Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2017 13:49
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Smartphone, jaký tu skutečně ještě nebyl. Samsung Galaxy S8 si královskou korunu opravdu zaslouží (Recenze)

TECH SAMSUNG
Uložit Uložené

Takto vypadá budoucnost.

Koncem minulého roku se odehrál incident a ten navždy změnil jak jednoho z největších gigantů mobilního průmyslu, tak i samotný průmysl. Po stažení ještě čerstvého phabletu Galaxy Note7 z prodeje, ukončení jeho výroby a po zastavení masivní reklamní kampaně byly v blízké budoucnosti pravděpodobné pouze dvě situace.
 
Buď se celá situace zopakuje i u nadcházející vlajkové lodi, což by pro renomovaného výrobce znamenalo potenciální katastrofu, nebo Samsung využije jedinečnou příležitost a přesvědčí celý svět, že je stále ve formě.
 
A přesně tak to nakonec i bylo. Po představení Galaxy S8 nám jihokorejský gigant dal jasně najevo, že formu stále má. A zda je větší než kdykoliv předtím zjistíte po přečtení této recenze, kde jsem se podíval na zoubek dechberoucímu pokročilému výdobytku moderní doby, který právě odstartoval zcela novou kapitolu mobilního průmyslu.
 
Kapitolu, kde už záleží na každém jednom detailu, nejen na počtu jader, velikosti operační paměti nebo na použitých materiálech.

Smartphone, jaký tu skutečně ještě nebyl. Samsung Galaxy S8 si královskou korunu opravdu zaslouží (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Bez tlačítek i rámečků

Říká se, že největší změny, které Galaxy S8 přinesl, jsou ty vizuální. A je to opravdu tak. Rámeček zhubl nahoře i dole, hardwarové domovské tlačítko nahradila digitální alternativa, chybí roky zažité kapacitní tlačítko a konstrukce nabízí opět o něco lepší ergonomii, přičemž určitě nesmím zapomenout ani na poměr mezi tělem a displejem, jakým se zatím mohou chlubit pouze dva smartphony – prototyp Mi MIX od Xiaomi a tento.

Rozměry: 148.9 x 68.1 x 8 (159.5 x 73.4 x 8.1) milimetrů

Váha: 155 (173) gramů

Materiál: hliníkový rámeček, dva kusy skla Gorilla Glass 5

Poměr mezi displejem a tělem: 83,6 (84) %

Když se na Galaxy S8 podíváte z přední strany, 83,6 (při větším S8+ dokonce až 84) procent plochy zabírá zobrazovací panel se zaoblenými bočními stranami. Ty jsou však oblé citelně méně než u generačního předchůdce, což pak pocítíte na pohodlnějším držení i používání smartphonu. Nikde vás nic nebude řezat a bát se nemusíte ani nežádané dotykové interakce. Stalo se mi pouze dvakrát či třikrát, že jsem nechtěně na něco klikl.

Smartphone, jaký tu skutečně ještě nebyl. Samsung Galaxy S8 si královskou korunu opravdu zaslouží (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

S8 je po vizuální stránce až příliš podobný Galaxy S7. Je to v podstatě stejný smartphone, akorát, že mu na zadní straně přibyl biometrický snímač otisků prstů, hlavní fotoaparát konečně netrčí (pouze rámeček kolem objektivu, aby vznikalo méně škrábanců), přičemž na přední straně nenajdete kolem displeje tradičně velké rámečky, a vlastně ani žádné hardwarové či kapacitní tlačítko. V roce 2017 již na takovou část výbavy není prostě místo.
 
Přesunutý senzor na otisky chválím, protože se mi tak používal podstatně pohodlněji. U menších
 rukou může ale jeho poloha způsobovat menší komplikace. Výrobce ho totiž umístil příliš vysoko.
 
Roky zažité domovské tlačítko ze spodní části nahradila digitální alternativa s kapacitami reagovat na tlak dotyku prstu. Senzor není však zabudovaný po celé ploše zobrazovacího panelu, ale pouze na místě, kde se toto tlačítko zobrazuje. Smartphone tak odemknete i bez toho, abyste museli mačkat hlavní hardwarové tlačítko na boku, protože to domovské uvidíte přímo na uzamčené obrazovce.

