Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2017 9:58
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Sověti celá léta tajili jadernou katastrofu čtyřikrát horší než Černobyl. Kazašský region zažil obrovské množství případů nemoci z ozáření

ZAJÍMAVOSTI KAZACHSTÁN
Uložit Uložené

Odtajněné dokumenty ukazují, jak Moskva nakládala s výzkumem dopadů radioaktivního výbuchu.

Atomová energie byla a stále je velmi efektivní, ale nese s sebou několik výrazných rizik, což již několik světových zemí přimělo přejít z jaderné energie na jiné druhy a zbavit své území i samotných elektráren. Pokud se pak na jednotlivá rizika nebraly dostatečné ohledy, atomová energie mohla způsobit a konec konců i způsobila několik obrovských incidentů. Nejhorší jaderné havárii v historii naší planety se 26. dubna roku 1986 stal výbuch v černobylské atomové elektrárně. Dodnes ho v rozsahu uniklé radiace a dlouhodobých efektů na okolí žádná havárie nepřekonala, jenže nedávno zveřejněná tajná dokumentace z dob Sovětského svazu ukazuje, že v jedné kategorii by se našla katastrofa, která Černobyl nejenže překonala, ale doslova ho svým rozsahem sfoukla.


Sověti byli experti na zakrývání toho, co se ve skutečnosti stalo. Při samotné černobylské havárii trvale zodpovědným velitelům z Moskvy celý jeden den, než vydali rozkaz k evakuaci města Pripjať a snaha vše ututlat a zakrýt se objevila a nakonec i byla částečně úspěšná už v roce 1956. Na severovýchodě Kazachstánu se nacházela oblast Semipalatinsk, kde začátkem druhé poloviny 20. století Sověti otestovali 456 atomových bomb, ať už ve vzduchu nebo v podzemí, a způsobili obrovské škody nejen místní přírodě a prostředí, ale zejména obyvatelům. Množství informací o jaderných testech už dlouhá léta, zejména od pádu Sovětského svazu, známe, ale až nyní jsme se dostali k tajným dokumentům podrobně popisujícím to, jak probíhal jeden z osudných testů v srpnu v roce 1956 a co se v oblasti dělo po něm.
 
Centrem testování jaderných zbraní se stalo místo nacházející se jen necelých 200 kilometrů od tehdejšího města Usť-Kamenogorsk, kde v té době žily desetitisíce lidí, kteří neměli žádné bližší poznatky o tom, jaké potenciálně smrtelné testy nedaleko nich Sověti zkoušejí. Sověti potřebovali zjistit, jaké dopady bude mít ozáření po výbuchu atomové bomby nejen na infrastrukturu, ale samozřejmě i na lidi, a tak se obyvatelé v této oblasti nevědomky stali živými testovacími subjekty jedné z nejničivějších sil na naší planetě. Do oblasti výbuchu se měsíc po samotném testu, čili v září roku 1956, vydalo z Moskvy několik expedic, aby na vlastní kůži prozkoumali, co radioaktivita u lidí způsobila. Už po příchodu a změření úrovně radioaktivity zjistili, že její míra i po měsíci od výbuchu přibližně 100násobně překračuje povolené hodnoty. Po analýze několika případů ve městě Usť-Kamenogorsk směřovaly kroky výzkumníků do dalších vesniček, kde ve stolici místních obyvatel našli vysoké hodnoty radioaktivity a u vícero z nich se projevily příznaky akutní nemoci z ozáření.
 
Právě v této kategorii atomové peklo v Kazachstánu daleko překračuje katastrofu v Černobylu, protože po testu v srpnu roku 1956 mělo být ukvapeně hospitalizováno 638 lidí s vážnou nemocí z ozáření, zatímco v Černobylu to bylo jen 134 případů. Okamžitý dopad na obyvatele byl tedy čtyřnásobně horší než při černobylské havárii a testy v oblasti pokračovaly už před rokem 1956 a po něm, takže místní obyvatelé prostě neměli možnost vydechnout si od jaderného rizika. Ve zprávě se nacházejí také údaje o tom, jak rychle a daleko postupoval radioaktivní mrak z výbuchu a nakonec Sověti v oblasti zřídili i speciální kliniku, která nakonec identifikovala příznaky radioaktivního ozáření u více než 100 tisíc lidí a hrozný na tom byl i fakt, že Moskva se to před světem snažila utajit názvem kliniky poukazujícím na výzkum zaměřený na boj proti nemoci s názvem brucelóza. Pokud by se tedy někdo podíval na její název, nečekal by, že místní lékaři pozorují u svých pacientů nejprve hrůzné příznaky nemoci z radioaktivního ozáření. Moskevští výzkumníci nakonec měli kuráž k tomu, aby do svých závěrečných zpráv napsali i věci, že mnohé symptomy u místních obyvatel nemusely být přímo způsobeno výbuchem atomové bomby, ale jejich důvodem měla být například špatná hygiena.

Sověti celá léta tajili jadernou katastrofu čtyřikrát horší než Černobyl. Kazašský region zažil obrovské množství případů nemoci z ozáření
Zdroj: newscientist

Naštěstí, kazašský region zažil svůj poslední atmosférický atomový test v roce 1963, což však neznamenalo, že by se byl svět dozvěděl o tom, jak moc na všechny sovětské pokusy lidé doplatili. Už v našem starším článku ses mohl dozvědět o tom, co se dělo s budoucími dětmi a jaké anomálie se tam dodnes v menší míře objevují, i když většina oblasti je již vyčištěna a bezpečná pro život.

Domů
Sdílet
Diskuse