Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. října 2016 18:29
Čas čtení 0:00
Samuel Majdek

Spolu s tanečníkem Jaro Bekrem jsme byli na Ukrajině. Tamější děti jen chtějí, aby se už nestřílelo (Video)

REFRESHER
Uložit Uložené

Tví vrstevníci žijící na Ukrajině to opravdu nemají jednoduché.

Škola neznamená pro každé dítě totéž. Pro mnohé je pouze otravnou rutinou, ale pro děti v Doněcké oblasti na Ukrajině znamená často záchranu života. Školy v této oblasti neposkytují dětem pouze základní vzdělání, ale i psychologickou pomoc po prožitých traumatech, vzdělávání o zacházení s minami nebo dokonce přímo úkryt před ostřelováním. Jednoduše, poskytují dětem zdání normálního života v situaci, kterou si umíme jen těžko představit.


Jak jsi už mohl zaregistrovat na naší Instagram Story, Refresher na začátku září v rámci kampaně #EmergencyLessons strávil spolu s tanečníkem Jaro Bekrem jistý čas na východě Ukrajiny. Tuto kampaň jsme ti na webu představili v několika článcích, například zde. Pro připomenutí, #EmergencyLessons je společným projektem UNICEF a Evropské unie, jehož cílem je poukázat na význam školy v krizových oblastech.


Během čtyř dnů strávených na Ukrajině jsme navštívili města Svitlodarsk a Toretsk, které se nacházejí jen pár kilometrů od oblastí, nad kterými již ukrajinská vláda ztratila kontrolu. Zároveň přes obě města prošla frontová linie. Jak to tam vypadá a jak konflikt trvající od začátku roku 2014 změnil život tamním obyvatelům, si můžeš prohlédnout v krátkém dokumentu z naší cesty. Zároveň pro tebe připravujeme i delší psaný report z cesty na Ukrajinu, který na webu najdeš již brzy.


Krátký dokument z naší cesty

„Život v týchto mestách je hrôzostrašná lotéria. Keď tam strieľajú granáty, nemieria... Boli sme pozrieť nemocnicu v Svitlodarsku, ktorú zasiahla bomba... Veľmi silné bolo aj stretnutie s rodinou, ktorej padol granát na dvor. Zasiahol starú mamu, ktorá zomrela, rodine sa podarilo ukryť v pivnici. Videl som desaťročné dieťa, ktoré toto muselo celé zažiť,“ vzpomíná Jaro Bekr.

Situace na Ukrajině v číslech

Spolu s tanečníkem Jaro Bekrem jsme byli na Ukrajině. Tamější děti jen chtějí, aby se už nestřílelo (Video)
Zdroj: Unicef
Domů
Sdílet
Diskuse