Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2017 11:32
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

400 koní, 6 válců a až 4 turba. BMW má v novém M550d nejsilnější naftový šestiválec na světě

TECH
Uložit Uložené

Nejnovější generace řady 5 se rozrůstá o další motorickou verzi.

BMW nám koncem minulého roku ukázalo novou generaci řady 5, tedy manažerský sedan, který patří mezi základní pilíře mnichovské značky. Mezitím jsme poznali už i praktičtější variantu Touring, no a po stránce motorizací je možné momentálně již sáhnout po prakticky většině provedení. Samozřejmě, nyní se veškerá pozornost soustředí na příchod vrcholné M5, na tu si musíme ještě pár měsíců počkat. Zájemci o silnou pětku mají však nejnovější přece jen o důvod k radosti více. Z Mnichova totiž přichází zpráva, že kromě momentálně vrcholného M550 xDrive se do nabídky začleňuje už i naftový derivát, tedy model M550d xDrive, který má zejména v našich končinách určitě větší potenciál. Na pohled již tradičně prakticky žádné změny v porovnání s ostatními, „běžnými“ verzemi neevidujeme, pochopitelně standardem bude sportovní M paket, tradiční šedé doplňky, ale i 8stupňová automatická převodovka se sportovním nastavením. Na výběr bude přitom jak sedan, tak i Touring, a to i přesto, že zatím disponujeme jen záběry kombíku.

I když by se mohlo na první pohled zdát, že velké věci se po stránce motorizace neudály, opak je pravdou. Sice pod kapotou i tentokrát najdeme naftový 3litrový šestiválec, po novém však již nepočítá s trojicí, ale až čtveřicí turbodmychadel. Jinými slovy, už i pětkový bavorák dostal quad-turbo, tedy techniku, jakou se dosud pyšnila jen vlajková loď značky ve verzi 750d xDrive. Dokonce i po stránce technických parametrů se bavíme o shodě – 294 kW/400 koní a masivních 760 Nm, čímž jde podle slov BMW o vůbec nejsilnější naftový šestiválec v sériovém autě na světě. M550d dokáže i díky pohonu xDrive vystřelit z klidu na rychlost 100 km/h již za 4,4 sekundy, maximální rychlost je již tradičně na úrovni 250 km/h. Mezigeneračně tak sice došlo k nárůstu výkonu o 14 kW a 20 Nm, přítomnost čtvrtého turbodmychadla změnila charakteristiku motoru a zároveň automobilka hlásí i o 11 % nižší kombinovanou spotřebu. V duchu tiskové zprávy se bavíme o hodnotě 5,9 litru v sedanu, respektive 6,2 litru na sto kilometrů v případě M550d xDrive Touring.

Domů
Sdílet
Diskuse