Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2016 10:46
Čas čtení 0:00
Tamara S.

Ukrajinská umělkyně Anna Mo tě přesvědčí, že výsledkem pletení nemusí být jen svetr, který založíš do skříně

KULTURA
Uložit Uložené

Robustní pleteniny v minimalistickém stylu, ke kterým se budeš chtít přitulit.

Jak říká Wikipedie, umění je individuálním projevem kreativní schopnosti duše a má skutečně různorodé podoby. Mezi klasiku, jakou je malování, kreslení, tanec a fotografii lze zařadit například i takové pletení. Pletení totiž už dávno není jen koníčkem našich babiček a jeho výsledkem nemusí být jen svetr, čepice nebo šála. Věcičky z teplé a měkké vlny se ze šatníků rozšířily i do domácností a mohou být nejen pěknou, ale i praktickou součástí našich domovů. Své by vám o tom uměla říct ukrajinská umělkyně jménem Anna Marinenko (umělecky Anna Mo), která se už léta věnuje takzvanému extrémnímu pletení. A čím je její tvorba odlišná? Anna k pletení nepoužívá klasické jehlice, jaké jste možná zahlédli zapíchnuté v klubku vlny u prarodičů, ale jde na to svýma rukama, případně dřevěnými jehlicemi připomínajícími spíše středně velké kolíky. Pomocí nich pak vytváří nahrubo upletené stylové a hřejivé kousky oděvů a bytových doplňků, které jsou oblíbené zejména ve skandinávských zemích.

S pletením jsem začala, když jsem byla dítě. Moje máma v tom byla opravdu dobrá a naučila mě různým technikám. Pamatuji si na první věc, kterou jsem upletla, a byl jí šál pro mého kocoura. Chtěla jsem však něco jiného, ​​něco výjimečného, ​​a když jsem objevila australskou vlnu merino, v mé hlavě se zrodila myšlenka.
 
Aby se Anna odreagovala od práce za počítačem, v roce 2015 si založila vlastní značku Ohhio, jejíž základní myšlenkou bylo zkombinovat tradiční s moderním a estetické s funkčním. Momentálně se roky zaužívanému pletení pokouší vdechnout současný minimalismus a jednoduché linie a postarat se tak o to, aby výrobky z její dílny byly pěkné a praktické zároveň. „Dokonalý design je jednoduchý design, protože krása nepotřebuje žádné vylepšení,“ míní mladá Ukrajinka, která se svými aktuální dvaceti dalšími zaměstnanci nevyrábí jen ponča, svetry, roláky, čepice a šály, ale také deky, polštáře, koberce, postroje pro domácí mazlíčky a různé designové kousky s estetickou funkcí.

Anna však není jediná a takovému druhu umění se věnuje například i Australanka Jacqueline Fink. K pletení se stejně jako její kolegyně dostala již v dětství díky své matce a považuje ho za tu nejlepší terapii na světě. Jak tvrdí, její jehlice vám svou velikostí klidně připomenou dětskou hokejku a úplně první í vyrobil otec z více než metr dlouhého potrubí. Tvrdí, že výroba takových robustních pletenin je náročná, ale skvěle jí to posílí bicepsy a utřídí myšlenky. A zřejmě to opravdu funguje, protože její kurzy nenavštěvují jen ženy, ale i opačné pohlaví.

Domů
Sdílet
Diskuse