Smartphone, jaký tu skutečně ještě nebyl. Samsung Galaxy S8 si královskou korunu opravdu zaslouží (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Celý tvar konstrukce je navržen tak, aby nikde nic nevyčnívalo. U černého provedení mi připadalo, že smartphone vyrobili z jednoho kusu odolného skla. Leskl se z každého úhlu pohledu, a když jsem ho uchopil do rukou, povrch hliníkového rámečku mi připomínal sklo i při samotném dotyku.
 
Už po prvním kontaktu vám bude jasné, že držíte elegantní hi-tech šperk. Zařízení vzbuzuje respekt a zároveň poutá pozornost, především během pěkného slunečného dne, kdy jsou jeho barvy podstatně výraznější.
 
Jedinou věcí, která mi na provedení konstrukce vadila, byly malé škvírky na místech, kde se spojoval hliníkový rámeček s kusem ochranného skla. Testovaný model je měl trošku větší, takže se do nich během běžného používání docela rychle dostalo trošku špíny. Sice ji uvidíte pouze na dobrém světle, ale zmínit to musím.
 
Prémiová konstrukce prošla certifikací dle normy IP68, takže křehké útroby smartphonu nepoškodí jak dočasné ponoření do hloubky 1,5 metru pod hladinou, tak ani drobná zrníčka písku. Je to společník do každé situace.

Smartphone, jaký tu skutečně ještě nebyl. Samsung Galaxy S8 si královskou korunu opravdu zaslouží (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Co se týče velikosti, letošní generace narostla jak v délce, tak trošku i v tloušťce, ale v šířce pro změnu zhubla, tudíž se tak dobře drží v jakékoliv situaci. Ať už tedy běháte, chatujete nebo právě fotíte, s pevným uchopením Galaxy S8 mít problémy nebude ani ten, kdo má menší dlaně či prsty. Přesně takovou šířku by měly mít úplně všechny smartphony, držení je pak nesmírně pohodlnější.
 
Z kapes, které nejsou nějak extrémně hluboké, může ale Galaxy S8 trošku čouhat. Pokud bych porovnal jeho délku s délkou Galaxy S7, přibylo mu skoro 7 milimetrů, což rozhodně není zanedbatelné číslo. Pokud k tomu ještě přidáte pouzdro či masivnější kryt, slušných 148,9 milimetru může docela rychle narůst. Větší, až 6,2palcová verze má v délce dokonce až 159,5 milimetru.
 
Samsung místo očekávané revoluce zvolil komplexní evoluci a udělal dobře, protože loňskému designu téměř vůbec nic nechybělo. K dokonalosti stačilo pouze doladit pár menších detailů, zapracovat na lepší ergonomii a tvar konstrukce přizpůsobit moderním trendům – nic více, nic méně.

Neodtrhnete z něj oči

Co se týče velikého displeje v malém těle a s netradičně zaoblenými rohy či netradičním poměrem stran, byla má očekávání opravdu obrovská. Jde přece o jednoho z nejlepších výrobců kvalitních zobrazovacích panelů na světě, jiná možnost pro mě tedy neexistovala. Když se ale rozsvítil poprvé, ihned jsem věděl, že moje očekávání mají od reality na kilometry daleko. Samozřejmě v tom pozitivním směru.
 
AMOLED technologie mi dosud voněla při každém jednom kontaktu a výjimkou není ani tento případ. Po několikadenním testování Galaxy S8 mohu totiž bez jakýchkoliv obav říci, že kvality jeho displeje momentálně nepřekoná žádný jiný kousek od konkurence.

Smartphone, jaký tu skutečně ještě nebyl. Samsung Galaxy S8 si královskou korunu opravdu zaslouží (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

S až 5,8palcovým panelem, který vylepšili hned po několika stránkách, jsem byl nadmíru spokojen, ať mi zobrazoval cokoli – od seriálu v aplikaci Netflix přes uživatelské prostředí systému až po nedávno pořízené fotografie v mé galerii. Jednoduše lahoda. A o výhodách vypínání pixelů při zobrazování černé barvy už snad ani nemusím mluvit.
 
Takzvaný Infinity Display nabízí vyšší jas, více barevných odstínů, opět o něco vyšší přesnost barev, lepší pozorovací úhly, větší rozlišení nebo takovou podporu pro stále populárnější HDR obsah. A jak píše web DiplayMate, pokud zaměříme pozornost na konkrétní čísla, displej z S8 zvedl laťku v celém průmyslu, nejen mezi smartphony se značkou Samsung.

