Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. února 2017 21:05
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Čínský farmář studoval 16 let právo, aby podal žalobu na chemickou továrnu. Po dlouhém čase mu svitla naděje na úspěch

ZAJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložit Uložené

Pan Wang je příkladem, že se vždy vyplatí bojovat, i když vyhlídky nemusí být zprvu příznivé.

Čína, země kde žije přes miliardu lidí, je známá mimo jiné i pro své znečištění. Asi nejznámější ukázkou bývá pravidelný smog v tamních velkoměstech, ale ke slovu se častokrát hlásí i nejrůznější podniky a továrny. Na okolní životní prostředí dokáží silně působit objekty, kde se pracuje s chemickými látkami, a právě to je alfou a omegou našeho aktuálního příběhu týkajícího se jednoho, více než 60letého čínského farmáře jménem Wang Enlin z městečka Yushutun. Právě on má nemalý problém se státní chemickou společností Qihua Group, která mu znečišťuje jeho půdu, kvůli čemuž nemůže on ani jeho sousedé pěstovat zdravé plodiny. Když mu došla trpělivost, rozhodl se proti ní začít bojovat. Wang naneštěstí disponoval pouze tříletým vzděláním, a tak musel začít nabírat právnické znalosti, aby s ním nevybabrali. 

Čínský farmář studoval 16 let právo, aby podal žalobu na chemickou továrnu. Po dlouhém čase mu svitla naděje na úspěch
Zdroj: People Daily Online

Jeho nesnadný boj se začal ještě v roce 2001, kdy mu v období oslav nového čínského roku vypuštěná znečištěná voda zalila dům i zemědělská políčka. Veškerou neplechu měla na svědomí zmíněná společnost. K výraznému zlepšení ale nepřišlo a ke kontaminacím docházelo i během dlouhých následujících let a obyvatelé závislí na zemědělské činnosti začali mít nemalé problémy. Podnik zaměřený na výrobu polyvinylchloridu každoročně vyprodukoval 15 000 až 20 000 tun chemického odpadu, kvůli čemu vznikla 71akrová toxicky znečištěná pustina. 

Doporučeno
Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce 23. ledna 2023 8:30

Pan Wang proto začal jednat a navštěvovat místní úřady, kde od něj žádali důkazy o poškození jeho půdy. Sám věděl, že je určitě v právu, ale netušil, jaké konkrétní zákony a pravidla Qihua Group porušuje. A proto se rozhodl na vlastní pěst zvýšit si své právnické vědomí. Člověk, co skončil ve třetím ročníku základní školy, začal postupem let studovat mnohé právnické knihy. Neměl peníze na jejich koupi, a proto trávil hodně času v místních knihkupectvích, kde si mnohé poznatky ručně popisoval a snažil se je důkladně pochopit. Aby měl dostatek času na jejich studování a přepisování, dával tamním prodavačem na oplátku jeho ručně vypěstovanou kukuřici.

Čínský farmář studoval 16 let právo, aby podal žalobu na chemickou továrnu. Po dlouhém čase mu svitla naděje na úspěch
Zdroj: People Daily Online

Výrazná změna se odehrála v roce 2007, kdy čínská právnická organizace specializující se na problémy se znečištěním poskytla Wangovi a jeho sousedům bezplatné právní poradenství, díky čemuž následně sepsali a podali stížnost už i na soud. Ten se však jejich případem začal zabývat až v roce 2015 a díky důkazům, které Wang sesbíral za 16 let, se zdá, že mu svítá naděje, protože se rozhodlo, že jako první musí chemická společnost zaplatit poškozeným rodinám náhradu ve výši 96 000 amerických dolarů. Qihua Group se ale odvolala a aktuálně probíhá další řízení, ale Wang věří, že vše dopadne po dlouhém čase úspěšně. A pokud ne, je spolu se sousedy odhodlaný v boji i nadále pokračovat.

Domů
Sdílet
Diskuse