Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. února 2017 v 11:18
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Rekordní dolet papírového letadla je 69 metrů. Takto si ho můžete poskládat i vy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Světové prvenství si drží už několik let.

Věděli jste, že Guinnessova kniha rekordů obsahuje mimo jiné také údaj o nejdelším doletu papírového letadélka na světě? Jistě si nostalgicky vzpomínáte na školní časy, kdy jsme si vyráběli ta nejbizarnější letadla, která většinou nedoletěla ani na druhý konec třídy a zapíchla to nosem přímo na podlahu. Po dvou či třech nárazech se špička letadélka natolik otupila, že bylo více nepoužitelné, avšak stačí mít ten správný recept a můžete si kdekoliv a kdykoliv vyzkoušet, jaké je to hodit si tím nejrychlejším, respektive nejdéle letícím kusem papíru na světě. A to s jakoukoli dostupnou A4.

 

„Pokud dokážete zmačkat papír a hodit ho dále než doletí vaše letadlo, je to chyba,“ tvrdí John Collins, držitel světového rekordu 69,14 metru z roku 2012. Konstruktér až 75 různých modelů nedávno zavítal na Harvardovu univerzitu a tamním studentů ukázal a vysvětlil základní principy „ohýbání A4 papíru“. Je třeba dbát na mnoho faktorů a Collins poznamenal, že i na první pohled nepatrná změna může docílit posun těžiště, což zajistí ochranu proti okamžitému pádu kolmo dolů. Pomalým proklikáním přehledného postupu níže si snadno vytvoříte rekordní letadlo přímo doma, avšak jak sám autor dodal, do jisté míry závisí i na použitém papíru. Rekordman momentálně pracuje na výrobě dalších prototypů, a pokud vás toto dostupné letectvo zajímá alespoň zčásti tak jako jeho, můžete ho podpořit koupí knihy v podobě sbírky různých modelů a návodů na skládání. Mimochodem, pokud se vám podaří překonat Collinse rekord, čeká vás odměna v hodnotě 935 € (~25 000 Kč).

Rekordní dolet papírového letadla je 69 metrů. Takto si ho můžete poskládat i vy
Zdroj: YouTube
Domů
Sdílet
Diskuse