Úhlopříčka: 5,8 palce nebo 6,2 palce

Technologie: Super AMOLED

Rozlišení: 1440 x 2960 pixelů

Hustota: 570 alebo 529 pixelů na palec

Funkce: 3D Touch (jen domovské tlačítko), HDR

Jaké důležité změny zde tedy nastaly? Rozlišení zobrazovacího panelu mezigeneračně narostlo z 1440 x 2560 (2K) na 1440 x 2960 pixelů (3K), ale protože narostla i samotná úhlopříčka, a to až o 0,7 palce (z 5,1 až na 5,8"), hustota pixelů klesla přesně o 7 pixelů na palec. Zobrazovaný obraz se však stále svou úrovní jemnosti vymyká standardům současné high-end třídy. Až 570 pixelů na jednom jediném palci mluví samo za sebe.
 
Původní poměr stran 16:9 nahradil nový poměr, konkrétněji 18,5:9, a my si ho užijeme během konzumace širokoúhlého obsahu. Samsung tvrdí, že pozorovací plocha oproti ploše z Galaxy S7 narostla při sledování 21:9 videa až o 36 procent, ale při používání Netflixu změny nepostřehnete.
 
I když jsem obraz ručně maximalizoval, boky displeje zůstaly neaktivní. Postupem času se to ale nepochybně změní. Stačí pouze počkat na více prodaných kusů a více podobně převedených smartphonů, kterým se tyto služby budou muset v zájmu zvyšování konkurenceschopnosti přizpůsobit.

Smartphone, jaký tu skutečně ještě nebyl. Samsung Galaxy S8 si královskou korunu opravdu zaslouží (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik
 

Stejně tak stojí za zmínku jas s maximální úrovní až 1 020 nitů, což momentálně nenabízí žádný jiný smartphone, či nativní barevný rozsah (113 procent DCI-P3, 142 procent sRGB), o kterém se v podstatě dá říci přesně totéž. Displej Galaxy S8 má ale také velmi nízkou procentuální úroveň reflexe, čili při používání na přímém slunci bude vidět trošku více, než když se díváte na displej jiného modelu. Přečtete na něm úplně všechno, bez ohledu na to, jaká je právě hodina nebo kde se právě nacházíte.
 
Automatická regulace jasu fungovala na jedničku s hvězdičkou a prsty v tom má dvojice nových světelných senzorů z přední i zadní strany konstrukce. Chválí ji dokonce i ve specializované recenzi z DisplayMate, kde tvrdí, že je zlepšení opravdu cítit. A já s tím díky nabytým zkušenostem nemohu nic jiného ​​než souhlasit.
 
Uživatel čerstvé vlajkové lodi má v nastavení zobrazení již tradičně na výběr z několika různých barevných kalibrací, kde vše záleží už jen na tom, co se smartphonem plánuje dělat. Na výběr je adaptivní zobrazení, režim ke zhlédnutí videí nebo režim pro prohlížení fotografií. Na své si tedy přijdou i milovníci LCD panelů, kteří tak mají k dispozici šikovný nástroj schopný eliminovat příliš vysokou sytost barev. V nabídce samozřejmě nechybí ani možnost manuální úpravy jejich aktuální teploty.

Fotoaparáty pro náročné

Když se podíváte na technické specifikace hlavního foťáku, rychle zjistíte, že je téměř všechno přesně stejné jako loni. Opět máme v nabídce stejný počet megapixelů, stejné clonové číslo, stejnou velikost objektivu, optickou stabilizaci obrazu a také automatické zaostřování prostřednictvím detekční fáze. Otázka tedy zní – kde jsou inovace?
 
Přece v kvalitě, nikoli v číslech. Samsung a také mnoho dalších renomovaných výrobců konečně pochopili, že hra, kde se vše točilo pouze kolem neustále vyššího rozlišení snímků, už dávno skončila. Proto nyní kladou takový důraz na detaily, barvy či kapacity do prostředí se špatnými světelnými podmínkami. A teprve nedávno představený Galaxy S8 představuje jasný důkaz, že to tak opravdu je.

