Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. srpna 2016 9:10
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

4 užitečné funkce, které nový Android 7.0 Nougat má a iOS 10 ne

TECH
Uložit Uložené

Pár výhod mobilního systému od Googlu.

Situace na mobilním trhu se za poslední roky výrazně změnila - z nepěkného či nestabilního Androidu je konečně schopný operační systém a z iOS zase intuitivní kus softwaru. Prostředí obou operačních systémů dostalo moderní kabát a to, co jednomu z nich náhodou chybělo, zanedlouho přišlo v dalším aktualizačním balíčku. I když už dnešní verze nabízejí víceméně tytéž funkcionality, stále existuje několik patrných rozdílů, které dokáží výrazně ovlivnit uživatelské zkušenosti.
 
Teprve nedávno zpřístupněný Android 7.0 Nougat přinesl několik užitečných novinek, na které mnozí z nás tak netrpělivě čekali. Google nezapomněl integrovat ani stále populárnější virtuální realitu, rychlá nastavení jsou po novém ještě rychlejší a práce s dvěma aplikacemi najednou nebude na smartphonu až tak komplikovaná. Kromě toho přibylo hned několik drobných vylepšení, které mají za cíl buď opravit stávající chyby nebo obohatit specifické oblasti, kde nás trápilo nejvíce nedostatků. Co ale očekávaný iOS 10?
 
Podobně jako internetový gigant, i Apple vybavil svou další velkou aktualizaci nezanedbatelným množstvím softwarových novinek, na které se uživatelé iOS zařízení už nějaký ten čas těší. Stabilní verze venku sice zatím není, ale jaká vylepšení nebo změny po představení nadcházejícího iPhonu přinese, víme od vývojářské konference WWDC 2016. Ano, předělaný a na informace bohatší lockscreen, inteligentní organizování uložených fotografií a virtuální asistent Siri s podporou pro appky od třetí strany ocení zřejmě každý uživatel, co by však řekli na takovou multi-window funkci přímo v iPhone nebo možnost editovat panel s rychlým nastavením?

4 užitečné funkce, které nový Android 7.0 Nougat má a iOS 10 ne
Zdroj: wccftech.com

Samozřejmě, každý jeden operační systém má i po letech tvrdé práce vývojářů stále pár nedostatků. Tentokrát ale zaměříme pozornost na ty, kterými disponuje iOS 10 z dílny kalifornského giganta. Ve srovnání s čerstvým Nougatem jsou to tyto čtyři:

Inteligentní šetření energie

Klasické šetření energie v baterii má jak Android, tak i iOS. Doze však mezi obyčejné šetřící režimy rozhodně nepatří, což po aktualizaci na verzi 7.0 platí obzvlášť. Tato užitečná funkcionalita přišla zhruba před rokem v Android 6.0 Marshmallow a během následujících měsíců si i přes jeden velký nedostatek získala poměrně slušnou popularitu. Její nevýhodou bylo, že se aktivovala jen v případě, že bylo mobilní zařízení v maximálním klidu. To znamenalo absolutně žádný pohyb, jako když ho položíme před spánkem na noční stolek. U Doze 2.0 ale něco takového už neplatí. Pokud někdo používá smartphone s novým Androidem a při turistice ho hodí do batohu, inteligentní šetření odpojí aplikace bez vysoké priority od přístupu k internetu a tím znemožní jejich automatickou synchronizaci, která představuje jeden z hlavních důvodů, proč se nám baterie občas tak rychle vybíjí. Výhoda Doze spočívá v tom, že člověk nemusí vůbec nic zapínat, vypínat, nastavovat nebo na něco neustále myslet. Vše totiž řídí za pomoci přítomných senzorů operační systém.

Multi-window ve smartphonech

Používání dvou aplikací najednou dokáže někomu ušetřit nejen čas, ale i kopu nervů. Frekventované přepínání mezi uživatelskými prostředími bývá totiž pořádně otravné a u smartphonů se slabším hardwarem i neplynulé. Google se proto rozhodl, že novou verzí 7.0 Nougat vyřídí dlouho žádanou multi-window funkci, která podobné problémy nadobro vyřeší. A přestože ji modely od Samsungu nebo LG díky vlastní nástavbě systému mají už déle, Nexus zařízení včetně dalších kousků s čistým Androidem donedávna zaostávaly. Nejsmutnější však na tom je, že iPhony budou zaostávat i po instalaci iOS 10. Zejména v případě 5.5palcového Pluska by plnohodnotný multi-window určitě padl vhod.

4 užitečné funkce, které nový Android 7.0 Nougat má a iOS 10 ne
Zdroj: www.elperiodico.com

Modifikování rychlých nastavení

Rychlé nastavení, podobně jako interaktivní oznámení nebo multi-window, nám dokáže výrazně zlepšit zkušenosti, protože získáme rychlý a především opravdu pohodlný přístup k nejčastěji používaným systémovým tlačítkům, prostřednictvím kterých můžeme zapnout nebo vypnout Wi-Fi či letový režim. A nově budou naše zkušenosti ještě lepší, protože Nougat obsahuje možnost libovolně měnit rozložení jednotlivých tlačítek v rychlých nastaveních ve vysouvací liště. Marshmallow ji měl sice také, ale pořádně skrytou. iOS nemá dokonce ani to, takže si rozložení tlačítek za běžných okolností nikdo nezmění.

4 užitečné funkce, které nový Android 7.0 Nougat má a iOS 10 ne
Zdroj: www.elperiodico.com

Virtuální realita

Vzestup VR headsetů nelze zastavit, a proto jim chce Google alespoň konkurovat. Čím? Přece vlastním operačním systémem, který pohání miliardy zařízení po celém světě. Stačí jen integrovat chybějící podporu pro virtuální realitu a sehnat výrobce hardwaru schopné zaplavit spotřebitelský trh kvalitními headsety, do kterých uživatel pouze jednoduše vloží kompatibilní smartphone. I když Daydream VR nový Android zatím ještě nenabídne, do konce roku se určitě dočkáme. O co jde? Funkcionalita Daydream VR představuje zmíněnou podporu, které nechybí ani speciální launcher v pohlcujícím prostředí virtuální reality, kde najdeme ikonky podporovaných aplikací s VR obsahem.

4 užitečné funkce, které nový Android 7.0 Nougat má a iOS 10 ne
Zdroj: www.elperiodico.com
Zpět
Sdílet
Diskuse