Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2017 13:55
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Audi reaguje na trendy a úspěchy rivalů a odhaluje 503koňový koncept naznačující budoucí SUV kupé

TECH
Uložit Uložené

E-Tron Sportback už nemá daleko od sériové výroby.

Audi nás poslední léta doslova zaplavuje všelijakými koncepty, převážně těmi z kategorie SUV, do sériové podoby se ale toho hodně nepřeneslo. V posledních měsících se však ledy pohnuly a již brzy nám Němci představí očekávanou Q8. Jak se ale dozvídáme na autosalonu v Šanghaji, zdaleka to nebude ale poslední slovo. Kromě nové modelové plejády, kterou lze očekávat v nejbližších měsících (nová A6, A7, A8 a Q8) totiž v Ingolstadtu konečně připravují i ​​plnohodnotného konkurenta k BMW X6 a Mercedesu GLE Coupé. Ano, Audi v oblasti vozidel SUV-kupé jaksi usnulo a snažilo se tomuto na pohled nesmyslu vzepřít, zjevně však pochopili, že cesta tak či tak vede právě tímto směrem. Důkazem toho je i právě představený koncept E-Tron Sportback se skutečně atraktivními tvary. Už na první pohled je jasné, o jaký typ vozidla půjde, zejména pokud se podíváme na zadní partie a prudce klesající střechu. Přední maska ​​vyznívá opravdu futuristicky, zákulisní informace ale říkají, že kromě ní a hrstky dalších koncepčních detailů se díváme po stránce exteriéru na prakticky hotové auto. Všimnout si třeba zejména propojených zadních světel, která budou poznávacím znakem nových audin, do oka ale padnou i masivní nárazníky či 23" disky dotvářející sportovnost a stylovost.


Interiér se nese v duchu nedávných konceptů, evidujeme tak v něm jen minimum tlačítek. Veškerou funkcionalitu zastřešují dotykové ovladače a plochy, no a pochopitelně hned několik dotykových obrazovek. Na ně se kromě všech potřebných informací o jízdě či vnitřních prvků komfortu zobrazuje i dění za autem, protože E-Tron nedisponuje vnějšími zpětnými zrcátky. Vnitřek je mimochodem 4místný, nabízí ale dostatek místa v každém směru, což potvrzuje i zavazadlový prostor o velikosti až 550 litrů. Jelikož koncept nese název E-Tron, asi nikoho nepřekvapí, že jde o čistý elektromobil. Stejně jako v případě koncernového Vision E stojí na platformě MEB, na rozdíl od něj se ale pyšní až trojicí elektromotorů. Jeden pohání přední nápravu, zatímco dva umístěné vzadu zase zadní nápravu. Kombinovaný výkon hovoří o síle 435 koní, přítomna funkce krátkodobého Overboostu však umí zaručit až 503 koní a 800 N.m. Akumulátory s kapacitou 95 kWh vystačí při plném nabití na dojezd 500 kilometrů, dalším zajímavým parametrem je i údaj o akceleraci. 4,9metrové SUV dokáže vystřelit na stovku již za 4,5 sekundy. Na závěr dodejme, že E-Tron Sportback se do sériové podoby přetaví již v roce 2019, kdy je očekávaný příchod na trh.

Domů
Sdílet
Diskuse