Smartphone, jaký tu skutečně ještě nebyl. Samsung Galaxy S8 si královskou korunu opravdu zaslouží (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Jelikož se Galaxy S7 edge stále drží na druhé příčce prestižního žebříčku smartphonů s nejlepšími fotoaparáty, věděl jsem, nebo lépe řečeno tušil jsem, že mě nezklame ani jeho modernější verze z Galaxy S8, ačkoli specifikace zůstaly bez výrazných změn. Tajemství nemalého úspěchu může spočívat i ve vylepšeném obrazovém procesoru či v lepším softwaru, čili v něčem, co mezi specifikacemi mobilního zařízení za běžných okolností neuvidíme. A mě o tom (zas a znovu) přesvědčil test této korejské high-end novinky.

Rozlišení zadního: 12 megapixelů

Clona: f/1,7

Velikost pixelů: 1,4 µm

Technologie: optická stabilizace obrazu, Dual Pixel (PDAF)

12megapixelový fotoaparát ze smartphonu S8 patří mezi největší kalibry moderního mobilního průmyslu. Ne však díky fyzické velikosti, ale díky své kvalitě. Kombinace vylepšeného Dual Pixel (rychlejší a přesnější ostření) senzoru, procesoru a nových algoritmů předvedla před mýma náročnými očima opravdu špičkové výsledky.
 
Když zapnete funkcionalitu HDR a spoušť stisknete během krásného slunečného dne, pořízeným záběrem budete doslova ohromeni. Tím mám na mysli jak zachycené barvy, tak i světlo, ostrost či na mobilní telefon bohaté detaily – jednoduše vše, na čem při focení záleží.
 
Fotoaparát Galaxy S8 se, podobně jako foťáky z jiných high-end smartphonů, nebojí ani prostředí bez přirozeného světla. Po západu slunce si vede skoro stejně dobře, jako když ještě svítí. Záběry nejsou v takovém případě téměř vůbec zrnité a nezklamou vás ani zachycené barvy, které jsou na tak malé množství světla opravdu nadstandardně dobře vidět. Příliš mnoho rozdílů ale oproti loňské generaci z Galaxy S7 nepostřehnete.

Za pochvalu stojí i selfie kousek z přední strany, kterému ve srovnání s loňskou generací přibyly 3 megapixely, čili umí zhotovit 8megapixelové snímky a prostřednictvím inteligentního automatického zaostřování zase zajistí, že bude všechno pěkně ostré. Může vám to připadat zvláštní, ale něco takového jako autofocus není u předních fotoaparátů vůbec běžnou záležitostí.

Rozlišení předního: 8 megapixelů

Clona: f/1,7

Technologie: AF, auto HDR

Díky nízkému clonovému číslu máte zajištěno, že se vám do selfiečka dostane podstatně více světla, a když do toho ještě zapnete i panoramatický režim, dokážete zhotovit doslova pro oči lahodné fotografie, které vypadají, jako by za nimi stál zadní foťák. Široký záběr navíc znamená prostor pro více objektů, čili logicky i více lidských tváři. Proto se hodí jak na horskou turistiku, tak i na divokou párty, kde díky pohotovým reakcím fotoaparátu nezmeškáte žádný vzácný moment.

Smartphone, jaký tu skutečně ještě nebyl. Samsung Galaxy S8 si královskou korunu opravdu zaslouží (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Uživatelské prostředí aplikace fotoaparátů Galaxy S8 sestává z minimalisticky vypadajících prvků na ovládání či nastavování. Její používání je intuitivní a maximálně jednoduché. Po zapnutí se zobrazí spoušť, možnost zapnout kameru, galerii a když swipenete doprava, můžete přepnout na jiný režim. Při swipenutí doleva se pro změnu objeví několik pěkných filtrů s živým náhledem, přičemž nezapomněli ani na možnost zkrášlit něčí tvář. Také si můžete stáhnout další režimy, ale nějak bohatý výběr nečekejte. Tedy alespoň prozatím.

R.I.P. TouchWiz

Pamatuji na časy, kdy si z nechvalně známé grafické nadstavby TouchWiz dělal srandu i ten, kdo právě používal model se značkou Samsung. Někteří z nás ho dokonce nazývali parodií na rozšíření operačního systému Android, což je mezi výrobci smartphonů zcela běžnou praxí, čímž mu chtějí vdechnout trošku vlastních nápadů, aby se tak alespoň něčím po softwarové stránce odlišili od přímé konkurence.
 
