Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2017 17:34
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Detailing: Moderní starostlivost o auto v rukou profesionálů, kteří se postarají o jeho dlouhotrvající lesk a ochranu

TECH
Uložit Uložené

Pokud jste si dodnes mysleli, že detailing není věda, tak vás teď velmi rádi přesvědčíme o opaku.

Tak jako v každém oboru, i v tom automobilovém máme postupem času možnost sledovat množství inovací, které se nemusí nutně týkat pouze technologie a novinek spojených se samotnou výrobou vozů. Modernizace totiž přichází i v oblasti péče a ochrany aut, které jsme sice byli dosud zvyklí jednoduše umývat a maximálně při tom použít nějaký ten speciální přípravek, přesto šlo většinou o obyčejný šampon. Málokdo si však uvědomuje, že taková péče o vozidlo může být skutečnou vědou a zabývá se jí čím dál více profesionálů. Ještě předtím, než si prozradíme, o co ve skutečnosti jde, si zavedeme termín detailing, což je vlastně odbornější název pro důkladné a šetrné čištění auta.

Detailing: Moderní starostlivost o auto v rukou profesionálů, kteří se postarají o jeho dlouhotrvající lesk a ochranu

Ve skutečnosti jde o jeho renovaci, se kterou souvisí i korekce laku, resp. leštění a ruku v ruce s ní jde samozřejmě i konzervace, což si nejčastěji můžeme představit pod pojmem voskování. Cílem detailingu je primárně dosažení dokonalé čistoty a lesku, a to doslova v každém detailu. Po této kúře bude vaše auto zaručeně vypadat lépe než nové a vyniknou i jeho křivky. Detailing jako takový existuje již poměrně dlouho, ale v minulosti se využíval hlavně pro reprezentační vozidla, které prostě musí vypadat dokonale a pro ty obyčejné lidi byl nedostupným. A to nejen co se týče ceny. No a nelze zapomínat na skutečnost, že lidi, kteří dokáží tuto práci vykonávat na skutečně vysoké úrovni, je stále velmi málo.

Laicky řečeno, kvalitní detailista dokáže i z vaší rezavé služební Fabie s půl milionem najetých kilometrů vyčarovat na první pohled auto, které byste ihned mohli vrátit do salonu jako nové. Tento proces je však velmi náročný a má své zásady. Samozřejmě platí, že ta první návštěva profesionálního detailingu je o něco náročnější než následná poctivá a šetrná údržba, ale někde se začít prostě musí. Detailing se pochopitelně týká nejen exteriérové části, ale i interiéru, o tom si však řekneme trochu později. 

Někdo by si možná řekl, že si stačí koupit nějaký ten šampon a ručník a jednoduše auto „ošetřit“ takovýmto způsobem. Už to je však první základní chyba, kterou můžete vašemu vozu spíše uškodit. Profesionálové totiž požívají ověřené postupy a přípravky, jejichž náklady se dokáží vyšplhat na desítky tisíc korun, což není nic příjemného, zvláště při skutečnosti, že stále nevíte, co s tím.

Detailing: Moderní starostlivost o auto v rukou profesionálů, kteří se postarají o jeho dlouhotrvající lesk a ochranu

Věda nejsou jen chemické přípravky, kterých je mimochodem na trhu neuvěřitelné množství. Jako když vám žena řekne, že chce hnědý odstín barvy na vlasy a vy přijdete do obchodu a hnědých je tam přesně 48. Pozor je třeba dávat i na materiály, ze kterých je vyroben ručník či hadřík využívaný pro nanášení přípravků. Netřeba zapomínat, že materiálů máme na autě použitých více a každý může reagovat na různé látky jinak. Ti nejpovolanější využívají i speciální přístroje, mezi které patří v první řadě leštička, díky které své auto po první kúře zaručeně nepoznáte.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že skutečně má význam nechat detailing auta na ty, kteří se v problematice opravdu vyznají a naše auto se nám odvděčí. Už jen jednorázová návštěva profíka může prodloužit životnost karoserie o několik měsíců až let, protože je díky nanokeramickým povlakům značně tvrdší a odolnější vůči malým i větším škrábancům. Všichni zároveň dbají na preciznost a šetrnost, na čemž by mělo záležet každému majiteli auta.

Více informací, aktualit i nabídku konkrétních služeb najdete na stránce police-detailing.cz, případně na této facebookové stránce a Instagramu.

Domů
Sdílet
Diskuse