Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2017 7:56
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Vědci zjistili, že Jupiter neobíhá kolem Slunce. Obě tělesa mají totiž společný úplně jiný bod

ZAJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Na zákadních školách jsme se učili něco jiného, ale všechno spolu pořád souvisí. Podívejme se na podrobnosti.

Kromě všelijakých jiných vesmírných těles nezapomínáme ani na největší planetu sluneční soustavy pojmenovanou po římském bohu – Jupiter. Jak jsme již jednou uvedli v nadpisu článku „Jupiter: Gigantické těleso, o kterém během příštích měsíců ještě hodně uslyšíme“, nemýlili jsme se a už se nám začínají vynořovat nové zajímavé skutečnosti. Americká sonda JUNO nacházející se v blízkosti již stihla během své mise poslat na Zem kvantum různých obrázků a fotografií, ale nyní se budeme zabývat něčím ještě zajímavějším.

Vědci zjistili, že  Jupiter neobíhá kolem Slunce. Obě tělesa mají totiž společný úplně jiný bod
Zdroj: sciencealert.com

Podle nejnovějších dat a zjištění vědci přišli na zajímavý fakt – Jupiter neobíhá kolem Slunce. Je totiž příliš velký a mohutný na rozdíl od zbývajících planet sluneční soustavy, a proto se jeho těžiště nenachází uprostřed nejbližší hvězdy, ale kousek nad ní (respektive vedle, jak chcete, jen ne ve středu). Kolem daného pomyslného bodu obíhá dokonce i samotné Slunce. Každopádně, na první pohled je stále vidět, jako by Jupiter obíhal kolem Slunce, ale rozdíl je zanedbatelný. Vše se dá pěkně ukázat na níže přiloženém obrázku.

A hned jsme všichni o něco moudřejší.

Domů
Sdílet
Diskuse