TouchWiz je však naštěstí dávnou historií, takže není ani součástí Galaxy S8. Místo něj si vychutnáte podstatně hezčí a hlavně optimalizovanou náhradu s názvem Samsung Experience, která přišla už loni s phabletom Galaxy Note7, avšak pod názvem Grace UX. Ale protože se na pultech obchodů příliš dlouho neohřál, překopaná nástavba s opět změněným názvem má premiéru až během příjezdu obnovené generace vlajkové lodi.

Systém: Android 7 Nougat

Nadstavba: Samsung Experience 8,1

Samsung Experience přináší nejen nový název, díky čemuž se Samsung nadobro zbavil dalšího zakletého slovíčka, ale i zcela nový kabát, čili uživatelské prostředí bez jakékoliv podoby s prostředím TouchWiz. Minimalistické provedení nahradilo ještě více minimalistické provedení a přibyly chybějící funkce, kvůli kterým jsme si často museli instalovat aplikace od jiných vývojářů. Stručně řečeno, naše prosby byly konečně vyslyšeny a zrealizovány.
 
A přestože základy Samsung Experience stojí na nejnovější verzi 7 Nougat, vloženou microSD kartu na interní úložiště změnit nejde. Potěšil mě počet předinstalovaných aplikací, kterých bylo opravdu jen nezbytné minimum. Kromě základního softwaru od Samsungu jsem si všiml i ikonky kancelářského balíčku Office. Systém v sobě také zahrnuje redukci modrého světla nebo vlastní cleaner na čištění digitálního odpadu.

Smartphone, jaký tu skutečně ještě nebyl. Samsung Galaxy S8 si královskou korunu opravdu zaslouží (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Po prvním spuštění bylo k dispozici něco přes 52 z celkové kapacity 64 GB. Systém s nějakými soubory mi hned zabral slušných 11 GB a já jsem neměl jinou možnost, než se s tím smířit.
 
Pokud mám být upřímný, rychlejší multitasking jsem opravdu ještě nikde neviděl. Obdobně chválím intuitivní ovládání softwarové funkcionality multiwindow, díky které můžete na jedné obrazovce ve stejný čas otevřít a používat až dvě různé aplikace. Gigant si zřejmě vzal předchozí stížnosti na TouchWiz k srdci a zapracoval na všem, co se nespokojeným uživatelům tak nelíbilo.
 
V hlavních nastaveních si, například, můžete aktivovat inteligentní funkce nebo změnit samotné rozlišení displeje. Na výběr je ze tří různě velkých úrovní, díky čemuž můžete výrazně snížit spotřebu drahocenné elektrické energie. Původní Quad HD+ se tak dá změnit na Full HD+, respektive rovnou na HD+.
 
Hráče nepochybně potěší přítomnost výkonného režimu, který na úkor slabší výdrže baterie zvýší jas, maximalizuje rozlišení obrazovky a zajistí co největší výkon. Game Launcher zase poskytuje přístup k nabídce šikovných funkcí a nastavení, kterými můžeme například spustit nahrávání obrazovky nebo vypnout upozornění, aby nás během hraní nikdo nevyrušoval.

Smartphone, jaký tu skutečně ještě nebyl. Samsung Galaxy S8 si královskou korunu opravdu zaslouží (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Zaoblený displej má funkční design, takže svým tvarem umožňuje praktické vysouvání šikovné lišty poskytující rychlý přístup k nainstalovaným aplikacím, oblíbeným kontaktům nebo k různým praktickým funkcím. Konkrétní výběr a další přizpůsobení tkví na specifických požadavcích uživatele.
 
Hlavní hvězdou softwarové oblasti výbavy Galaxy S8 je však Bixby. Jde o nového virtuálního asistenta s hlubokou integrací se systémem, centrálním informačním hubem, vlastním hardwarovým tlačítkem na boku konstrukce a s kapacitami umělé inteligence (používáním se zlepšuje), který přišel konkurovat Siri nebo vylepšenému asistentovi Googlu.
 
Nevýhodou je, že českým uživatelům zatím nenabízí plnohodnotné zkušenosti. Neúplná lokalizace nám neumožňuje uskutečnit hlasovou konverzaci v českém jazyce, ale pouze s celkem dobrou přesností rozpoznává objekty na fotografiích, respektive zjistí, o jakou lokalitu v záběru jde. Když dáte analyzovat fotografii hrnku, Bixby vám na základě získaných dat během krátké chvíle vyhledá bohatou hromádku jiných záběrů s podobně vypadajícími předměty.

