Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2017 16:58
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Takto famózně dokáže akcelerovat 1500koňové Bugatti Chiron z 0 na 350 km/h

TECH VIDEO
Uložit Uložené

Auto všech aut se podrobilo rychlostní zkoušce v akceleraci.

Bugatti Chiron není asi absolutně třeba představovat, protože nejenže už nejde o žádnou horkou novinku, ale hlavně díky svým fascinujícím schopnostem tuto pýchu automobilového průmyslu zná snad každý. Potkat tento počin na běžných silnicích je stále prakticky nemožné, nemluvě o tom, že za jeho volant si obyčejný smrtelník v životě nesedne. O to větší senzaci tak představuje video, které je podstatou tohoto článku. V něm se nástupce Veyronu předvádí v plné síle, a to doslova. DriveTribe na svém YouTube totiž zveřejnil krátký záznam z jízdy, kde jsme svědky famózního zrychlení 1500koňového Bugatti. Přesněji řečeno na videu můžeme vidět něco, co jsme dosud nikde předtím neviděli – akceleraci nového Chirona z 0-350 km/h. Ve sklonku prvních sekund je jasně vidět, jak obrovský tah dokáže 16válcový motor vyvinout, navíc přenést tento potenciál na cestu je prakticky nemožné. Důkazem toho je prvotní trakce, jelikož jak samotný tachometr naznačuje, prvních několik metrů došlo k výraznému přetočení kol a tedy vystřelení ručičky tachometru.

Doporučeno
Lady Hoonigan radí, co je potřeba k tvorbě kvalitního contentu. Tyhle triky si můžeš osvojit i ty Lady Hoonigan radí, co je potřeba k tvorbě kvalitního contentu. Tyhle triky si můžeš osvojit i ty 7. září 2023 9:00

I přesto ale dokázal Chiron pokořit stovku za přibližně 3 sekundy, ještě více dechberoucí je ale skutečnost, že 200 km/h se na tachometru objevilo po 7 sekundách, zatímco 300 km/h jen za 14 sekund! Následně se přiložené stopky ztratily, ale není těžké změřit, že na rychlosti 350 km/h byl Chiron za neuvěřitelných 20 sekund. Navíc pod videem autoři tvrdí, že toto nebyly ještě vůbec ty nejlepší údaje, je tedy zřejmé, že všechno závisí nejen na měřící technice ale také podmínkách jako takových. Připomeňme, že Chiron pohání obrovská 8litrová W16 se čtveřicí turbodmychadel, které agregát přeplňují ve dvou stupních. Technické parametry hovoří tedy jasnou řečí – 1103 kW/1500 koní a 1600 Nm ve spektru od 2000-6000 otáček za minutu. Motor známý z Veyronu dostal nové vstřikování, mezichladiče, karbonové sání, větší turba, nově vyvinuté výfukové potrubí nebo až šestici katalyzátorů. O přenos síly na všechna čtyři kola se stará sedmistupňová dvouspojková převodovka. Automobilka přitom uvádí, že akceleraci z 0-100 km/h zvládne jejich nové želízko v ohni za méně než 2,5 sekundy, na dvoustovce je za méně než 6,5 sekundy, no a přes třístovku se přehoupne jen za necelých 13,6 sekundy. První video tohoto druhu sice tyto hodnoty zcela nenaplnilo, je ale jen otázkou času, kdy tak učiní někdo jiný. Mimochodem, maximální rychlost je omezena na 420 km/h.

Domů
Sdílet
Diskuse