Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. listopadu 2016 15:00
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Švédským archeologům se podařilo zmapovat podmořskou oblast lidské aktivity před 9 tisíc let. Naši předkové vždy preferovali pobřežní oblasti

ZAJÍMAVOSTI ŠVÉDSKO
Uložit Uložené

Lidská historie na severu Evropy.

Střední doba kamenná nebo jinak mezolit přinesla v rámci vývoje lidstva několik zásadních změn. Naši dávní předkové se měli pomalu začínat usazovat a s nástroji jako luk či oštěp chytat zejména menší zvířata snadněji připravitelná jako pokrmy. Už v této době se skupiny lidí po celém světě usazovaly často u břehů řek, jezer i moří, neboť rybářství patřilo mezi jejich nejdůležitější aktivity a protože se hladina moří a oceánů od té před asi 9 tisíc let výrazně liší, mnohé oblasti s lidskými příbytky zůstaly uvězněny několik metrů pod hladinou.
 
Naštěstí se stále modernějšími technologiemi jsou vědci schopni snadněji a rychleji prohledávat i oblasti v mořích, a to se potvrdilo před pár lety, když v zátoce Hano Bay v Baltském moři narazili na místo plné lidských stop. Tehdy ho nemohli pořádně prohledat, protože množství z artefaktů bylo ukrytých pod usazeninami na dně, a tak se do tohoto projektu teprve nedávno pustili archeologové ze švédské Lund University. Pomocí moderních technologií dokázali odkrýt i předměty skryté na mořském dně a objevili až osm různé fungujících pastí na ryby, což by dokazovalo, že život v zátoce byl aktivní a lidé tam přebývali výraznou část roku, kdy bylo počasí příznivé. Před 9 tisíci lety mělo být pobřeží lagunou přizpůsobenou na rybaření a archeologové mají radost, protože návaly sedimentů zachránily pozůstatky, které vydržely tisíce let prakticky nedotčené. Význam této oblasti lidské aktivity v severní Evropě je ještě o to větší, že jde o nejstarší nalezené lidské struktury v této části evropského světadílu vůbec.

Domů
Sdílet
Diskuse