Smartphone, jaký tu skutečně ještě nebyl. Samsung Galaxy S8 si královskou korunu opravdu zaslouží (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Tato moderní nadstavba má asi všechno, co by každá kvalitní nadstavba operačního systému Androidu z high-end smartphonů i měla mít. Škoda, že s ní Samsung nepřišel už dříve, mohlo se tak předejít úplně zbytečným problémům.

Samé hi-tech chuťovky

O výkonu Galaxy S8 není třeba z teoretického hlediska psát žádné velké litanie. Každý ví, že máme co do činění s tím nejlepším hardwarem, jaký mobilní průmysl momentálně nabízí. Do obchodů však dorazily dvě mírně odlišné verze a ta evropská sestává z vlastnoručně vyvinutého i vlastnoručně vyrobeného čipsetu Exynos 8895, který vznikl díky pokročilému, jen 10nanometrovému FinFET výrobnímu procesu.
 
Pro nás je důležité to, že použití tak moderního výrobního procesu přispívá k třem celkem podstatným věcem – menší fyzické velikosti, vyššímu výkonu (o 27 %) a také k lepšímu energetickému managementu (o 40 %). A musím říct, že je to cítit při jakékoliv činnosti se smartphonem. O baterii se ale dočtete až trošku níže, nyní se podíváme na čísla ze dvou oblíbených benchmark aplikací. Ty z AnTuTu hovoří také o úrovni dokonalosti symbiózy mezi hardwarem a softwarem, nejen o technických specifikacích a jejich číslech.

Galaxy S8 získal v AnTuTu 11. pozici, komplexním výkonem ho předběhl iPhone 7 i Xiaomi Mi 6

Smartphone, jaký tu skutečně ještě nebyl. Samsung Galaxy S8 si královskou korunu opravdu zaslouží (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

GeekBench poskytuje přehled o generačním zlepšení jedno a více jádrového výkonu

Smartphone, jaký tu skutečně ještě nebyl. Samsung Galaxy S8 si královskou korunu opravdu zaslouží (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Technické specifikace čipsetu Exynos 8895 zahrnují pokročilý LTE-A modem s maximální rychlostí stahování až 1 Gbps (125 MB za sekundu), respektive rychlostí odesílání do 150 Mbps. V našich končinách si ale plnou kapacitu ze dvou podstatných důvodů zatím neužijeme. Za prvé, měsíční datový balíček byste utratili ve zlomku opravdu krátkého okamžiku, a za druhé, ani jeden z českých operátorů přístup k takové síti zatím nenabízí. Momentálně víme například o australském mobilním operátorovi Telstra.
 
Smartphonu nechybí ani ideální svíticí notifikační dioda nebo žádaný slot na microSD karty s maximální kapacitou 256 GB. Je však třeba zmínit i přítomnost dvou generačně různých typů interního úložiště, o čemž nedávno psal web BGR.
 
Existují kusy, které jsou vybaveny úložištěm typu UFS 2.0, a také takové, které se zase skládají z modernějšího, a tedy logicky i rychlejšího UFS 2.1. Naštěstí ale nejde o nějak markantní rozdíl, který by uživatel Galaxy S8 postřehl během běžného používání. Starší generaci úložné technologie navíc najdeme pouze v modelech s čipsetem Snapdragon 835, který je v amerických modelech vlajkové lodi, ne v těch evropských. A také i v předchozích generacích z uplynulých let.

Čipset: Exynos 8895 (10 nm, FinFET)

Procesor: 8 jader (4 x 2,3 GHz + 4 x 1,7 GHz)

Grafický procesor: Mali-G71 MP20

RAM: 4 GB

Úložiště: 64 GB, microSD do 256 GB

Technologie: USB C, snímač očí, otisků i tepu, UHQ audio, 3,5 mm jack, Bluetooth 5

Za tu nejzásadnější hardwarovou inovaci považuji integraci dalšího způsobu zabezpečení prostřednictvím spolehlivé biometrie. Řeč tu je o snímači oční duhovky, tedy našich očí. K dispozici je i rozpoznávání tvaru, ale jak odhalil jeden šikovný YouTuber těsně po přestavení, tento způsob lze poměrně snadno obejít.
 
