Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2017 20:55
Čas čtení 0:00
Martin B.

Policie v Rusku vymyslela reality show o kradení aut, kde zloděje chytala. Rusy měl nový formát od kradení odradit, stal se však úplný opak

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ruskou policii reakce lidí překvapila, nikoho ostatního asi ne.

V roce 1997 začala ruská televizní stanice vysílat nový formát - reality show The Incercept. V ní se proti sobě postavili skuteční zloději aut a skutečná policie. Zloděj měl za úkol ukrást auto a nenechat se chytit příštích 35 minut.
 
Pravidla byla jednoduchá: zloděj dostal klíč od auta a malý náskok. Po chvíli začala pořádná honička, kterou měla policie ulehčenou tím, že v autě byl nainstalován GPS modul. Pokud se zloději podařilo uniknout, dostal zcela nové Daewoo Espero. Pokud se mu to však nepodařilo, policie s ním zacházela jako se skutečným zločincem - což skončilo lámáním kostí přímo před kamerou. Zní to hrozně, ale přiznejme si, asi bychom se na to dívali všichni. A takový postoj k tomu zaujaly i miliony Rusů, které show doslova připoutala před televizi.

Většině zločinců se uniknout nepodařilo. Jak se později ukázalo, tato show byla zoufalým nápadem policie, která si nevěděla rady s narůstající kriminalitou v oblasti kradení vozidel. Tím, že většina účastníků show selhala a navíc před kamerou dostala pořádně do nosu, chtěla ruská policie odradit všechny budoucích případné zloděje.
 
Inu, Rusové podcenili svou vlastní náturu a stal se přesný opak. Těch pár zlodějíčků, kterým se podařilo zvítězit, se stalo národními hrdiny. Když diváci viděli neuvěřitelné řešení, se kterými tito zloději přišli, najednou si to chtěl zkusit každý a začalo se krást mnohem více. Nejslavnějším vítězem show se stal jeden chlapík, který položil auto na loďku a odplul do středu jezera. Policie jen marně přihlížela na chlapíka, který plul po jezeře a těšil se z výhry. Auto se sice utopilo, ale věčnou slávu mu už nikdo nevzal. V jiné epizodě zase zloděje chytila ​​skutečná hlídka, která dostala hlášení, že po Moskvě se nebezpečně řítí neznámé auto.

A přestože tedy show měla obrovský úspěch, měřítkem úspěchu jejího tvůrce nebyla sledovanost a třetí sezóna nikdy nezačala. Přestože se v kuloárech šušká, že The Intercept by se mohl na obrazovky televizí vrátit, dá se předpokládat, že ruské autority z toho nadšené nebudou. Koneckonců, v zemi se každoročně odcizí přibližně 150 tisíc aut a tomuto nezpomalujícímu trendu pomohla právě show, která měla všechny potenciální zloděje odradit.

Domů
Sdílet
Diskuse