Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. září 2016 10:54
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Nová britská 5librová bankovka se na internetu prodává za více než 5 tisíc korun. Zájem o ni mají zejména vášniví sběratelé

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nerozumné, nebo geniální?

Před nedávnem jsme ti ukázali, že nové australské bankovky posunuly level platidel o úroveň výš a jsme zpět s novinkami ze Spojeného království. Po vzoru mnoha dalších zemí se Britové rozhodli při výrobě nové pětilibrovky vsadit na polymer, takže lidé budou zanedlouho nosit výhradně plastové bankovky v hodnotě 5 liber a tento krok má i své opodstatnění. Nová bankovka by totiž měla vydržet až o 5 let více než její předchůdkyně a nezanedbatelná by měla být i větší čistota a bezpečnost.
 
Člověk je však podnikavý tvor, a proto netrvalo vůbec dlouho a portál eBay zaplavily nové 5librové bankovky. Jejich cena ale nebyla žádných 5 liber, ale pohybovala se kolem 5 000 až téměř 7 000 korun. Když nechápeš, jak je možné prodat bankovku s nominální hodnotou 5 liber za tolik peněz, pak ti prozradíme tajemství, které vzrušuje zejména sběratele. První várka nových pětilibrovek dostala speciální úvodní kód začínající AA01 a pro sběratele jsou takové bankovky mimořádně vzácné, i když se jich do oběhu dostalo až 999 tisíc. Většina by sice za žádnou 5librovou bankovku tolik nezaplatila, jenže nikdy nevíš, jak se situace vyvine a jestli náhodou za pár let své investici nezhodnotíš několikanásobně více.

Domů
Sdílet
Diskuse