Ve srovnání se snímáním otisků mohu vyzvednout zejména pohodlnější používání, protože v takovém případě není třeba nikde nic fyzicky přikládat. Stačí se pouze podívat na vrchní část konstrukce smartphonu, kde je kromě selfie foťáku a senzorů umístěn i infračervený snímač, aby ověření uživatele prostřednictvím očí fungovalo za každých světelných podmínek. Ať už tedy jste v tmavé nebo světlé místnosti, celý proces probíhá hladce a rychle.
 
V krabici najdete jak špičkově provedené kovové špunty nesoucí značku AKG (Harman) s kvalitním zvukem, různými velikostmi, látkou obalenou šňůrou, externím ovládáním a cenovkou plus-mínus 2 700 Kč, tak i rychlou drátovou nabíječku a užitečné redukce, protože zažitý microUSB port konečně nahradilo oboustranné a modernější USB typu C, vedle kterého je umístěn hlasitý reproduktor. Pokud tedy někdo vlastní starší příslušenství, obavy z dodatečných investic může vesele odsunout stranou. Samsung tentokrát myslel opravdu na všechno a za to si zaslouží palec nahoru.
 
V obchodech máme k dispozici i originální dokovací stanici. Ta se jmenuje DeX, a když ji fyzicky spojíme s Galaxy S8, přemění jej na stolní osobní počítač s Androidem. Přesně tak, na obraze připojeného monitoru se zobrazí desktopové uživatelské prostředí s přizpůsobenými mobilními aplikacemi, díky čemuž poroste naše pracovní efektivita. Využitelnost stanice ale závisí na množství dostupného softwaru, a toho zatím moc není, ale ohlášená spolupráce s Adobe včetně několika dalších vypadá docela slibně. Uvidíme, co přinese blízká budoucnost.

Šťáva na celý den

Slušná výdrž, bleskově rychlé nebo bezdrátové nabíjení. Galaxy S8 má v energetické oblasti výbavy skutečně co nabídnout. Jaké jsou ale detaily?
 
Přes klasickou neboli kabelovou nabíječku z krabice doplníte za 20 minut přibližně 25 procent kapacity 3000mAh akumulátoru. Půlhodina připojení k napájecí síti poskytne 36, třičtvrtě 54 a rovná hodina až 76 procent. Plná kapacita trvala něco přes 90 minut.

Smartphone, jaký tu skutečně ještě nebyl. Samsung Galaxy S8 si královskou korunu opravdu zaslouží (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Výdrž na jedno nabití patří mezi to nejlepší, co je dnes v nabídce. Během testování mi smartphone vydržel slušných 12 až 14 hodin, a to jsem ho vůbec, ale vůbec nešetřil. Necelé dvě hodiny byla spuštěna navigace přes aplikaci Google Maps a zhruba stejně dlouhou dobu hrála hudba přes Bluetooth, přičemž Galaxy S8 během celého dne pořídil asi 50 fotografií i pár krátkých Full HD videí. Také jsem poměrně často chatoval přes Messenger, odpovídal na e-maily či někam na pár minut zatelefonoval. A pokud se trošku uskromníte, výdrž můžete natáhnout na více než 16 hodin, což už je docela big deal.

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8 není jen obyčejný nástupce předchozí generace z minulého roku. Je to smartphone, který přepisuje historii mobilního průmyslu. Už se zde nebavíme pouze o nějakém prototypu, ale hromadně vyráběném inteligentním mobilním telefonu s elegantním designem, nákladem nejmodernějších technologických vymožeností a s poměrem mezi obrovským displejem i prémiovým tělem, jaký mu může závidět každý konkurenční high-end model.
 
Nejnovější počin z dílny společnosti Samsung představuje jasný důkaz, že když výrobce naslouchá požadavkům potenciálních zákazníků, může z toho vytěžit nesrovnatelně více, než kdyby je ignoroval a snažil se dělat věci po svém. Strategie, kterou se kdysi řídil vizionář Steve Jobs, v moderním světě už tak efektivně nefunguje. Dal bych i víc, ale nejde to. 10/10

Samsung Galaxy S8 najdeš v nabídce e-shopu nikita.sk (černá, stříbrná, fialová)

Smartphone, jaký tu skutečně ještě nebyl. Samsung Galaxy S8 si královskou korunu opravdu zaslouží (Recenze)
Zpět
Sdílet
Diskuse