratry.

Sexem s jednou ženou k udržení rodinného majetku aneb když se bratři dělí o manželku
Zdroj: matadornetwork

 A když je jeden z bratrů v manželství nespokojený?

Problematika rozvodu, jakou známe my, není v tibetské společnosti známá. Pokud začne být bratr v polyandrickém manželství nespokojený a chce odejít, jednoduše opustí hlavní domácnost. V takových případech zůstávají všechny děti v hlavní domácnosti se zbývajícími bratry i přesto, že se o odcházejícím bratrovi ví, že je pravým otcem jednoho nebo více dětí. Ovšem odchod z manželství by pro bratra přinesl řadu nevýhod. Mladší bratr by po opuštění rodiny dostal maximálně nějaký nábytek a kuchyňské vybavení, o domu se mu může jen snít. Řešením by pro něj mohlo být vytvoření nových polí z nedotčené půdy, to je ale v Tibetu, kterému se ne nadarmo říká střecha světa, skoro nemožné. Většina populace, která v tomto magickém světě nad oblaky žije, bydlí v nadmořských výškách nad 3600 metry, kde ornou půdu najdete jen zřídka. A i když ji najdete, není vyhráno. Většinu úrody totiž zničí rané mrazy a sníh, nebo chybí dostatek vody k zavlažování. 

Sexem s jednou ženou k udržení rodinného majetku aneb když se bratři dělí o manželku
Zdroj: kingofwallpapers

Jaký důvod Tibeťané mají k udržovaní tohoto zvyku?

Proč si raději nevezmou vlastní ženu a nezaloží vlastní rodinu? Hlavní důvody jsou ekonomického rázu. Primárním důvodem je, že to zabrání rozdělení hospodářství a zvířat jedné rodiny a usnadní tak všem členům dosažení vyšší životní úrovně. Melvyn Goldstein, který se od šedesátých let zajímá o bratrskou polyandrii v Tibetu, se v rámci své studie zeptal jedné nevěsty, zda pro ni nebylo obtížné zvládnout tři bratry jako manžely. Ta se zasmála a opakovala odůvodnění, že se tím zabrání rozdělení rodiny a půdy, a dodala, že očekává, že na tom bude lépe ekonomicky, když má tři manžely, kteří pro ni a pro její děti pracují. Podobný způsob udržování rodinného majetku byl znám i v Evropě v devatenáctém století. Nazýval se primogenitura a dosahoval udržení majetku v celku tak, že ho celý zdědil pouze nejstarší syn. Bratrská polyandrie toho dosahuje také, ale udržením všech brat­rů pohromadě pouze s jednou ženou.

Sexem s jednou ženou k udržení rodinného majetku aneb když se bratři dělí o manželku
Zdroj: matadornetwork

Důvodem, které uvádějí některé studie, je například to, že Tibeťané provádějí ženskou infanticidu a kvůli nedostatku žen by pak nevyšla manželka pro každého muže. Což ovšem není pravda, neboť žádný demografický důkaz nedostatku žen neexistuje. Dalším důvodem je to, že Tibet leží v extrémně velkých výškách a je tedy tak neúrodný a pustý, že by umřeli hlady, kdyby tohoto mechanismu nepoužili. Což je sice pravdivé tvrzení, ale tato forma manželství není typická pro nejchudší vrstvy společnosti, ale pro bohatší statkářské rodiny, které na hlad neumírají. Dalším důvodem je to, že bratrská polyandrie omezuje růst populace, díky čemuž se méně plýtvá omezenými zdroji. 

Důležitým faktorem k udržení bratrské polyandrie bylo dříve také dědičné nevolnictví. Rolníci byli vázáni na velké statky, jež vlastnila aristokracie. Měli dovoleno užívat část zemědělské půdy, aby si zajistili vlastní živobytí, ale jejich páni od nich požadovali daně v naturáliích a robotu. Po rolnické domácnosti se vyžadovalo, aby po většinu roku poskytovala jednu pracovní sílu denně. Polyandrická rodina byla výhodná, například v době, kdy jeden bratr obdělával rodinná pole, druhý mohl vykonávat panskou robotu a třetí se mohl zabývat obchodem.

Sexem s jednou ženou k udržení rodinného majetku aneb když se bratři dělí o manželku
Zdroj: kingofwallpapers

Jaké problémy polyandrické manželství skýtá?

K napětí dochází, když jsou mladší bratři agresivní a odmítají se podrobit nejstaršímu. Stejně tak konflikty mohou nastat v případě, že dochází k sexuálnímu zvýhodnění některého z bratrů a ti ostatní postrádají sexuální vyžití. K tomu dochází především v případech, kdy je mezi partnery velký věkový rozdíl. Manželky mohou být například i o deset let starší než nejmladší bratr a sex s ním jí tak může připadat nepřirozený a jemu ona naopak přestárlá. 

 

Dokdy může institut bratrské polyandrie přežít?

Tento zvyk ztratil hlavní ekonomické využití především v době zániku tradiční nevolnické ekonomiky. Roli v jeho udržení hrají také politické a ekonomické změny. Především díky novým způsobům získání výdělku, kterými je možnost práce v turistickém ruchu a vládní zaměstnanost, je na ústupu. A je možné, že s postupným přílivem nových ekonomických příležitostí do Tibetu vymizí úplně. 

Sexem s jednou ženou k udržení rodinného majetku aneb když se bratři dělí o manželku
Zdroj: kingofwallpapers
Sexem s jednou ženou k udržení rodinného majetku aneb když se bratři dělí o manželku
Zdroj: Polyandry

Pět bratrů, Sant Ram Verma (28 let), Bajju Verma (32 let), Gopal Verma (26 let), Gudu Verma (28 let) a Dinesh Verma (18 let) se svojí sdílenou ženou Rajo Verma (20 let) a synem Jay Verma.

Domů
Sdílet
Diskuse